characters characters

Increderea in sine a fiicei tale

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 martie 2021    |   1056 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

increderea in sine a fiicei tale
Adolescentele pot simti o presiune sociala ridicata, chiar daca nu vor recunoaste deschis acest lucru: rezultate scolare bune, decizii privind viitorul profesional, relatii sociale din ce in ce mai complexe, presiunea de a avea o infatisare fizica placuta, implicarea in activitati extrascolare si mentinerea echilibrului emotional intr-o perioada plina de schimbari si transformari. Toate acestea pot afecta in timp increderea in sine a fetelor.

Citeste si:

Increderea in sine a fetelor si presiunea sociala

Sapte feluri in care poti incuraja stima de sine a fiicei tale


Cum incurajezi increderea in sine a fetei tale


Copiii invata sa aiba incredere in ei insisi descoperind ca se descurca bine in diverse situatii si avand experienta satisfactiei personale de pe urma acestor situatii. Sentimentul de multumire sau satisfactie este esential, deoarece multi copii au performante scolare sau sociale ridicate fara a reusi sa se bucure de ele si traind sentimentul de „impostor” – teama de a nu le merita cu adevarat. In aceste cazuri, copiii nu au o incredere ridicata in sine si succesul nu le reduce stresul sau anxietatea resimtite aproape constant.

Un aspect esential pentru sentimentul de bucurie si implinire este acceptarea sociala. Cand copilul sau adolescentul se simte acceptat de un grup pe care il apreciaza, increderea in sine are de castigat. De aceea, competentele sociale sunt importante pentru increderea in sine a adolescentilor.

Competentele sociale se formeaza in timp si prin exercitiu. Invata-ti fiica despre asertivitate si comportamente prosociale si discuta cu ea despre eventuale dificultati sociale pe care le intampina.

Incurajeaza abordarea directa a dificultatilor, nu evitarea lor. Infruntarea situatiilor sociale neprevazute este o cale mai buna decat evitarea lor pentru ca in acest mod isi va face aparitia singuratatea si izolarea (caracteristici ale unei stime de sine scazute). Incurajeaza-ti fiica sa isi caute prieteni, sa initieze prietenii, sa se implice in activitati care sa o ajute sa isi formeze relatii cu incarcatura emotionala. Aceeasi idee este valabila pentru orice tip de dificultate pe care o intampina: cand simte tendinta de a le evita, aminteste-i ca alternativa sanatoasa este de a le aborda direct si cat mai repede. Astfel, evita obiceiul de a amana temele sau proiectele pentru scoala sau de a evita persoanele cu care a avut neintelegeri etc. Comportamentele de evitare nu ajuta increderea in sine, desi pot aduce o scadere a stresului pe termen scurt.

Nu subestima importanta infatisarii fizice pentru increderea in sine a fiicei tale. De la varste din ce in ce mai mici, fetele devin constiente de presiunile sociale mai mult sau mai putin explicite legate de imaginea fizica feminina pe care cei din jur o aprecieaza. Evita sa ii spui ca aceste preocupari sunt superficiale sau ca are alte responsabilitati mai importante. In schimb, incurajeaza-o sa discute deschis cu tine despre orice nemultumire sau ingrijorare pe care o are legata de infatisarea sa, vorbeste-i despre stereotipurile si presiunea nerealista pe care mass media o creeaza asupra tinerelor si arata-i care sunt calitatile sale fizice. Empatia si validarea emotionala sunt importante in aceasta perioada, dar si aprecierile sincere si incurajarea gandirii independente de presiunea sociala.

Autonomia in rezolvarea propriilor probleme este un alt aspect important pentru o incredere in sine ridicata. Atata timp cat unul din parinti va lua decizii si va cauta solutii, copiii nu invata sa se descurce singuri si sa fie competenti. Dificultatile sunt cele care intaresc diferite abilitati, permit dezvoltarea rezilientei, un ingredient important pentru increderea in sine. Sentimentul de putere personala (convingerea ca avem un nivel de control si influenta asupra situatiilor in care ne aflam) este esential pentru echilibrul emotional al fiicei tale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe