characters characters
Florentina Florica 10 nov 2014

Baiatul meu refuza sa coloreze si sa deseneze. Acest refuz se manifesta atat acasa cat si la gradinita.?

Propus de: Florentina Florica   |  

Varsta: 3 - 6 ani.

Toata povestea a inceput cand avea el aproximativ 2 ani (acum are 3 ani si 10 luni). I-am adus o carte de colorat si culori. Cartea era adaptata varstei, totul regulamentar. Noi foarte fericiti ne asezam la masuta, copilul deschide cartea, ia una dintre culori si a tras 2-3 linii peste imaginea unde se deschisese cartea. Iar eu am facut gresala: “Nu mami, nu procedam asa. Trebuie sa ne incadram in contur. Uita-te cum face mami.”. Copilul m-a urmarit cu atentie si a facut diferenta dintre ce colorase el si ce am colorat eu. Din acel moment, daca vreau sa deseneze ceva sau sa coloreze, zice “Eu nu pot. Deseneaza tu.”. Nu pleaca de langa mine, ma urmareste cum desenez si colorez, dar el nu vrea sa incerce.
Am incercat sa repar aceasta gresala spunandu-i ca este normal sa deseneze asa la varsta lui, dar nu vrea. Pune mana pe mana mea sau ma lasa sa-i tin manuta, dar sa nu faca el singur.
Am anuntat-o si pe dna educatoare pentru fi pregatita de un refuz. I-am zis ca are un complex din acest punct de vedere. Intr-una din zile doamna mi-a zis ca a luat caietul lui si s-a mutat la o masuta singur si a tras el cateva linii pe desen.
Ce as putea sa fac pentru a-l incuraja sa deseneze si sa coloreze?

Raspunsuri(4)

Autentifică-te pentru a putea raspunde.
 • Gabriela Elena

  Gabriela Elena 29 aug 2016 10:26

  Eu iti recomand sa il duci la un curs de pictura, sau sa mergi impreuna cu el la un curs de Parenting. La cursul de pictura de la Lumea-Copilariei (http://lumea-copilariei.ro/) il va ajuta sa treaca peste aceast complex si va incerca si el sa deseneze cu ajutorul specialistilor Lumea-Copilariei. De asemenea, cursul de Parenting te va ajuta foarte mult in rezolvarea problemei tale, pentru ca datorita acestui curs va creste increderea in el, ii va dezvolta creativitatea si imaginatia si multe alte lucruri interesante. Acesta este link-ul pentru cursul despre care am scris: http://lumea-copilariei.ro/2016/06/atelier-de-parenting/. Sper sa te ajute!

 • Monica Andrei

  Monica Andrei 09 feb 2016 16:26

  Va sfatuiesc sa faceti rost de foi A4 - pe fiecare cate un mar in contur simplu. Luati dumneavoastra o foaie si el una. Luati exact aceeasi culoare. Si trageti linii peste mar - linii paralele care sa depaseasca conturul marului. Invitati-l sa faca la fel. Nu mai tineti cont de contururile desenelor o perioada.

  Daca nu doreste sa coloreze singur, puneti pana pe mana lui si trageti astfel de linii care sa depaseasca conturul marului, insa, pastrand directia si sensul.

  Cel mai bun mod de a-l invata pe copil ceva este exemplul propriu - functioneaza aproape de fiecare data.

  Scoateti in evidenta un defect pe care-l aveti, o neputinta de a face un anumit lucru. Este important sa inteleaga ca nimeni nu stie totul si ca trebuie sa invatam tot timpul cate ceva.

  In alta ordine de idei, va sfatuiesc sa renuntati la cartile de colorat, de cele mai multe ori sunt plictisitoare. Aflati ce-i place in general (poate ii plac dragonii, masinile, castelele, cainii, excavatoare, etc) si cautati pe internet (google in engleza e cel mai bun) diverse lucruri care sa-i faca placere sa le coloreze.

 • Florentina Florica

  Florentina Florica 11 nov 2014 16:56

  Nu refuza sa picteze.
  Chiar ma gandeam sa cumpar acuarele de pictat pe fata si sa ne pictam intre noi.
  Dar ma ajuta foarte mult si ideea de a picta cu dopuri de pluta si pictatul cu degetele.
  Problema este ca la gradinita coloreaza foarte mult si el refuza sa participe la activitate. Dar voi continua sa-l incurajez.

  Multumesc!

 • Clara Popescu

  Clara Popescu 11 nov 2014 12:26

  Refuză şi să picteze?
  Dacă evită doar creioanele, poţi să îi propui activităţi creative care presupun pictatul cu degetele, palmele sau alte obiecte (dopuri de pluta, de exemplu), pentru a crea imagini colorate frumoase şi uşor. Aşa îl poţi apropia puţin de artele plastice. Apoi poţi compina pictura cu desenul, puteţi picta sau colora cu degetele, oricât de imperfect ar ieşi desenul.
  Cred că cel mai bine e să nu insişti totuşi, probabil, cu cât insişti, cu atât va refuza mai mult.

  Lasă-i la îndemână instrumentele de desenat şi colorat şi poate va încerca singur. Unii părinţi îi lasă pe copii să deseneze pe cearşafuri, folosind carioci care se spală.

Citeste articole din aceasta tema

Mai multe