characters characters

Sapte greseli pe care le faci in casnicie si iti afecteaza copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 noiembrie 2016    |   3192 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

greseli in casnicie
O casnicie fericita ofera copiilor un model despre cum pot sa comunice doua persoane, sa manifeste incredere si sprijin reciproc. In familie, copiii vad cum poate arata o relatie romantica si de, cele mai multe ori, aceasta va influenta felul in care vor mentine la randul lor o relatie romantica atunci cand vor fi adulti. De aceea, atunci cand devenim parinti, este important sa avem grija nu doar de copil, ci si de propria casnicie.

Psihologii atrag atentia parintilor cu privire la sapte greseli pe care parintii le fac in casnicie si care pot avea un impact negativ asupra copiilor.

Pui la indoiala deciziile de parenting ale partenerului de viata.

Chiar daca exista nenumarate subiecte fata de care aveti pareri diferite, incercati sa va puneti de acord in special in privinta regulilor ce tin de casa si de educatia copilului pentru a putea pastra un front comun in fata copilului. In caz contrar, este foarte probabil ca fiul sau fiica voastra sa foloseasca dezacordul vostru pentru a obtine ce isi doreste.

Acorzi prea putin timp casniciei.

S-ar putea spune ca prima data vine iubirea, apoi copilul, apoi parintii pun pe primul loc copilul, lasand casniciape ultimul loc. Desigur ca sunt foarte importanti copiii, insa relatia de cuplu nu trebuie anulata de schimbatul scutecelor si de proiectele de la scoala, recomanda specialistii. „Copiii se simt mai bine atunci cand parintii au o relatie sanatoasa, atat din punct de vedere emotional, cat si comportamental. Incercati sa va mai surprindeti din cand in cand, iesiti la intalniri, chiar daca vi se par obositoare fiindca numai asa va veti mentine o casnicie puternica, iar pe termen lung va veti bucura cu totii de beneficiile acestor lucruri marunte, dar importante.”, sustine Liz Higgins, terapeut de familie.

Consideri parentingul o competitie.

Parentingul nu ar trebui sa se transforme niciodata intr-o competitie. Aceasta nu face decat sa afecteze copiii, fiindca mereu unul din parinti va incerca sa fie cel mai haios, cel mai bun prieten, iar celalalt va fi contrariul. Un astfel de comportament nu face decat sa afecteze rolul de parinte atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. „A crea rivalitate intre parinti si a folosi comportamente manipulatorii de a castiga copiii de partea ta nu va duce decat la aparitia unor sentimente de anxietate, nesiguranta si confuzie atat in randul parintilor, cat si a copiilor.”, sustine Deborah Mecklinger, mediator. Daca te surprinzi incercand sa fii un parinte „mai bun” decat partenerul tau, intreaba-te care sunt motivele care te indeamna sa faci acest lucru. De multe ori, este vorba de anxietate, lipsa de incredere in sine si lipsa de incredere in relatia cu partenerul. Toate aceste probleme pot fi depasite daca abordezi situatia cu sinceritate. Iubirea fata de copilul tau si dorinta de a fi un parinte bun sunt absolut normale, dar nu ar trebui sa dea nastere la o stare de competitie intre cei doi parinti.

Nu arati afectiune partenerului de viata.

Desigur ca nu trebuie sa fii tot timpul cu ochii pe partenerul tau de viata pentru a-i arata ca iti pasa de el, insa din cand in cand e important si pentru copii sa vada manifestari de afectiune intre voi. Aceste momente ii fac pe copii sa se simta in siguranta si iubiti la randul lor.

Eviti conflictele cu orice pret.

Daca eviti orice discutie in contradictoriu in fata copilului, acesta poate creste cu impresia gresita ca in cuplu sau in familie nu trebuie sa existe asemenea probleme. In realitate, in orice familie sau cuplu apar diferente de opinie, iar cel mai important lucru pentru copii este sa vada cum pot fi acestea rezolvate in mod eficient.plus, din discutiile in contradictoriu, copiii invata cum sa isi expuna argumentele, cum sa repare greselile si sa rezolve conflictele.

Iti critici partenerul de fata cu copiii.

Se poate intampla sa nu ai cea mai buna parere despre partenerul tau de viata cu privire la un anumit subiect. Adevarul este ca acest lucru se intampla frecvent, insa una din frecventele greseli ale parintilor este de a se critica reciproc in fata copiilor, ca si cum acestia ar fi un juriu care la final decide cine este mai bun. Critica partenerului aduce o stare de disconfort copiilor si ii pune pe ambii intr-o postura neplacuta. Atunci cand apar resentimente fata de partenerul de viata se recomanda discutia cu acesta, iar in cazuri mai grele, apelul la consiliere maritala nu este de neglijat.

Incerci sa controlezi felul in care isi face datoria de parinte.

Majoritatea parintilor isi doresc impartirea responsabilitatilor parentale, astfel incat sa nu apara epuizarea fizica, iar relatia copilului cu ambii parinti sa fie armonioasa. Atunci cand unul dintre parinti preia responsabilitatea hranirii copilului, de exemplu, este benefic pentru intreaga familie daca acesta este lasat sa procedeze asa cum crede mai bine. Parintii anxiosi sau perfectionisti pot interveni cu recomandari, cu critici sau cu reprosuri referitoare la felul in care partenerul lor de viata are grija de copil. Pe termen lung, aceasta atitudine nu va face decat sa ii indeparteze pe parinti, dar si sa trezeasca nesiguranta si teama copilului, care asista sau aude discutii de acest fel.

Atunci cand devii parinte, este bine sa stii ca problemele de comunicare cu partenerul tau il vor afecta, implicit, si pe copil.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/photosavvy/2106847248/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe