characters characters

Este bine sa fii prietenul copilului tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 martie 2022    |   820 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

parinte prieten al copilului
Din dorinta de a evita excesul de autoritate si de a avea o relatie apropiata cu copilul lor, multi parinti decid ca vor fi prietenii copiilor. Ce inseamna uneori aceasta alegere si de ce nu este intotdeauna favorabila.

Citeste si:


Copilul tau nu trebuie sa fie confidentul tau


Parintele imperfect. Ruptura si reparare in relatia parinte-copil


Este bine sa fii prietenul copilului tau?


Iata cateva riscuri care apar in situatia in care decizii sa fii mai degraba prietenul copilului decat parintele lui.


Nevoia de siguranta si structura a copilului nu este implinita

Cand parintii incearca sa fie mai mult prieteni decat adulti cu autoritate in fata copilului, nevoia acestuia de a simti ca este in siguranta poate avea de suferit. Copiii au nevoie de structura, de reguli si limite atunci cand cresc, pentru a-si dezvolta in timp la randul lor, capacitatea de a-si stabili reguli si limite benefice pentru ei. Cand relatia dintre parinte si copil este mai mult de prietenie, limitele si regulile risca sa nu mai fie consolidate sau respectate. Afla mai multe despre cum poti fi un parinte ferm, dar bland.


Parintii pierd autoritatea in fata copiilor

Relatiile de prietenie presupun egalitate, iar cea dintre parinte si copil este, in mod natural, inegala: parintele are mai multe responsabilitati in familie decat copilul si are rolul de a-l indruma pe acesta, cu blandete si respect si de a-l proteja. Nu este de mirare deci ca, atunci cand parintii isi doresc sa fie prieteni ai copiilor lor, acestia din urma le vor respinge autoritatea in momentele in care aceasta este necesara cu adevarat: de exemplu, cand siguranta copilului este in pericol.


Parintii sunt tentati sa impartaseasca probleme sau sa ceara sfatul copiilor

Chiar si copiii care par mai intelepti sau mai maturi decat restul copiilor de aceeasi varsta au de suferit atunci cand sunt expusi problemelor adultilor. Parintii care isi impart grijile, temerile sau conflictele interioare cu propriii copii cresc riscul acestora din urma de a dezvolta probleme emotionale precum anxietatea sau depresia.


Copiii risca sa creada ca au responsabilitati similare parintilor

Strans legat de ideea de mai sus, cand copiii sunt priviti drept prietenii parintilor, risca sa ajunga sa se simta responsabili pentru binele parintilor sau pentru lucruri carora nu le pot face fata.

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe