Influenta stilurilor parentale
"Toate idealurile lumii nu valoreaza cat lacrimile de pe obrazul unui copil pedepsit pe nedrept."(Dostoievski )
Te-ai intrebat adesea de ce este atat de greu sa te intelegi in ziua de azi cu un adolescent sau de ce auzi tot mai multi parinti exclamand: "Nu stiu cum sa-i mai vorbesc, nu ma mai inteleg deloc cu el."
Este perioada cea mai tumultoasa din viata unui om. Paleta de probleme specifice varstei este mult mai mare decat a unui adult si nicio materie scolara nu-i explica cum sa se imbrace, ce muzica sa asculte, cum sa se faca placut, iubit; de aceea scoala nu poate prezenta o alternativa viabila la tentatiile socialului. Interventia neadecvata la intrebarile sale din partea parintilor/profesorilor nu fac decat sa-l indeparteze pe acesta de adult si sa-si gaseasca raspunsuri in compania celor de varsta lui.
Ti-ai pus vreodata intrebarea: ce fel de parinte sunt? Daca sunt prea autoritar, prea directiv sau poate chiar prea protector?
Stii ca din dorinta de a nu-ti pierde controlul asupra lui poti fi vazut ca un parinte radical, dur, dominator? Cu acest stil parental risti sa formezi un copil prea supus, fara opinie, lipsit de incredere sau cazand in extrema cealalta un copil arogant ce impune reguli proprii, ce dirijeaza (asa cum la randul lui a fost dirijat).
Nici sa fii un bun "amic" al copilului tau nu este intotdeauna cel mai bine. Din frica de a nu fi considerat ,"depasit" si "demodat" unii parinti prefera un stil parental lejer, adolescentin, mai putin autoritar. Riscurile sunt acum crescute de a avea un copil nerespectuos, fara restrictii si fara reguli. Acest stil poate forma si un copil prea amabil ce pune pe primul plan dorintele celorlalti, ignorand prioritatile si bazandu-se pe relatii superficiale.
Citeste articolul in continuare: Parintii prea exigenti si parintii prea permisivi
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Certurile cu adolescentii. Cum le poti reduce frecventa
Conflictele par sa izbucneasca din orice, intensitatea emotionala a reactiilor a copiilor creste rapid si deseori, fara un motiv clar pentru parinti, iar agresivitatea verbala devine aproape inevitabila.
-
Cum sa reactionezi cand adolescentul te critica
Adolescentii pot deveni extrem de critici fata de parintii lor, pana la punctul lipsei de respect fata de acestia. Cum poti reactiona in aceasta situatie?
-
Intaririle pozitive sau cum folosim recompensele in educatia copiilor
Cand un comportament este imediat urmat de o recompensa, probabilitatea ca respectivul comportament sa se repete va creste.
Comentează:
cu respect lyly