characters characters

Intensitatea emotionala la copii

Cum intelegi si ajuti copilul sensibil emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 mai 2020    |   2482 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

intensitatea emotionala la copii
Cat de intens traim emotiile depinde de neurobiologia fiecaruia. Studiile spun ca unii oameni se nasc avand o predispozitie mai mare spre o intensitate emotionala ridicata, in timp ce altii spre rationalitate. Ambele tendinte sunt la fel de valoroase si ne ajuta sa ne adaptam la cerintele si provocarile cu care ne intalnim, daca stim sa le gestionam eficient.

Citeste si:

Stilul parental in functie de atitudinea fata de emotiile copilului

Copilul sensibil


Intensitatea emotionala – ce inseamna si cum se manifesta

Oamenii emotionali sunt mult mai constienti de subtilitati, vad nunantele dincolo de suprafata, iar creierul lor proceseaza informatia si o reflecta mult mai profund. Nu e gresit sa fi mai emotional sau mai rational. Ambele stiluri au atat avantaje, cat si dezvantaje, insa putem fi oameni la fel de buni, indiferent daca ne lasam condusi de emotii sau doar de ratiune. Oamenii emotionali sunt mai afectati de ceea ce se intampla in jurul lor, decat cei rationali, iar in cazul copiilor acest lucru poate deveni problematic. Copiii cu reactii emotionale intense vor fi mai afectati de probleme sociale, se vor ingrijora mai mult in legatura cu lucruri care nu stau in controlul lor sau vor fi foarte furiosi in fata nedreptatilor. Astfel, copiii cu emotii intense par ca sufera mai mult decat restul, iar aceasta impresie este unul dintre motivele pentru care parintii vor incerca sa ii schimbe. O alta sursa de probleme pentru copiii cu intensitate emotionala ridicata este faptul ca cei din jur ii pot respinge sau eticheta drept obraznici, agresivi sau „diferiti”.

Lucrurile devin cu adevarat complicate pentru copiii cu intensitate emotionala ridicata atunci cand nu au mostenit aceasta sensibilitate de la parintii lor. In aceste cazuri, copilul poate fi vazut ca avand o problema, iar parintii vor incerca sa il faca mai puternic si mai rational.

Intensitatea emotionala poate sa insemne:

  • Emotii pozitive si negative traite intens, ambivalenta emotionala puternica (emotii contradictorii traite in acelasi timp), trecerea rapida de la o stare emotionala la alta, empatie puternica.
  • Reactii fiziologice intense (dureri de cap, „fluturi in stomac”, greata, ameteli, inrosirea fetei) care insotesc starile emotionale
  • Memorie afectiva puternica – deseori copiii pot sa retraiasca emotiile simtite in situatii din trecut.
  • Reactii emotionale intense fata de propriile emotii: copiii se pot simti vinovati pentru ca au fost foarte furiosi sau se pot panica pentru ca nu pot controla starile de ingrijorare, de exemplu.
  • Apropiere emotionala intensa fata de alte persoane, dar si fata de animale, natura sau locuri cu semnificatie speciala.

Intensitatea emotionala se refera la nivelul de energie la care copiii isi exprima emotiile. Iata cum poti determina intensitatea emotiilor copilului tau. Citeste urmatoarele intrebari si raspunde cu da sau nu:

  • Ti-ai descrie copilul mai degraba exploziv si galagios decat calm si tacut?
  • Ti se pare ca mdul in care copilul tau isi exprima emotiile este unul dus la extrem?
  • Copilul tau tipa de incantare cand i se intampla lucruri pozitive?
  • Atunci cand se confrunta cu o situatie care nu ii place, este foarte frustrat?
  • Incerci in mod frecvent sa il linsitesti/calmezi?

Intensitatea emotionala la copii. Cum ii ajutam sa o gestioneze

Daca majoritatea raspunsurilor tale merg sunt da, inseamna ca ai un copil cu o emotionalitate intensa. Singurul lucru pe care poti sa il faci pentru a-l ajuta este sa il inveti cand si cum apar emotiile puternice si ce poate face pentru a le regla intensitatea.

Ajuta-l sa identifice emotiile pe care le simte si sa le eticheteze verbal.

Reactioneaza cu calm la emotiile lui: „Te-ai suparat pentru ca nu a vrut sa se joace cu tine. Cum pot sa te ajut sa te calmezi?”. Este important sa nu intensifici fara sa vrei emotiile dificile ale copilului tau, dand dovada de prea multa compasiune, mila, tristete sau furie. Aminteste-ti ca emotiile copilului tau ii apartin doar lui, ca nu este rolul tau sa il protejezi de ele, ci sa il inveti sa le gestioneze mai usor.

Invata-l tehnici de relaxare si exercitii de respiratii.

Descoperiti impreuna tiparele emotionale si comportamentale ale copilului tau. Copiii se lasa condusi de emotii (de aceea, trantesc sau arunca obiecte cand sunt furiosi, fug sau tipa atunci cand se sperie etc.) si este normal sa fie astfel, pentru ca inca nu si-au dezvoltat autocontrolul. Il poti ajuta in timp pe copil sa evite comportamente nepotrivite observand mai intai cand apar acestea si incurajandu-l sa reactioneze diferit. De exemplu, un copil care se enerveaza usor la locul de joaca, poate fi incurajat sa paraseasca grupul de copii atunci cand simte ca se enerveaza, sa respire adanc de cateva ori pana se calmeaza sau sa faca putina miscare pentru a-si consuma energia.

Vorbeste-i desprerolul emotiilor.. Astfel, il vei ajuta sa puna in valoare sensibilitatea sa emotionala si sa se bucure de avantajele pe care aceasta I le ofera. Fiecare emotie pe care o simtim atrage atentia asupra felului in care mediul in care ne aflam raspunde sau nu nevoilor noastre. De multe ori, putem schimba comportamentul nostru sau mediul in care ne aflam, astfel incat emotiile sa devina pozitive.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe