characters characters

Iren Arsene,Curtea Veche Publishing: “Este suficient sa citesti zilnic si magia se intampla de la sine.”

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iulie 2014    |   2781 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Un interviu printre carti si proiecte cu parfum de regalitate. Iren Arsene conduce Curtea Veche Publishing si este in acelasi timp mama cu experienta.


Ce inseamna a fi mama pentru dumneavoastra?

Provocare, transformare, atentie, cunoastere, iubire neconditionata… sunt foarte multe cuvinte si sentimente care pot defini rolul de mama si care schimba radical viata fiecarei femei. In linii foarte mari, pot spune ca este acel loc de munca din care nu poti si nici nu vrei sa iti dai vreodata demisia, dar care iti ridica mereu stacheta. Nu vrei sa faci greseli si simti ca poti darui mai mult decat ai facut-o vreodata.


De curand, s-a infiintat Asociatia Curtea Veche. De ce ati decis sa faceti acest pas?

Am infiintat Asociatia Curtea Veche in luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta intr-un mod independent si sustinut activitatea de responsabilitate sociala a editurii Curtea Veche, inceputa in anul 2013 prin programul national alternativ de lectura “Cartile copilariei”. A fost o nevoie fireasca de a desfasura activitati necomerciale in domeniu, de a indrepta macar o parte din bucuria cartilor si catre mediile defavorizate, catre acei copii care poate nu au avut niciodata o carte doar a lor. Drept recunoastere a activitatii desfasurate pana acum, am primit, in luna iunie, Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principelui Nicolae al Romaniei, o distinctie care ne bucura si ne onoreaza motivandu-ne sa continuam incurajarea lecturii in Romania.


Conduceti Curtea Veche Publishing. Ce simtiti cand vedeti o intindere mare de carti aparute in realitate datorita “motorului” numit Curtea Veche?

Chiar zilele trecute, cand am fost la depozitul nostru din zona Casei Presei Libere, m-a incercat un sentiment unic. Pentru prima data, dupa foarte mult timp, am realizat cu adevarat intreaga suprafata de carti pe care am reusit sa o acoperim cu peste 1.500 de titluri, in mii de exemplare. Faptul ca am revazut acest spatiu, cu alti ochi de aceasta data, mi-a oferit sentiment magic ca am realizat ceva in tot acest timp si ca doresc sa impartasesc oamenilor din jurul meu toata cunoasterea si deschiderea pe care cartea o poate oferi. Cred cu tarie ca atunci cand citesti, pe langa textul care iti devine cunoscut se adauga si stimularea propriei imaginatii, iar de aici pot porni cele mai importate lucruri din viata noastra.


Exista profesii si exista meniri, misiuni. Ce ne puteti spune despre menirea pe care o aveti in lumea cartilor? Ce satisfactii va aduce si ce le puteti recomanda mamelor care isi fac griji pentru viitoarele cariere ale copiilor lor?

Trebuie sa va spun ca ideea infiintarii editurii Curtea Veche a venit in urma unei nevoie pe care am resimtit-o ca mama. Dupa finalul anilor ’90, una dintre intrebarile care m-au macinat a fost: Ce se intampla cu copilul meu dupa varsta de trei ani? Pe piata romaneasca de carte am gasit doar clasicul volum “Mama si copilul”, insa acesta era dedicat in exclusivitate nou-nascutilor. Cu timpul, am reusit sa intru in posesia unor carti dedicate categoriei de varsta care ma interesa si mi-am dorit sa transmit mai departe informatiile pe care le-am descoperit.


Acum exista foarte multe carti, seminarii, ateliere si informatii disponibile la tot pasul pentru parintii din Romania. Eu recomand selectarea celor mai relevante si specializate dar, mai ales, le sfatuiesc pe mamici sa citeasca foarte mult pentru a putea transmite mai departe copiilor aceasta placere spre cunoastere. Trebuie sa constientizam faptul ca, intr-o foarte mare masura, adultii sunt cei „vinovati” pentru transmiterea bucuriei de a citi catre cei mici.


Avem cititoare care sunt pasionate de scris. Ce trebuie sa faca o tanara mamica talentata pentru a-si vedea visul cu ochii: manuscrisul sau pretios publicat? Care ar fi pasii?

Primim si noi, la editura, foarte multe manuscrise si le recomand mamicilor sa scrie pentru ele, pentru copilul lor sau chiar pentru publicul larg. Cele care simt nevoia de a scrie trebuie sa continue acest lucru si sa nu se lase dezarmate daca primesc un raspuns negativ din partea unui editor, dar sa stie ca un volum, odata publicat, are nevoie de public pentru a isi demonstra valoarea.


Lectura este una din valorile cele mai importante din viata unui om. Care este valoarea pe care o aduc cartile in existenta unui om? Cum ne inalta cartile?

Omul trebuie sa constientizeze ca lectura este poate la fel de importanta precum apa sau aerul. Degeaba cunosti literele si alfabetul daca nu citesti si nu iti antrenezi mintea, spiritul si setea de cunoastere. In viata de zi cu zi, pe plan personal sau profesional, fie ca vrei sa educi un copil sau sa gasesti cele mai bune produse pentru gospodarie, lectura nu poate lipsi.


Este suficient sa citesti zilnic si magia se intampla de la sine, asta va pot garanta. Cunoasterea isi gaseste singura locul, cand te-ai astepta mai putin.


Aveti o colaboare excelenta cu Familia Regala a Romaniei. Cum a inceput aceasta colaborare? Si ce ne puteti spune despre Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate si Ordinul Coroana Romaniei in grad de Cavaler, primate de dumneavoastra in anul 2012, respectiv 2014. Ce ati simtit cand munca v-a fost incununata cu o medalie atat de insemnata?

Condeiul si talentul de a pune cuvinte potrivite pe hartie au fost insotit intotdeauna, in istorie, membrii Familiei Regale. Precum bine stiti, Reginele Romaniei au fost preocupate de scris si consider ca si generatia actuala a dovedit ca poate comunica cu foarte mult talent si efect folosind acest mijloc. Colaborarea editurii Curtea Veche a inceput in anul 2009, odata cu aparitia volumul “Carte regala de bucate”, si de atunci am dezvoltat o intrega colectie de carti regale pe care le propunem publicului.


Chiar de curand am lansat “Drumul spre casa. Filip-Lucian Iorga in dialog cu Princiele Nicolae al Romaniei”, prima carte dedicata celui mai tanar membru al Familiei Regale, care vorbeste despre studiile şi experienţa comunitara, despre primele sale calatorii si expeditii, sporturile extreme pe care le practica, interesele şi activitaţile intreprinse in folosul tarii noastre. Iar, pentru cei interesati, pregatim in toamna acestui an lansarea celui de-al doilea volum al cartii de bucate cu care am inceput aceasta colectie speciala.


Decoratiile primite pana acum reprezinta cea mai mare forma de recunoastere a activitatii pe care o derulam la editura, insa ele sunt si o responsabilitate permanenta pe care mi-o asum si care ma provoaca sa fac tot ce imi sta in putinta pentru a sustine un ideal in care cred. Daca am face fiecare macar un pic din ceea ce ne place, in folosul comunitatii si al moralitatii, sunt sigura ca viata ar fi mult mai frumoasa si usoara pentu noi toti.


Ne puteti spune daca aveti o carte de parenting favorita? Sau una de dezvoltare personala.

Am foarte multe carti care mi-au fost folositoare de-a lungul vietii, in rolul meu de mama si nu numai.

Pentru ca mamele poarta grija celor mici si totodata trebuie sa le si explice acestora diverse situatii, pe intelesul lor, recomand doua volume extrem de utile: “Ce se intampla cu mine? (pentru baieti)” de Alex Frith si “Ce se intampla cu mine? (pentru fete)” de Susan Meredith.


Totodata, recomand si sfaturile de dezvoltare personala ale lui Dale Carnegie. Principiile acestui autor au facut istorie si sunt, dupa atatia ani, inca printre cele mai citite din lume. Gasiti, la editura Curtea Veche, intreaga colecţie de sfaturi uşor de pus in aplicare pentru a face faţa mai bine situatiilor de zi cu zi.


Sa ne intoarcem in timp. Copiii inventeaza cuvinte. Va mai amintiti cuvintele pe care copilul dumneavoastra le-a creat?

Inca ne mai amuzam si acum, dupa mai bine de 20 de ani, de primul cuvant al fiului meu, Barna. Pe cand avea 5-6 ani, a ramas foarte uimit in fata culorilor lasate pe cer de asfintit si a venit la noi spunandu-ne ca “afara se destuneca”. Cu alta ocazie, ne-a spus ca este “parmaciuca” in loc de expresia “a mi se face parul maciuca”. Sunt atat de asteptate momentele in care cei mici incep sa vorbeasca si cred ca parintii nu uita niciodata aceste clipe minunate.


Ce le-ati spune mamicilor "din tara intreaga"? Ce ati invatat in toti acesti ani ca mama, ce ati realizat, ce v-a folosit si ce v-a inspirat?

Ca mama inveti tot timpul. De cand se formeaza si pana la maturitate, legatura pe care o avem cu propriul nostru copil se modifica in permanenta, in acord cu nevoile fiecaruia dintre noi. Cred ca cea mai mare investitie pe care o poti face pentru copilul tau este sa te implici cat mai mult posibil in primii lui ani de viata. Doar asa ii poti descoperi talentul si ceea ce ar putea face mai usor in viata. Spre exemplu, fiul meu, apropiindu-se de lectura, a devenit dintr-un elev cu orientare spre materiile exacte, mai apropiat de arta si regie de film, meserie pe care o practica in prezent cu succes. Ca mama si editor de carte, ma simt datoare sa transmit, prin carti, toate cunostintele necesare catre parintii si copiii care cauta sa afle raspunsuri la intrebarile pe care le au.


In plus, cel putin in Franta, 80% dintre mamici le citesc bebelusilor in diferite momente ale zilei si mi-as dori foarte mult ca si romancele sa le citeasca copiilor chiar dinainte ca acestia sa se nasca. Cred ca este foarte important sa se citeasca in familie si sa se mentina mereu prezenta cartea in jurul celui mic.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe