characters characters

Guest post: Sapte lectii pe care le putem invata de la copii

Propus de: Florin Rosoga   |   08 august 2013    |   55639 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

sapte lectii de cand sunt parinte
Florin Rosoga
scrie sfaturi practice despre dezvoltare personala, motivatie si parenting, iar de aceasta data a povestit pentru SuntParinte.ro despre lectiile pe care le-a invatat de cand este parinte:
Sa fiu parinte a insemnat atatea lucruri diferite pentru mine, cum ar fi sa nu mananc niciodata ultima felie de prajitura sau sa nu vad altceva la TV decat desene animate. Pe langa acestea, multe responsabilitati.



Privindu-mi fiul crescand, am realizat la un moment dat ca stie mai multe decat m-as fi putut gandi vreodata. Am invatat de la el mai multe lectii de viata, care m-au schimbat. Mai jos sunt sapte lucruri pe care le putem invata cu totii de la copii ca sa avem o viata mai implinita.

1. Orice clipa este potrivita pentru joaca. Copiii nu-si imagineaza ca ar fi lucruri mai importante decat distractia. Totusi, chiar sunt?

De fiecare data cand ma duc cu copilul in parc ii place joaca la groapa cu nisip. Uneori isi lasa masinuta ca sa ia din celalalt colt o lopatica. La intoarcere va descoperi uneori ca un alt copil i-a luat masina preferata. Bineinteles, o prinde si trage de ea. La fel face celalalt copil si imediat suntem in mijlocul celui mai aprig conflict. Niciunul nu-i va da voie celuilalt sa se joace cu masina.

Si ii opreste asta sa se bucure de joaca? Doar pentru cateva momente, caci cateva minute mai tarziu ii vei vedea pe cei doi razboinici jucandu-se impreuna, ca doi frati. Ei s-au iertat si au uitat.

Fa-ti timp pentru a te opri - chiar sa te opresti - si din cand in cand doar distreaza-te. Si traieste in prezent.

2. Mickey Mouse este pana la urma doar un soarece urias, insa copiilor nu le este frica de el. Dimpotriva. Sa te bucuri de fiecare clipa inseamna sa te bucuri de ceea ce-ti ofera viata, fara teama. Atunci cand apare ceva in viata ta, nu lasa ca frica sa te opreasca sa explorezi ceva nou.

Ai putea descoperi ca ceea ce eviti este de fapt destul de amuzant si ti-ar putea schimba viata in bine. Nu lasa teama de necunoscut sa te impiedice sa traiesti fiecare clipa. Poti evolua doar daca vei continua sa experimentezi.

3. Rareori copii accepta un refuz.
Cand au dat de un obstacol, ei il ocolesc sau se catara pe el. Incearcă fiecare posibila actiune ca sa obtină ce-si doresc, fiind condusi de flexibilitate, ingeniozitate si determinare completă. Ei isi pun toata pasiunea in depasirea obstacoolelor.
Sunt abilitati pe care le putem invata de la ei. Urmareste-ti cu determinare si in mod inteligent obiectivele care conteaza pentru tine.

4. "Te iubesc" sunt cuvinte pe care le auzim zilnic de la copii. Sau daca nu, primim zilnic imbratisari pline de afectiune si salturi in bratele noastre cand ajungem acasa de la serviciu. Dovezile spontane de dragoste neconditionata mentin inimile tinere.

Imbratiseaza in mod constant, razi des si arata-le zilnic persoanelor iubite cat de mult inseamna pentru tine. Aceasta este secretul inimilor tinere si fericite.

5. Licuricii sunt fantastici si magici, desi copii nu pricep cum reusesc ei sa ilumineze. Cand ne-am pierdut noi magia copilariei si am inlocuit-o cu fapte reci?

Din cand in cand nu te mai gandi la toate detaliile, nu te mai ingrijora. Pur si simplu, lasa licuricii sa se aprinda in mod magic.

6. Copii accepta fiecare cadou cu entuziasm. Se bucura de orice lucru marunt pe care-l primesc. Fiecare ciocolata este o incantare pentru ei, fiecare masinuta sau orice jucarie este mereu motiv de bucurie. Viata nu-i mereu perfecta; uneori este mai murdara, prafuita si chiar acoperita cu par de caine. Uneori, totusi, trebuie sa te redresezi si sa te stergi de praf. Din viata oricum nu iesim vii, asa ca bucura-te de ea, nu exagera cu seriozitatea.

7. Cand ma fac mare, vreau sa devin primul doctor-pompier-astronaut. Stabileste-ti mereu obiective si mentine-ti visele vii. Ar putea fi niste cursuri pe care ai vrut mereu sa le faci, un loc ce ti-ai dorit sa-l vizitezi sau un hobby de care ai vrut sa te apuci.

Orice ar fi, realizeaza-l prin propriile eforturi pentru ca satisfactia succesului sa te implineasca. Nu lasa pe nimeni sa te faca sa renunti la vise. Nu renunta la vise.

Am avut placerea sa vad un film asemanator despre ce pot parintii invata de la copii, din perspectiva unui copil, Adora Svitak. Am inclus filmul mai jos, iti recomand sa il vezi.

 

 

Vazandu-mi fiul crescand si devenind tot mai mult un baiat increzator, pot intrezari barbatul puternic, independent care va fi intr-o buna zi. Sper nu va creste prea mult pentru a-si uita propriile sapte lectii despre o viata implinita.


Mi-ar placea acum sa stiu in ce mod ai fost tu influentat de copilul tau. Lasa-mi mai jos un comentariu si spune-mi ce lectii ai invatat de la copilul tau?

Florin Rosoga

Numele meu este Florin Rosoga si scriu sfaturi practice pentru parintii interesati de dezvoltare personala si motivatie pe florinrosoga.ro. Am 34 de ani si sunt din Cluj. Antreprenor online, pasionat de dezvoltare personala si blogging, sunt tatic de cativa ani. Este o experienta din care invat mereu si care ma schimba. Scriu din experienta personala despre lucrurile pe care le-am invatat.


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
9 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Delia    26.11.2012 - 16:27
    @ana
    De multe ori, parintele percepe ca pedeapsa are efect pozitiv doar pe termen foarte scurt: copilul se supune si face cum doreste parintele. Copilul se supune insa de teama si de frica. Cand traiesti in teama este aproape imposibil sa ajungi sa faci lucruri din placere si sa construiesti ceva durabil. Supunerea este una dintre reactiile copilului in fata autoritatii. Pe termen lung insa, pedeapsa si jignirea nu stimuleaza comportamentul copilului. Dimpotriva, copilul invata ca trebuie sa faca anumite lucruri doar pentru a fi pe placul parintelui. Copilul invata ca este acceptat de parintii lui doar atunci cand face ce isi doreste parintele sau ajunge la rezultatele pe care si le doreste parintele.
    Te-ai intrebat daca ii ceri prea mult copilului tau. Acesta intrebare este, in general, o mare provocare pentru parinti. O solutie ar fi sa-i ceri putin mai mult decat performeaza el in present, cu alte cuvinte cerinta sa poata fi realizabila cu ceva efort din partea copilului . Dupa ce ajunge la nivelul dorit, se poate seta un alt obiectiv in mod similar. Cu alte cuvinte, cu pasi mici pe termen lung se ajunge departe. In acest fel si copilul capata incredere in el si va fi mult mai motivat sa accepte noi provocari.
  • Utilizator Anonim
    ana    23.11.2012 - 15:22
    de ce am mereu mustrari cand imi cert copilul si nu ii dau incredere in el? am mereu impresia ca nu fac ceea ce trebuie pt el. undeva gresesc si stiu unde dar nu am curaj sa schimb ceva. este apropiat de mine nu zic nu, dar ceva imi scapa.oare ii cer prea mult? sa-l accept asa cum e? vreau sa-l stimulez dar nu pedepsindu-l si jignindu-l....sa ma risc si sa schimb tactica? cine are solutii rog sa mi le comunice.
  • Gorun Sonia
    Gorun Sonia    22.11.2012 - 09:01
    Ochii copilului meu imi oglindesc propriul comportament. Si uneori ma doare.... vad ca am gresit. Ochii lui imi spun totul... si ce este Ok si ce nu este. Mi-am propus sa fiu mai atenta la ochii lui. Asa imi voi da seama daca il ranesc, daca il inteleg, daca il dezamagesc, daca se indoieste de mine, daca ma admira, daca imi simte iubirea, daca.....daca.....daca..... Si ochii lui imi spun in fiecare clipa ca are nevoie de mine si de tatal lui. Nevoie pentru a-i sustine increderea in el, nevoia de a-i fi parteneri de joaca, nevoia de a-i explica orice, dar absolut orice, nevoia de a-l lasa sa fie curios, sa descopere, sa gaseasca raspunsuri, nevoia de a ne avea alaturi, chiar si in tacere, nevoia de a-l respecta....Si toate astea sunt,de fapt, IUBIRE. Ochii lui ma invata tot. Ochii lui ma invata sa fiu o mama mai buna, o sotie mai buna, un om mai bun. De cate ori ne privim in ochi copilul atunci cand vorbim cu el? Cate lucruri am afla daca am face asta mai des si cu atentie! Si ce ma bucura mult este faptul ca si el, desi nu are decat 5 anisori, a invatat sa imi citeasca ochii.
  • Utilizator Anonim
    ralu    22.11.2012 - 07:54
    Sunt o mami si o "profa" foarte iubita ( ma laud dar e adevarat). Sunt foarte bucuroasa cind primesc feetback-ul de la copilul meu si al altora, dar sunt sigura ca asta nu s-ar intampla daca nu as invata zilnic de la copii.Ei sunt o sursa sigura de afectiune,dorinte,idealuri, probleme... dar reusec sa treaca peste ele in cel mai scurt timp si sa se concentreze pe ce ii intereseaza in momentul respectiv.Cind a fost ultima data cind v-ati concentrat pe o singura problema? E lectia care o primesc zilnic si cu regret nu prea o mai pot pune in practica, dar incerc.Ca si concluzie as spune ca orice copil trebuie in primul rand iubit si apoi respectat!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    28.09.2012 - 07:44
    @Victoria: Dupa ce apesi butonul “play”, devine vizibil butonul “53 languages”. Poti activa subtitrarea in limba romana apasand butonul “53 languages” si selectand optiunea “Romanian”. Vizionare placuta!:)
  • Utilizator Anonim
    Victoria    28.09.2012 - 03:12
    As fi vrut ca filmuletul sa fie si tradus.
  • Utilizator Anonim
    simona    21.09.2012 - 18:11
    Copilul meu zilnic imi ofera dragoste, afectiune, tandrete atunci cand eu nu cer, desi am nevoie..el imi da curaj prin curajul lui de a infrunta viata..daca nu incerci..nu ai de unde sa stii daca castigi sau pierzi....zambeste..si vei primi un zambet...respecta si vei fi respectat....zilnic el ma invata...si eu il vad cum isi modeleaza caracterul..cum devine puternic.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    17.09.2012 - 22:56
    Si eu cred inca in licuricii magici...Oare mai conteaza cum lumineaza, sau ce bucurie aprind in sufletul nostru de copil...daca nu l-am pierdut pe undeva...Si eu am avut de curand ocazia ca fiul meu, sa-mi ”aplice ” lectia de viata pe care chiar eu i-o aratasem... Sa vezi parte plina a paharului... Atunci, am inteles mai mult ca niciodata ca eu, ingenunchiasem si mana de copil,pe care eu am ajutat-o sa creada in licurici, si-a desfacut manuta si mi-a luminat gandurile... Mi-a fost rusine de mine si am fost mandra de el, cel ce va reusi in viata... Spui la un moment dat:”Urmareste-ti cu determinare si in mod inteligent obiectivele care conteaza pentru tine.” De acord! Stiu ca ai dreptate numai ca, uneori pierdem pe drum ”determinarea”... alteori...obietivele...Filmul cu aceasta fetita este unul de exceptie! Adora Svitac ESTE UN COPIL care are curajul sa vorbeasca si ...vorbeste minunat!!! Cat despre lesctiile invatate de la copilul meu... cred ca mi-ar lua mult timp sa va spun cat e de frumos sa fii tu insuti, sa te bucuri pentru ca...asa ai chef, sa fii sincer chiar daca uneori nu este tocmai O.K., din punctul meu, viciat, de om mare...Si lista poate continua... Sa nu uitam sa pastram frumusetea copilariei in sufletele noastre de...ADULTI...
  • Utilizator Anonim
    rodica    12.09.2012 - 12:35
    Viata lor si-a noastra se scurg concomitent.Sunt lucruri care TREBIUE facute la timpul potrivit.Nu exista amanare .AI intarziat ....ai pierdut trenul.Un parinte bun isi iubeste copiii,le spune asta si-i face sa o si simta.Trebuie sa le dai incredere in fortele propii,sa le dai curajul de a mai incerca.Sa-i inveti sa castige dar sa accepte si o infrangere si sa nu CADA,sa se prabuseasca la primul esec.Pentru toate acestea si multe altele trebiue sa fii langa EI,sa le cunosti dorintele ,sa le descoperi calitatile si defectele pentru a-i modela in,, ulcioare frumoase".EU imi reprosez ca nu i-am spus fetei mele ca e frumoasa,ca are ceva foarte frumos ,ca-i sta nemaipomenit de bine cu...verde,ca n-am dragalit-o mai mult ,fiindca merita cu adevarat.Anii au trecut ,are si ea fetita ei ,dar o vad iubindu-si-o asa cum numai ea o poate face.Iubiti-va copiii cand trebuie ,certati-i cand trebuie dar fiti alaturi de ei tot timpul.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe