characters characters

Instrainarea copiilor fata de parinti la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 februarie 2023    |   1156 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

instrainarea copiilor adulti fata de parinti
Esti parintele unui copil care a ajuns deja la maturitate si simti ca acesta s-a detasat emotional fata de tine? Sau poate relatia dintre voi s-a deteriorat in mod vizibil dupa ce a plecat de acasa? Cum poti repara relatia dintre tine si copilul tau adult.

Citeste si:


Distantarea emotionala dintre frati. Cauze frecvente


De ce aleg copiii sa se distanteze de parinti la maturitate


Cand copiii adulti intrerup relatia cu parintii


Ca parinti, ne asteptam ca relatia cu propriii copii sa dureze toata viata. In multe cazuri de instrainare dintre copii si parinti, relatia dintre acestia se deterioreaza pe parcurs, din cauza conflictelor frecvente, diferentelor de valori si personalitate sau in urma interactiunilor traumatice dintre acestia.

Ce spun studiile despre acest fenomen?

Un studiu realizat de Universitatea Ohio arata ca:

  • parintii si copiii instrainati rareori sunt de acord in legatura cu motivul pentru care copiii refuza sa mai aiba o relatie la maturitate cu propriii parinti – 80% dintre mamele instrainate participante la studiu au declarat ca o alta persoana (celelalt parinte, o alta ruda sau partenerul de viata al copilului) este de vina pentru distantarea copilului fata de ele. In general, copiii adulti distantati de parinti declara ca au luat aceasta decizie din cauza unui comportament toxic – precum lipsa empatiei, refuzul de a respecta limitele interpersonale, critica excesiva sau rautatea.
  • copiii adulti se instraineaza mai frecvent fata de tati decat fata de mame
  • pentru majoritatea cazurilor, instrainarea este temporara – 81% dintre copiii distantati de mame si 69% dintre copiii distantati de tati au reluat legatura cu acestia.


Joshua Coleman, autorul cartii “Rules Of Estrangement: Why Adult Children Cut Ties and How to Heal the Conflict” si terapeut specializat in repararea relatiilor dintre parinti si copii, ofera cateva recomandari parintilor care se afla in aceasta situatie.

Primul pas, si cel mai important, este sa incerci sa intelegi perspectiva copilului tau. Chiar daca acuzatiile sale par nefondate, exagerate si suprinzatoare, este important sa nu il asculti pe copilul tau daca vrei sa repari relatia cu acesta.


Reactia cea mai frecventa a parintilor dupa ce propriii copii s-au distantat de acestia este de a respinge acuzatiile acestora, de a se apara si de a incerca sa ii convinga pe copii ca sunt nerezonabili. Acest tip de reactie nu face decat sa ii convinga pe copii ca au luat decizia corecta cand s-au distantat de parinti, pentru ca acestia din urma nu sunt dispusi sa ii inteleaga.


Daca te afli in aceasta situatie ca parinte, este important sa stii ca decizia copiilor adulti de a se distanta de parinti nu trebuie sa aiba la baza intotdeauna abuzuri sau greseli extraordinare ale parintilor. Uneori, doar diferentele de personalitate sau de valori, unele alegeri parentale (precum controlul sau critica excesiva) sau valorile morale diferite ii pot conduce pe copiii adulti la decizia de a rupe legatura cu parintii.


Poti intelege mai bine perspectiva copilului tau incercand sa analizezi cu sinceritate interactiunile voastre de pana acum si sa raspunzi la intrebarea: “Cum se simte copilul meu dupa fiecare discutie pe care o avem/am avut-o?”.


Reflecta la propria copilarie. Stilurile parentale pot fi mostenite din generatie in generatie, la fel ca principiile si convingerile legate de rolul de parinte. Pedepsele excesive, tendinta de a cere doar obedienta din partea copilului sau controlul excesiv (psihologic si comportamental) sunt practici care au efecte negative asupra dezvoltarii copiilor. Chiar daca tu la randul tau ai fost crescut astfel si “Nu am patit nimic./ Sunt foarte bine acum.”, nu inseamna ca propriul tau copil trebuie sa aiba aceleasi reactii ca tine.

Aminteste-ti ca ai facut tot ce ai crezut ca e mai bine pentru copilul tau. Intentiile parintilor sunt in general bune, insa efectele obtinute nu sunt intotdeauna cele dorite. Acceptand aceasta idee simpla, este mai usor sa intelegi in acelasi timp perspectiva ta si a copilului tau, fara sa simti nevoia sa dovedesti ca doar una dintre ele este corecta.


Fii dispus sa faci schimbari in felul in care interactionezi cu copilul tau adult. Daca iti doresti sa mentii legatura cu copilul tau, este important sa iti exprimi deschiderea de a accepta noi feluri de a avea aceasta legatura. Schimbari pe care este posibil sa le ceara copiii adulti de la parintii lor: renuntarea la critica sau sfaturi excesive, respectarea regulilor de crestere a nepotilor, respectarea granitelor interpersonale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe