characters characters

Mediul de invatare: acasa

Cum transformi „acasa” intr-un mediu favorabil invatarii

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 martie 2017    |   4764 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

mediu de invatare
Cat de important este mediul de acasa pentru nivelul de motivatie al copiilor pentru invatare? Cat de bine se va descurca un copil la scoala daca acasa nu a avut carti, jucarii sau parinti care sa se joace cu el si sa il invete lucruri noi? 

Se pare ca stilul parental si activitatile pe care parintii le realizeaza impreuna cu copiii sunt esentiale pentru abilitatile cognitive ale copiilor si, implicit, pentru rezultatele scolare ale copiilor.

Vorbim frecvent despre mediul de invatare din scoala, despre ce nu ar trebui sa lipseasca din clasa, despre calitatea resurselor pe care le folosesc copiii la scoala. Insa cum este bine sa arate mediul de acasa pentru ca cei mici sa fie cat mai pregatiti pentru scoala si cat mai intereasati de invatare?

Ce inseamna mediul de invatare?

  • termenul este folosit pentru a desemna spatiul in care copilul invata, atat acasa, cat si la scoala
  • acasa, acesta se refera la locul in care copilul invata, isi face temele, citeste si se implica in alte activitati educationale
  • resursele pe care le are la dispozitie: carti, manuale, jocuri educationale, alte ustensile
  • atmosfera: prezenta/absenta distractorilor
  • luminozitatea spatiului
  • regulile de invatare si rutinele
  • folosirea noilor gadgeturi doar in caz de nevoie si in scop educational

Iata cum poti crea acasa un mediu favorabil invatarii:

Stabileste o zona de invatare. E important sa amenajezi un coltisor pentru copilul tau, cu o masa de scris si un scaun unde copilul tau poate sa citeasca,  sa isi exploreze interesele si, mai tarziu, sa isi faca temele. E important ca spatiul copilului de invatare sa fie separat de lucruri ce ar putea sa ii distraga atentia.

Cumpara carti sau imprumuta de la biblioteca. E important sa tii cont si de varsta si interesele copilului atunci cand cumperi carti. Pe masura ce vor trece anii, acesta isi va dori sa cunoasca mai mult, iar tu ii poti oferi accesul spre informatie prin carti. Cu cat incepi mai de timpuriu educarea folosind cartile, cu atat mai mult, copilul tau va deveni un cititor devotat.

Tine la indemana jocuri educationale. In fiecare casa e important sa existe suficiente resurse educationale, la indemana copilului. Atunci cand le achizitionezi, cauta-le pe cele care il ajuta pe copil sa isi dezvolte anumite abilitati atat de natura fizica, cat si cognitiva. Nu este nevoie sa cumperi multe jocuri educationale sau jocuri foarte scumpe. Cele care ii permit copilului sa le foloseasca in moduri diferite si care ii stimuleaza creativitatea sunt cele mai recomandabile. In plus, poti crea tu activitati educationale pentru cel mic (desenati litere, decupati forme, colorati etc.), asa ca investitia financiara poate fi  minima in aceasta privinta.

Respecta timpul de invatare. Un lucru important este ca invatarea sa fie considerata o activitate respectata si valorificata de cei din jur. Acorda atentie perioadei din zi in care copilul isi face temele si cauta sa nu ii distragi cu nimic atentia atunci cand copilul invata. In plus, asigura-te ca nimeni din familie nu ii perturba activitatea.

Foloseste calculatorul si televizorul si ca surse de educatie, nu doar pentru relaxare. 

Exista o multime de programe educationale la televizor, dar si site-uri si platforme de invatare dedicate copiilor, asa ca educatia in fata ecranului nu este imposibila.

Investeste in ceea ce ii place copilului. Daca copilul tau e interesat de stiinta, cauta sa procuri materiale educationale, in casa, care sa aiba legatura cu domeniul lui de interes. Ii plac planetele si cauta mereu informatii despre Univers? Nu ar fi o idee rea sa ii cumperi un telescop. Ii plac experimentele? Cauta carti despre ce experimente poate face in siguranta. Este important sa pornesti de la interesele copilului tau atunci cand te gandesti la resurse educationale pentru acasa.

Activitati importante pe care le pot face parintii

Conversatiile cu copilul tau.

Atunci cand este mic, e important sa ii vorbesti pentru a-l ajuta sa isi dezvolte limbajul si vocabularul, iar cand este mai mare si poate intelege mai multe lucruri, discutiile cu parintii despre subiecte sociale importante sau decizii care privesc intreaga familie il ajuta sa isi dezvolte gandirea. Se pare ca discutiile cu parintii despre subiecte sociale, filme si evenimente sunt mai importante pentru rezultatele scolare ale copiilor decat participarea efectiva a parintilor in activitatile de la scoala (voluntariat, de exemplu), cel putin la varsta de 15 ani, potrivit studiilor realizate de OECD, o data cu testele PISA.

Citeste la randul tau sau invata ceva nou.

Cand copiii isi observa parintii citind sau invatand, vor interioriza ideea ca lectura si invatarea fac parte din viata de zi cu zi si pot fi mai interesati de aceste activitati la randul lor. La varste mici, cititul de povesti alaturi de copil, jocurile de cuvinte, cantecele si poeziile, vizitele la librarie si biblioteca sunt activitati pe care este bine ca parintii sa le faca alaturi de cei mici.

Un mediu propice de invatare inseamna si existenta unor rutine de invatare (de exemplu un orar clar pentru realizarea temelor de casa), incurajarea copilului sa isi dezvolte hobbyuri si o implicare cat mai activa a parintilor in educatia copilului.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/jingdianjiaju/3910530875/

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa aiba succes la scoala


Ce este bine sa stii despre memorie si invatare

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe