characters characters

Importanta mediului in dezvoltarea copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 martie 2021    |   3752 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

importanta mediului in dezvoltarea copiilor
Cand vorbim despre dezvoltarea copilului, din primele zile de viata pana la anii adolescentei, tindem deseori sa punem accentul pe trasaturile sale unice de personalitate si pe felul in care acestea pot fi stimulate sau corectate. In aceasta analiza, uitam cu usurinta sa luam in considerare influenta contextului in care se afla copilul. Acelasi copil care este neastamparat, impulsiv, agresiv sau dezorganizat intr-un anumit context poate deveni calm, concentrat si interesat de lumea din jur daca mediul (familia, cadrele didactice, oportunitatile de invatare) sau se schimba. Mediul fizic in care creste copilul influenteaza puternic dezvoltarea academica a copilului, dezvoltarea sa cognitiva, emotionala, cat si cea sociala.

Citeste si:

Cum transformi „acasa” intr-un mediu favorabil invatarii

Mediul de invatare de acasa prezice performanta scolara a copilului


Importanta mediului in dezvoltarea copilului

Cand vorbim de importanta mediului in dezvoltarea copilului, ne putem referi la mediul fizic in care acesta traieste (conditiile de viata de acasa, scoala pe care o frecventeaza), dar si la accesul la experiente de invatare (carti disponibile, excursii, cursuri extrascolare etc).


Mediul fizic si dezvoltarea copilului

Cand vine vorba de caracteristicile fizice ale mediului in care creste copilul, exista cateva aspecte pe care parintii si cadrele didactice este bine sa le aiba in vedere.

Nivelul de zgomot la care este supus in mod constant copilul

Abilitatea copiilor de a citi, dezvoltarea lor cognitiva si alti factori fiziologici sunt afectati de expunerea la zgomot. Cele mai frecvente surse de zgomot care ii afecteaza pe copii sunt mijloacele de deplasare (zgomotul facut de masini, trenuri, avioane), muzica si alte persoane. Astfel, copiii care locuiesc aproape de aeroporturi sau gari tind sa aiba intarzieri in dezvoltarea abilitatilor de citire.

Un nivel ridicat de zgomot afecteaza si dezvoltarea cognitiva a copiilor, mai ales cand vine vorba de memoria de lunga durata si de atentia necesara urmaririi unor explicatii verbale. Viata intr-un mediu zgomotos presupune si un nivel mai ridicat de hormoni ai stresului si tensiune arteriala mai ridicata.

Zgomotul afesteaza si adultii, studiile aratand ca profesorii care lucreaza in scoli zgomotoase sunt mai obositi, mai irascibili si au mai putina rabdare fata de elevi.

Aglomeratia

Aglomeratia are si ea efecte asupra comportamentului interpersonal, asupra sanatatii mintale, a motivatiei a dezvoltarii cognitive si a masuratorilor biologice. Marimea familiei nu este atat de importanta, cat mai ales densitatea si numarul de persoane aflate intr-o camera impreuna cu copilul.

Copiii de 10-12 ani care petrec mult timp in camere cu mai multe persoane sau care sunt expusi mai frecvent la multimi, pot deveni mai retrasi, ca mecanism de coping la un mediu suprastimulat. De asemenea, prescolarii care se joaca in spatii aglomerate tind sa aiba mai putine comportamente constructive si sa fie mai usor distrasi de la activitatea in care sunt implicati.

Aglomeratia de acasa influenteaza si comportamentele de parenting. Parintii in case aglomerate sunt mai putin disponibili pentru copiii mai mici (vorbesc mai putin cu acestia, acorda mai putina atentie nevoilor lor emotionale) si adopta deseori un stil de parenting punitiv care creste nivelul de stres al copilului.

Lipsa spatiului ingreuneaza procesul de invatare acasa, iar prin urmare, copiii care traiesc in case aglomerate vor fi mai putin motivati sa invete, risca sa aiba rezultate scolare mai scazute si, confruntati cu dificultati, tind sa renunte mai usor.

Mediul din casa si calitatea zonei/cartierului

Calitatea locuintei si caracteristicile zonei in care este casa situata influenteaza dezvoltarea socio-emotionala a copiilor. Calitatea scolilor si a serviciilor medicale, oportunitatile de joaca si recreere, accesul la spatii verzi, accesul la mijloacele de transport, nivelul de zgomot si poluare depind de cartierul sau zona in care copilul locuieste. Toate acestea influenteaza indirect dezvoltarea copiilor. De exemplu, copiii care traiesc intr-un mediu natural si cat mai aproape de natura au abilitati motorii grosiere mai dezvoltate, sunt mai activi in interactiunile sociale si fac fata mai bine stresului cronic, decat copiii care traiesc mai mult in medii artificiale, imprejmuiti de cladiri.

Factori sociali si economici de mediu


Relatiile de familie

Relatiile dintre membrii familiei au un rol deosebit de important in dezvoltarea psihica a copiilor. Studiile realizate pana in prezent arata ca un mediu familial instabil in primii ani de viata ai copilului poate afecta:

 • Dezvoltarea limbajului copilului
 • Comportamentul copilului
 • Pregatirea copilului pentru scoala
 • Sanatatea psihica, copilul fiind mai predispus la simptome de anxietate, depresie si
 • agresivitate
 • Dezvoltarea cognitiva cu efecte pe termen lung

Situatia financiara

Situatia financiara a parintilor este un factor de risc pentru copii pentru ca instabilitatea financiara presupune un nivel ridicat de stres, dar si o prezenta mai redusa a parintilor in viata copiilor. Problemele financiare ale parintilor ii pot coplesi pe acestia, ajungand sa interactioneze mai putin cu copiii, sa se implice mai putin in activitatile cu ei, contribuind astfel la intarzieri in dezvoltarea cognitiva si emotionala a copiilor.

Sanatatea psihica a parintilor

Sanatatea psihica a parintilor este si ea un factor de risc pentru mediul in care copiii traiesc. Depresia, tulburarile de anxietate sau dependenta de substante sau activitati ale parintilor afecteaza dezvoltarea copiilor in feluri specifice.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Autoreglarea la copii
  Autoreglarea la copii. Ce inseamna si cum o incurajam
  23 ianuarie 2023   

  Autoreglarea se refera la capacitatea de a controla comportamentul, gandurile si emotiile pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung.

 • Negarea ca mecanism de aparare
  Negarea ca mecanism de aparare
  12 ianuarie 2023   

  Cunosti persoane care atunci cand se confrunta cu o problema, tind sa o evite sau sa ii minimizeze consecintele?

 • Stresul scolar
  Stresul scolar. Cum ii ajutam pe copii sa il depaseasca
  06 ianuarie 2023   

  Copilul tau vine stresat si epuizat de la scoala sau sunt zile in care incearca sa nu se duca deloc la scoala? Se enerveaza, se descurajeaza sau refuza sa incerce sa invete sau sa isi faca temele? Acestea sunt cateva dintre semnele ca stresul scolar il afecteaza pe copilul tau.

Mai multe