characters characters

Increderea in sine a fetelor si presiunea sociala

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 ianuarie 2020    |   2158 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

increderea in sine si presiunea sociala la fete in adolescenta
Intre 11 si 14 ani, toti copiii trec prin momente de confuzie si provocari datorita modificarilor interne (modificari de ordin cerebral si corporal), cat si externe, in ceea ce priveste interactiunile cu cei din jur. La aceasta varsta, increderea in sine a copilului tau poate avea de suferit, din cauza presiunii sociale de a se conforma unor standarde diverse, dar si din cauza transformarii fizice prin care trece. Cand vine vorba de fete, impactul poate fi mai mare, pentru ca de cele mai multe ori standardele sociale pe care adolescentele incearca sa le atinga sunt nerealiste (mai ales cand vine vorba de infatisare sau popularitate pe retelele sociale).

Citeste si:

De ce nu este bine sa cresti o fata prea amabila

Sapte feluri in care poti incuraja stima de sine a fiicei tale


Cum poti creste increderea in sine a fetelor, in ciuda presiunii sociale?


De aceea, parintii de fete au nevoie sa acorde atentie speciala acestei perioade si sa isi concentreze atentia catre incurajarea si aprecierea fiicelor lor. Cum poti face acest lucru?


Asigura-te ca stie ca o iubesti neconditionat si o vezi asa cum este in realitate
. Pe masura ce copiii cresc, pretentiile noastre fata de ei devin mai mari. Tindem sa corectam din ce in ce mai apasat unele trasaturi pe care le vedem ca defecte, atragem atentia asupra detaliilor minore si uneori criticam sau glumim pe seama punctelor slabe ale copiilor. La aceasta varsta, fiica ta deja se critica dur pe sine insasi, chiar daca nu iti spune in mod direct acest lucru. De aceea, din partea ta are nevoie de iubirea neconditionata si de sprijin, inainte de orice. Acest lucru nu inseamna sa treci cu vederea comportamente inadecvate, ci inseamna ca in interactiunile tale obisnuite cu fiica ta sa dai dovada de intelegere si calm.

Scoate in evidenta punctele forte si interesele fiicei tale. Fa acest lucru cu sinceritate, fara exagerari, pentru ca adolescentii simt intotdeauna lipsa de sinceritate a parintilor, chiar daca aceasta vine dintr-o intentie buna. Spune-i ce admiri la ea cu adevarat, de la trasaturi fizice pana la trasaturi de caracter. Parintii sunt in continuare o oglinda importanta in care copilul isi vede propria imagine.

Vorbeste-i deschis despre perioada preadolescentei si a adolescentei. O va ajuta sa auda ca perioada prin care trece este una dificila pentru majoritatea fetelor, ca probabil a fost dificila si pentru tine, dar ca este trecatoare.

Incurajeaza interesele sale extrascolare. Alegeti impreuna cursuri extrascolare care o intereseaza cu adevarat, astfel incat acestea sa fie o sursa de bucurie si entuziasm pentru ea, care sa contrabalanseze ingrijorarile, temerile si nemultumirile care vin la aceasta varsta. In plus, vor oferi ocazii de socializare cu alti copii cu interese similare, ajutand astfel la echilibrul emotional al copilului tau.

Vorbeste-i despre felul nerealist (si uneori deloc magulitor) in care sunt prezentate femeile in mass media. Ii poti vorbi despre aceste subiecte inca de la 8-9 ani, pentru a preveni ca fiica ta sa fie influentata excesiv de acestea.

Invat-o sa comunice asertiv. Dezbate cu ea, asculta-i ideile si argumentele, chiar daca nu esti de acord cu ele. Ascultandu-i parerile, ii arati ca o respecti si ca ceea ce are de spus este valoros. Astfel, o vei ajuta sa nu devina victima a bullying-ului si sa nu cedeze in fata presiunii sociale.

Da dovada de rabdare cand vine vorba de emotiile sale. Izbucnirile de frustrare si furie, tristetea sau pesimismul sunt normale la aceasta varsta, pentru ca sunt reactii la schimbarile prin care trece fiica ta. Incearca sa afli mai degraba ce o supara si sa sanctionezi mai putin comportamentele impulsive nascute din emotii negative. Ofera-i prezenta ta calma si intelegatoare, cu scopul de a o incuraja sa se orienteze catre solutii atunci cand are o problema.


Se spune ca pentru parinti preadolescenta este la fel de dificila ca primii 3 ani din viata copilului. Este bine sa te inarmezi cu rabdare si calm si sa iti pastrezi increderea in fiica ta: toate dificultatile exista pentru a face posibila cresterea ei intr-o adolescenta si apoi o tanara implinita.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe