characters characters

Exercitii de vizualizare pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 februarie 2022    |   1298 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

exercitii de vizualizare
Multi copii nu stiu cum sa faca fata presiunii, stresului si unui potential esec, indiferent de activitatea pe care o au de realizat. Astfel, ajung sa cada prada nesigurantei, stresului, anxietatii si depresiei si au nevoie sa fie ajutati sa depaseasca aceste stari. Exercitiile de vizualizare pot fi o metoda prin care copiii sa fie ajutati sa gestioneze stresul si sa castige un relativ control asupra propriilor experiente interioare.

Citeste si:


Tehnici de relaxare pentru copii


Exercitii de respiratie pentru copii


Exercitii de vizualizare pentru relaxare si gestionarea emotiilor dificile


Tehnicile de vizualizare se folosesc adesea pentru reducerea nivelului de stres. Aceste tehnici inseamna practica de a-ti crea o imagine mintala in detaliu, a unui mediu atractiv si relaxant. Imageria ghidata poate fi practicata in izolare, dar frecvent este utilizata impreuna cu alte tehnici de relaxare fizica si masaj. Scopul tehnicilor de vizualizare este de a ajuta oamenii sa se relaxeze, sa le distraga atentia de la stresori si sa ii invete sa se focuseze pe altceva care sa le induca o stare de liniste. Tehnicile in sine presupun instructiuni nonverbale sau sugestii directe catre corp si catre inconstientul mintal care e ghidat sa functioneze ca si cum totul ar fi frumos, linsitit si relaxant. Vizualizarea se mai foloseste si pentru a ajuta oamenii sa isi reaminteasca anumite lucruri din trecutul lor, si chiar senzatii pe care le-au trait.

Exercitiile clasice de vizualizare in scopul relaxarii sunt construite dupa urmatorul tipar:

  • cauta un loc in care sa te simti linistit si confortabil
  • respira de cateva ori adanc incercand sa te concentrezi numai asupra respiratiei
  • inchide ochii
  • imagineaza-ti ca esti intr-un loc minunat, unde orice este posibil (unii aleg sa isi imagineze ca sunt intr-o padure, altii la mare, altii in camera lor preferata)
  • imagineaza-ti cum devii tot mai calm si mai relaxat, intr-o buna dispozitie
  • concentreaza-te pe cateva detalii din mediul in care iti imaginezi ca te afli (daca esti la munte, aminteste-ti mirosul muntelui, o imagine a orasului vazuta de sus; daca te vezi la mare, aminteste-ti cum se simte nisipul sub talpi etc.)
  • cauta sa ramai in acel loc in care te-ai imaginat, cel putin 10 minute
  • numai dupa ce te simti relaxat, reintoarce-te la realitate

Vizualizarea efortului pentru succes. Aceasta tehnica este potrivita pentru momentele in care copilul face o activitate pe care nu e sigur daca o va duce pana la capat sau inainte de a incepe un proiect pentru care nu este foarte motivat. Incurajeaza-l sa isi imagineze cum ar actiona in mod responsabil, cat de bine s-ar concentra asupra sarcinii pe care o are de facut si cum s-ar simti la final, cand ar obtine succes de pe urma efortului depus. Exercitiul este util pentru ca ii da copilului si cateva indicii despre actiunile concrete pe care trebuie sa le faca pentru a obtine rezultatul dorit, dar si pentru ca il ajuta sa se vada pe el insusi ca o persoana eficienta si responsabila.

Vizualizarea pentru gestionarea emotiilor dificile


Fii spectator.
Copilul isi poate imagina ca priveste scenarii posiile a unei situatii de care ii este frica. Fiind spectator poate emite ipoteze despre ce s-ar putea intampla, iar cu ajutorul adultului, poate identifica metode prin care poate depasi obstacolele aparute, devenind astfel mai increzator. Incheie exercitiul cu o tehnica de relaxare sau cu un exercitiu de respiratie de relaxare.


Vizualizarea fricii si a increderii. Cand copilul urmeaza sa se confrunte cu o situatie care ii trezeste frica, roaga-l sa se intinda pe pat si sa respire incet, adanc de cateva ori, pana cand se simte relaxat. Apoi incurajeaza-l sa isi imagineze Teama si sa o localizeze in corpul lui – cat de mare este, ce culoare are sau ce forma? Apoi, roaga-l sa vizualizeze Increderea – cum arata, cat de mare e si cum se simte in corp? Spune-I copilului tau sa isi imagineze cum ar sta de vorba Teama si Increderea si ce ar vrea fiecare dintre ele sa stie. Teama de exemplu, are cateva lucruri importante de spus Increderii, despre pericole, riscuri si probabilitatea de esec. Ce ar avea nevoie Teama din partea Increderii? Ce ar trebui sa faca increderea pentru ca Teama sa se linisteasca? De exemplu, poate sa se pregateasca bine pentru situatia respectiva, poate sa aiba un plan pentru scenariile cele mai dificile sau poate sa isi aminteasca de situatii similare din trecut care au fost depasite cu succes. La final, roaga-l pecopil sa isi imagineze cum Increderea devine mai puternica si ia Teama de mana, pentru a o linisti si infrunta impreuna situatia noua sau dificila. Pentru ca, in cele din urma, teama nu este decat semnalul ca avem nevoie de protectie.

Vizualizarea a doua drumuri. Pentru situatiile in care copilul vrea sa isi formeze obiceiuri noi sau se confrunta cu temeri vechi, urmatorul exercitiu poate fi util. Isi poate imagina doua drumuri, de culori diferite. Unul dintre ele este drumul pe care a mai fost in trecut (drumul fricii, al procrastinarii sau al evitarii problemelor), iar celalalt este drumul pe care stie ca este mai bine sa mearga (drumul curajului, al actiunii imediate sau al confruntarii problemelor in locul evitarii lor). Roaga-l sa isi imagineze ca sta in fata celor doua drumuri invecinate si, pentru ca stie deja ce se afla la capatul drumului deja cunoscut si nu este multumit de acesta, va merge pe drumul nou, care il duce catre rezultatele dorite. Apoi recomanda-i copilului sa actioneze imediat in mod concret in directia dorita. De exemplu, daca este tentat sa amane temele la o materie diferita, poate inchide ochii cateva secunde, isi imagineaza cele doua drumuri si apoi deschide cartea si caietul pentru a incepe temele.


Exercitiile de vizualizare ii ajuta pe copii sa descopere ca pot avea control asupra propriilor stari emotionale si fizice, iar acesta este punctul de pornire al disciplinei, autocontrolului si autoeficacitatii. Desigur, nu toate exercitiile de vizualizare vor functiona pentru toti copiii, dar ele merita explorate ca modalitate de relaxare si gestionare a emotiilor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe