characters characters

Factorii declansatori ai emotiilor puternice in rolul de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 august 2022    |   487 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

factorii declansatori ai emotiilor intense ale parintilor
Ai observat ca in relatia cu copilul tau repeti acelasi conflict fara a gasi o solutie pe termen lung? De exemplu, aproape in fiecare seara inainte de culcare iti pierzi rabdarea pentru ca acesta refuza sa adoarma devreme? Majoritatea parintilor trec prin astfel de situatii, in care un anumit comportament al copilului trezeste reactii puternice emotionale – furie, frustrare, exasperare, neputinta sau respingere. Pentru ca sunt extrem de neplacute, parintii aleg deseori sa evite sa priveasca aceste reactii in profunzime sau sa le inteleaga si le justifica ori diminueaza importanta.

Citeste si:

Factorii care declanseaza furia parintilor in relatia cu propriii copii


Furia parintilor – o emotie acceptabila?


Trigger-ii sau factorii declansatori ai emotiilor puternice

In engleza, termenul folosit pentru a descrie factorii care declanseaza emotii intense si bruste este “trigger” si este definit ca eveniment care da nastere in prezent la emotii puternice nascute din rani emotionale din trecut. De exemplu, atunci cand copilul se poarta agresiv sau nerespectuoas fata de noi, simtim in mod intens aceasta lipsa de respect si reactionam cu furie pentru a ne apara demnitatea personala. In realitate insa, comportamentul lipsit de respect al copilului fata de noi nu spune un adevar despre cat respect meritam, ci spune mai multe despre emotiile si capacitatea lui de autocontrol. In momentul conflictului insa, reactionam ca si cum ne simtim intr-adevar atacati, asa cum probabil ne-am simtit in trecut, la un moment dat. Astfel, reactiile noastre sunt exagerate, intense si irationale.

Comportamentele pe care le putem avea in astfel de situatii variaza de la furie, agresivitate verbala, pana la plans, refuzul de a comunica cu copilul sau tendinta de a-l pedepsi sau de a-l face sa simta rusine.

Cum facem fata trigger-ilor sau factorilor declansatori de emotii puternice?


Observa care sunt situatiile care iti trezesc in mod repetat aceeasi reactie emotionala in relatie cu copilul tau
– deseori, este vorba de furie si frustrare, dar pot aparea si sentimentul de neputinta sau neajutorare, disperare, panica sau confuzie. Acelasi fenomen apare si in relatia de cuplu, asadar poti face acelasi exercitiu de reflectie si in legatura cu relatia ta de cuplu.

In momentele in care observi aceste reactii la tine insuti, ia o pauza si reflecta asupra emotiilor tale. De exemplu, ti-ai pierdut rabdarea fata de copilul tau pentru ca te-a intrerupt de nenumarate ori in timp ce incercai sa ai o conversatie cu un alt adult? In momentul respectiv, poate ai simtit frustrare pentru ca propriile tale nevoi de comunicare nu pot fi implinite sau poate ai simtit ca, in prezenta copilului tau, propria ta persoana isi pierde din importanta sau vizibilitate. Oricare ar fi motivele pentru care te-ai simtit frustrat, este important sa le accepti si sa le recunosti fara a te simti vinovat, pentru a le intelege cu adevarat.

Dupa ce ai identificat in profunzime gandurile si emotiile simtite in momentele emotionale intense, incearca sa iti amintesti alte situatii din trecut cand te-ai simtit la fel. Poate fi vorba de momente din copilarie, dar si din adolescenta sau maturitate. Poate propriii parinti obisnuiau sa te intrerupa frecvent sau sa nu te asculte atunci cand incercai sa comunici cu ei. Sau poate in alte relatii te-ai simtit invizibil, ti-a fost imposibil sa spui ce era important pentru tine sau nu ai avut spatiul sa exprimi propriile nevoi. Acest tip de frustrare este atat de puternic incat mintea noastra nu o uita si incearca sa ne ajute sa o evitam. De aceea, cand ne intalnim cu situatii asemanatoare, putem avea reactii puternice de furie – furia are rolul de a ne activa pentru a corecta o situatie.

Da-ti ocazia sa exprimi aceste emotii in totalitate – de exemplu, intr-un jurnal terapeutic sau intr-o relatie apropiata cu un alt adult – un prieten, partenerul de cuplu sau un terapeut. Cand ne exprimam emotiile in totalitate si le acceptam, riscul ca acestea sa ne afecteze reactiile in viitor scade. In plus, data viitoare cand vei observa ca simti o frustrare asemanatoare, vei avea mai multe sanse sa iti gestionezi reactiile. Vei putea recunoaste situatia in care te afli drept una in care tinzi sa ai reactii emotionale intense si vei putea lua o pauza pentru a te calma.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe