characters characters
Apan Gheorghe 30 mar 2017

Cum ajutam un copil intre 14-16 ani care si-a pierdut un parinte (mama) in urma unei boli grave sa treaca peste acest moment dureros?

Propus de: Apan Gheorghe   |  

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Raspunsuri(2)

Autentifică-te pentru a putea raspunde.
 • Mara Andreescu
  rating up +1 rating down

  Mara Andreescu 31 mar 2017 16:49

  În funcție de relația pe care adolescentul a avut-o cu părintele, pot apărea sentimente de vinovăție (în urma conflictelor dintre părinte și copil specifice adolescenței), despre care este posibil ca adolescenul să simtă nevoia să vorbească. În aceste situații, este important ca adulții să îl asigure pe copil că părintele decedat a știut întotdeauna că este iubit de către copil, în ciuda conflictelor sau neînțelegerilor, care sunt normale în această perioadă.  

  Terapia sau consilierea este întotdeauna o variantă pe care o puteți lua în calcul. A apela la un psiholog într-un moment atât de dificil nu este neobișnuit și nici un semn de slăbiciune, dimpotrivă, denotă puterea de a cere ajutor și de a căuta soluții cât mai bune.

 • Mara Andreescu
  rating up +1 rating down

  Mara Andreescu 31 mar 2017 16:49

  Pentru a-i putea ajuta pe adolescenți să treacă peste această perioadă, este bine să reținem că doliul este o experiență care poate varia mult de la persoană la persoană. De asemenea, este important ca adolescentul să fie lăsat să își exprime suferința, furia sau disperarea pe care le simte. Doar exprimându-le, intensitatea lor va scădea în timp, iar copilul va putea să se readapteze la viața de zi cu zi. Aceste emoții sunt normale, doliul este o reacție normală pe care o avem în fața morții persoanelor iubite. Felul în care adolescenții se vor manifesta în perioada de doliu variază de la caz la caz, la fel ca și durata perioadei de doliu. Nu este recomandat să “grăbim” procesul și să dăm de înțeles că ar fi normal ca adolescentul să își revină mai repede din suferință.  

  Putem ajuta dacă suntem alături de adolescent fără să criticăm sau să pedepsim felul în care își manifestă durerea, dacă acceptăm că această durere este naturală, dacă îi spunem că deși pe moment probabil nu pare, această durere va deveni suportabilă în timp și nu se va simți atât de confuz întotdeauna. Este bine ca adulții apropiați adolescentului să fie pregătiți și pentru comportamente mai puțin sănătoase, precum consumul de alcool sau droguri, violență verbală sau fizică etc. Acestea sunt modalități prin care unii adolescenți aleg să reacționeze în perioada de doliu. Este bine să îi îndrumăm către modalități mai eficiente de a-și exprima emoțiile: în scris sau in grupuri de discuție online, în cadrul terapiei sau consilierii, în artă.

  Îl mai putem ajuta evitând să îl grăbim să își asume rolul de adult, ascultându-l când vorbește despre părintele decedat, informându-ne despre ce înseamnă doliul la adolescenți, asigurându-l pe adolescent că îi suntem aproape pentru orice fel de ajutor au nevoie (emoțional sau material).

Citeste articole din aceasta tema

 • Abordare versus evitare
  Abordare versus evitare: doua strategii opuse de gestionare a problemelor
  19 mai 2022   

  Mecanismele de coping sau strategiile prin care reactionam in fata problemelor pot fi impartite in doua categorii mari: abordarea directa sau evitarea acestora. Cum ii incurajam pe copii si adolescenti sa isi formeze strategii de coping bazate pe abordarea directa a problemelor.

 • Furia la copilul sensibil
  Cum reactionezi la furia copilului sensibil
  28 aprilie 2022   

  Copiii sensibili din punct de vedere emotional pot avea reactii intense de furie, dificil de gestionat de catre cei mici, dar si de catre parinti. Cum poti ajuta copilul sensibil sa gestioneze furia.

 • Mentalitatea de victima la copii
  Mentalitatea de victima la copii
  12 aprilie 2022   

  Fara sa ne dam seama, copiii pot dezvolta mentalitatea de victima, care se exprima prin atitudini deloc constructive: descurajare, lipsa de incredere in propriile forte, lipsa de control asupra propriilor alegeri si actiuni si, in general pesimism si refuzul de asumare a responsabilitatii.

Mai multe