characters characters

Abilitati care ii ajuta pe copii sa faca fata bullying-ului

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 octombrie 2019    |   7877 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

abilitati care il ajuta pe copil sa faca fata bullying-ului
Care sunt abilitatile de care au nevoie copiii pentru a depasi situatiile de hartuire sau bullying la scoala.

Citeste si:

Bullying-ul la scoala. Cum pot reactiona cadrele didactice

Bullying-ul apare si intre frati. Cum poti sa il recunosti

 

Asertivitatea. Invata-l pe copil sa aiba o atitudine calma si increzatoare, pornind de la nivelul nonverbal: infatisare, mers si atitudine. Invata-l sa stea drept, dar relaxat, sa aiba o expresie a fetei relaxate si increzatoare, gesturi naturale si calme. Puteti chiar exersa impreuna, oferindu-i un model tu insuti. Invata-l tehnici de relaxare si exercitii de respiratie care sa il ajute sa isi pastreze calmul in situatii stresante, precum si replici prin care poate refuza sa interactioneze cu alti copii care sunt rautaciosi sau neplacuti.

Respectarea limitelor personale. Invata-l pe copilul tau inca de la cele mai mici varste ca are dreptul sa fie in siguranta, iar oamenii din jur nu pot incalca anumite reguli sau limite care ii permit sa se simta in siguranta. Invata-l sa reactioneze la replicile sau gesturile agresive ale altor copii („Nu imi place cum vorbesti.” sau „Opreste-te!” - pe un ton calm si sigur, nu agresiv sau pasiv) si sa paraseasca orice situatie in care nu se simte confortabil.

Constientizarea fenomenului de hartuire sau bullying. Copiii au nevoie sa stie ca toate comportamentele agresive ale altor copii au un nume si ca acesta nu este acceptabil. Cadrele didactice trebuie sa fie dispuse sa intervina la timp cand observa sau li se vorbeste despre o situatie de hartuire si sa ii invete pe copii ca le pot cere ajutorul oricand.

Integrarea intr-un grup de copii. Copiii cu dificultati de adaptare sociala sunt mai expusi riscului de a fi victime ale hartuirii. De aceea, competentele sociale (initierea unei prietenii, negocierea unui conflict etc.) sunt importante pentru siguranta sociala a copiilor. Acorda atentie capacitatii copilului tau de a fi acceptat si apreciat de catre alti copii si afla mai multe despre motivele pentru care apare respingerea sociala in randul copiilor.

Gestionarea emotiilor. Oricat de increzatori sau puternici ar fi copiii, cuvintele rautacioase si gesturile agresive ale celor din jur ii vor rani. Copiii au nevoie sa invete sa se apere de acestea si sa le vada drept ceea ce sunt cu adevarat: manifestarea unor probleme interioare ale agresorilor, nu evaluari corecte sau obiective. Parintii sau cadrele didactice ii pot invata pe copii urmatorul exercitiu:

  • copiii spun pe rand, cu voce tare, fiecare replica rautacioasa pe care au auzit-o; dupa ce a spus cu voce tare cuvintele negative, copilul se preface ca le prinde in pumn si le arunca la gunoi
  • apoi, copilul raspunde cu un mesaj pozitiv. De exemplu, daca mesajul negativ a fost: „Nu vreau sa ma joc cu tine!”, raspunsul pozitive poate fi: „Voi gasi alt copil cu care sa ma joc.”;
  • daca mesajul negativ este „Esti prost!”, raspunsul pozitiv poate fi „Sunt inteligent!”; daca mesajul negativ este „Nu-mi place de tine!”, raspunsul pozitiv poate fi „Mie imi place de mine!” sau „Altor copii le place de mine!”.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe