characters characters

Lectii despre relatiile de cuplu pentru adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 iulie 2023    |   1186 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

lectii despre relatii romantice pentru adolescenti
Cum ii pregatim pe adolescenti pentru relatii de cuplu armonioase, care sa ii ajute sa se dezvolte si sa fie impliniti? Iata sapte lectii pe care este bine sa le transmiti fiicei sau fiului tau in adolescenta, pentru a-i ajuta sa aiba relatii de cuplu fericite la maturitate.

Citeste si:


Cum il inveti pe adolescent despre granitele interpersonale


Scrisoarea lui john Steinbeck catre fiul lui adolescent


Sapte lectii despre relatiile de cuplu utile pentru adolescenti


Relatiile romantice pot fi o sursa importanta de sprijin, crestere si implinire sau, dimpotriva, de tensiune, suferinta sau chiar trauma, atat in adolescenta, cat si la maturitate. De aceea, chiar daca poate fi un subiect dificil de abordat de catre parinti, conversatiile despre relatiile de cuplu sunt extrem de benefice pentru adolescenti. Iata cateva lectii importante pe care este bine sa le transmiti adolescentului tau despre relatiile de cuplu.


Inainte de a cauta persoana potrivita, concentreaza-te asupra propriei tale persoane.

Cu cat acorda mai multa atentie si energie propriilor nevoi, dorinte si obiective, cu atat mai usor ii va fi adolescentului tau sa se cunoasca pe sine insusi, sa aiba incredere in propriile forte si sa isi mentina echilibrul emotional. Aceste aspecte sunt esentiale cand vine vorba de identificarea persoanei potrivite pentru o relatie, deoarece il vor apara de alegeri care pornesc din diverse temeri (frica de singuratate, de exemplu).


Invata semnele abuzului emotional

Abuzul fizic si abuzul sexual sunt, desigur, subiecte la fel de importante, despre care este bine sa vorbesti copilului tau, indiferent daca este fata sau baiat. Insa abuzul emotional poate fi mai greu de identificat, mai ales daca adolescenta sau adolescentul tau nu a fost incurajat sa stabileasca limite interpersonale. Violenta verbala, ignorarea nevoilor partenerului, incercarea de a controla comportamentul, preferintele sau gandurile acestuia, ridiculizarea emotiilor sau ideilor acestuia sunt cateva exemple de comportamente care formeaza abuzul emotional in cuplu.


A avea o relatie de cuplu nu inseamna a renunta la independenta

Invata-l pe copilul tau despre cat de important este sa nu isi neglijeze alte aspecte ale vietii sale atunci cand incepe o relatie de cuplu. Relatiile de prietenie, studiul sau activitatea profesionala, hobby-urile si alte preocupari nu trebuie sacrificate sau ignorate in favoarea relatiei romantice. Cu cat exista un echilibru intre timpul petrecut alaturi de partenerul de cuplu si timpul dedicat restului vietii personale, cu atat relatia de cuplu va fi mai sanatoasa.


Exista modalitati sanatoase de gestionare a conflictelor

Nu toate conflictele sunt destructive, dimpotriva - atunci cand sunt gestionate eficient, ele pot ajuta relatia sa evolueze. In mod ideal, copilul tau a observat modalitati eficiente de gestionare a conflictelor in relatia de cuplu a parintilor, insa este la fel de util sa vorbesti acestuia despre cum poate identifica un conflict destructiv si un conflict constructiv si despre modalitatile eficiente de abordare a acestora.


In loc sa te intrebi "Ii place de mine?", intreaba-te mai intai "Imi place de aceasta persoana?"

Mai ales in adolescenta, este foarte usor ca accentul sa fie pus mai mult pe cealalta persoana si pe castigarea afectiunii si aprecierii acesteia. Insa o abordare sanatoasa a relatiilor de cuplu (si de prietenie, de altfel) este una in care mai multa importanta este acordata propriilor reactii fata de cealalta persoana. Aceasta idee este relevanta mai ales pentru fete, care pot tinde sa astepte sa fie "alese" de baieti sau sa primeasca aprobare si apreciere din partea celor din jur. 

Evita sa alegi un partener in speranta ca "poate o sa se schimbe"

"Poate in timp o sa devina mai organizat/ o sa comunice mai eficient etc." - acest tip de sperante sau ganduri sunt destul de frecvente la inceputul relatiilor de cuplu, insa sunt deseori nerealiste. Schimbarile in obiceiuri sau atitudini dureaza destul de mult timp, necesita efort constient si consecvent si, desigur motivatie. Invata-l pe adolescentul tau ca este mai benefic sa aleaga un partener care are deja toate calitatile dorite, nu un partener pe care sa il "repare" sau "imbunatateasca" in timp.

Relatiile de cuplu sanatoase incurajeaza dezvoltarea ambilor parteneri

Sprijinul si incurajarea reciproca, respectul si grija fata de nevoile partenerului de cuplu fac posibila cresterea acestora si iesirea din zona de confort


Tu ce lectii despre relatiile de cuplu incerci sa transmiti adolescentului tau? Ce lectii ti-ai dori sa fi invatat de la propriii parinti in legatura cu acest subiect?

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe