characters characters

Lectii pe care le-am invatat in familie in 2020

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 ianuarie 2021    |   522 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

lectii invatate in familie in 2020
2020 ne-a pus la incercare rabdarea, optimismul si sanatatea. Incepem un an nou cu speranta ca va fi mai bun, dar si cu o serie de lectii benefice pentru intreaga familie. Iata cateva dintre lucrurile valoroase invatate in acest an.

Citeste si:

Obiceiuri pentru un An Nou mai bun in Familie

Dorintele pentru Anul Nou. Fisa printabila


Relatiile sociale sunt mai importante decat credeam

Probabil pentru majoritatea dintre noi, principala lectie emotionala invatata este ca socializarea este o nevoie profund umana. Desi stim la nivel teoretic ca relatiile sociale sunt esentiale pentru echilibrul emotional, in acest an am avut ocazia de a invata acest lucru din propria experienta. Asa cum arata o adolescenta de 12 ani in scrisoarea sa catre ea insasi in viitor, „Totul poate fi inlocuit si este neimportant, in afara de oameni. Ei sunt singurii care conteaza cu adevarat in aceasta lume.”

Este in regula sa renuntam din cand in cand la standarde personale ridicate

Munca de acasa in timp ce scoala are loc online ne-a pus pe multi dintre noi in situatii mai dificile decat ne imaginam. Iar pentru multi dintre noi, acest lucru a inseamnat sa reformulam asteptarile fata de noi insine si fata de copii. Sanatatea emotionala a celor mici a devenit mai importanta decat rezultatele scolare, armonia in familie, mai importanta decat curatenia perfecta si un moment de liniste si relaxare, mai important decat orice.

Am redescoperit lucrurile mici care ne aduc multa bucurie

Am invatat sa privim cu mai multa apreciere activitati de care poate nu ne bucuram intotdeauna la intensitate maxima: un pranz luat in oras, o excursie in alt oras ori o simpla iesire alaturi de prieteni. Cel putin pentru o vreme, le vom aprecia mai mult.

Avem nevoie sa invatam strategii eficiente de coping

Izolarea, timpul petrecut in casa si incertitudinea ne-au aratat ca inca mai avem de invatat cand vine vorba de strategiile de gestionare a stresului si de mentinere a echilibrului emotional.

Am invatat sa apreciem eforturile cadrelor didactice

Scoala online a adus parintilor o perspectiva realista asupra felului in care are loc invatarea pentru copii. Munca profesorilor poate fi dificila, complicata si epuizanta si multi parinti au descoperit in acest an de cata rabdare, atentie si empatie este nevoie pentru a explica unui copil aceeasi notiune de mai multe ori, in feluri diferite, la materii diferite, in fiecare zi.

Tu ce ai adauga pe lista?


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Reprimarea emotiilor
  Reprimarea emotiilor – ce inseamna si cum o recunosti
  26 ianuarie 2021   

  Reprimarea emotiilor inseamna evitarea lor pentru a nu suferi. Ea mai este vazuta si ca un mecanism de aparare cu ajutorul caruia oamenii se feresc de lucrurile negative si se concentreaza numai asupra celor pozitive.

 • Etapele schimbarii
  Etapele schimbarii. Cum ii ajutam pe copii sa isi formeze obiceiuri benefice
  18 ianuarie 2021   

  Fiecare dintre noi stie care sunt lucrurile pe care ar dori sa le schimbe in propria viata sau personalitate. Poate ai vrea sa petreci mai mult timp in familie, sa faci mai multa miscare sau sa adoptati o alimentatie sanatoasa in familie. De ce este atat de greu sa realizam aceste schimbari?

 • Siguranta emotionala in familie
  Siguranta emotionala in familie
  15 ianuarie 2021   

  Cand siguranta emotionala este prezenta in familie, ideile si emotiile pot fi exprimate cu usurinta si incredere si fiecare membru al familiei se simte liber si inspirat sa isi implineasca potentialul.

Mai multe