characters characters

Despartirea in adolescenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 februarie 2022    |   1512 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

despartirea
Relatiile romantice pot avea efecte emotionale puternice asupra adolescentilor, chiar daca parintii tind sa subaprecieze importanta acestora. Iar studiile arata ca baietii tind sa fie mai afectati decat fetele.

Citeste si:


Primul prieten, prima prietena. Cum ne descurcam?


Scrisoarea lui John Steinbeck catre fiul lui adolescent


Despartirea. Efectele emotionale asupra adolescentilor


Pe termen scurt, adolescentii care trec printr-o despartire pot trai emotii intense de tristete, disperare, anxietate, singuratate si pierdere, la fel oa orice trauma emotionala. De aceea, adolescentii care trec printr-o despartire pot avea probleme la scoala, conflicte mai dese cu parintii, risca sa se izoleze de cei din jur sau sa aiba stari de depresie ori anxietate. Comportamentele de risc, precum consumul de alcool sau de droguri sunt de asemenea asociate cu trecerea printr-o despartire.


Baietii, mai afectati emotional de despartiri decat fetele


Psihologii atrag atentia asupra faptului ca baietii pot fi mai afectati de despartirile romantice decat fetele, desi acestea din urma acorda in general mai multa importanta relatiilor sociale. Baietii tind sa isi asume mai multe riscuri in momentele de suferinta emotionala si au un nivel mai ridicat de agresivitate.

Explicatia diferentei dintre fete si baieti cand vine vorba de impactul emotional al unei despartiri consta in reteaua sociala de sprijin mai bine dezvoltata in randul fetelor. Tocmai pentru ca acorda mai multa atentie relatiilor de prietenie decat baietii, adolescentele se bucura de sprijinul grupului de prietene cand trec prin experiente dureroase. Conversatiile cu prietenele, iesirile in oras cu acestea sau timpul petrecut impreuna acasa sunt modalitati prin care adolescentele isi recastiga echilibrul emotional in urma incheierii unei relatii romantice.


Pe de alta parte, baietii au prietenii mai putin bazate pe impartasirea emotiilor si oferirea de sprijin emotional si mai mult concentrate asupra activitatilor sau intereselor comune (sporturi, iesiri in oras). In plus, baietii sunt descurajati la nivel social sa isi exprime tristetea, teama sau sentimentul de singuratate, existand presiunea de a fi puternici, independenti si stapani pe sine tot timpul. Aceste presiuni si lipsa unui sprijin emotional explicit pot duce la probleme mai grave in randul adolescentilor in urma unei despartiri.


De aceea, parintii de baieti sunt incurajati sa acorde atentie acestora in asemenea momente, sa impartaseasca din propriile experiente asemanatoare si sa le arate copiilor ca trairile emotionale dificile in aceasta situatie sunt normale, dar temporare.

Cum ii putem ajuta pe adolescenti sa treaca peste o despartire mai usor?

Incurajand conversatiile deschise despre acest subiect. Chiar daca emotiile copilului tau sunt dificile, nu incerca sa le respingi ca fiind exagerate si nu il grabi sa "isi revina". Cu cat isi exprima mai mult emotiile, cu atat acestea vor trece mai repede.


Vorbeste-i despre propriile tale experiente asemanatoare si arata-i ca intelegi ca este greu. In acelasi timp insa, ramai calm si exprima-ti convingerea ca in timp lucrurile vor reveni la normal si ca va trai alte experiente frumoase in viitor.

Incurajeaza o perioada de confort fizic. Odihna, o gustare preferata a copilului sau un film bun pot fi modalitati prin care adolescentii invata sa aiba grija de sine si sa isi refaca rezervele de energie fizica si emotionala.

Incurajeaza interactiunile cu alti prieteni de varsta lor. Dupa o perioada de refacere si relaxare, socializarea cu prietenii apropiati ii ajuta pe adolescenti sa redescopere speranta, optimismul si bucuria.


Despartirea in adolescenta. Efectele pe termen lung

Relatiile romantice din adolescenta pot influenta alegerile romantice la maturitate, putand fi experiente care sa ii ajute pe adolescenti sa se inteleaga mai bine pe ei insisi si sa aleaga mai bine urmatorii parteneri sau, dimpotriva, putand sta la baza confuziei, fricilor si alegerilor viitoare mai putin fericite. 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe