characters characters

Lectii pe care le poti invata de la copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 mai 2021    |   1596 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

lectii pe care le poti invata de la copilul tau
Majoritatea parintilor se concentreaza pe lucrurile despre care sa-si invete copiii uitand ca si copiii la randul lor, pot sa ii invete pe adulti o multime de lucruri. In general, copiii ne pot da lectii de viata de care nu am fi crezut ca ar fi capabili, atata timp cat ne permitem sa ii ascultam cu adevarat. O relatie autentica si o comunicare deschisa cu propriul copil ne poate dezvalui un univers aparte pe care nu l-am fi crezut posibil.

Citeste si:

10 lectii de viata pe care copiii nu le invata la scoala

Cum cresti un copil fericit? Acorda atentie dezvoltarii tale personale


Iata cateva lectii pe care le putem invata de la copii:


Sa te concentrezi si sa te bucuri de momentul prezent.
Una din cele mai frumoase aspecte ale vietii de copil este bucuria si implinirea trairii momentului. Copiii au putine regrete vizavi de trecut si mai putine griji despre viitor. Multi dintre noi am pierdut intre timp aceasta abilitate de a ne concentra doar asupra prezentului, dar avem ocazia sa ne reamintim cum sa facem acest lucru invatand de la copiii nostri.

Sa incerci pana reusesti. In primii ani de viata, copiii esueaza mai frecvent decat adultii si mai des decat au succes. Gandeste-te doar de cate ori cad in incercarea de a invata sa learga. Pe parcursul unei zile cad, scapa lucruri, iau decizii gresite si plang de nenumarate ori, insa aceste lucruri nu ii opresc din a incerca din nou si din a se bucura de joaca si explorare.

Sa fii foarte curios. Pentru ca stim destul de multe lucruri despre lume, avem destul de putine intrebari despre ea. Adevarul este insa ca fiecare dintre noi avem de invatat in continuare o multime de lucruri, iar copiii ne pot reaminti acest lucru foarte usor. Intrebarile lor nu se opresc pâna nu au acoperit toate aspectele necesare intelegerii si niciun domeniu nu este ocolit de investigatii amanuntite. De asemenea, copiii ne pot reaminti sa descoperim lumea din jur cu ajutorul tuturor simturilor.

Sa acorzi importanta nevoilor tale. In primii ani de viata, copiii pledeaza in mod vehement si sincer pentru nevoile lor – fie caa e vorba de o imbratisare, fie ca e vorba de o gustare. Desi ca adulti am invatat sa punem si nevoile altor persoane pe primul loc, iar acest lucru este benefic, uneori uitam ca si nevoile noastre conteaza.

Sa mananci doar cand iti este foame. Mesele cu copiii pot fi frustrante pentru ca de multe ori copiii sunt foarte mofturosi la mancare si refuza deseori sa manance. Pe de alta parte, copiii mici isi asculta propriile nevoi si instincte atunci cand vine vorba de hrana: mananca atat cat au nevoie si cand au nevoie. Daca parintii ii ajuta pe copii sa aiba aceasta relatie sanatoasa cu alimentatia, problemele legate de refuzul de a manca tind sa dispara in timp.

Sa privesti oamenii fara sa ii judeci. Copiii nu au notiuni preconcepute despre oameni referitoare la varsta, rasa, sex, religie sau ocupatie. Ii privesc pe oameni din punct de vedere al comportamentului si al deschiderii spre interactiune si socializare.

Sa iubesti fara teama. Nimic nu se compara cu afectiunea oferita de un toddler: este sincera, directa si spontana. In primii ani de viata, copiii nu au temeri legate de cine ii iubeste sau nu si nu se tem sa isi urmeze preferintele cand vine vorba de relatiile cu cei din jur. Desi deseori sunt lipsiti de tact sau diplomatie, putem invata de la cei mici sa ne exprimam afectiunea fara teama si fara retineri.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe