characters characters

Eroarea costului irecuperabil

Cum se manifesta in rolul de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 aprilie 2023    |   298 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

eroarea costului irecuperabil
Erorile de gandire sau biasurile cognitive ne pot afecta deciziile si, implicit, starea emotionala pe termen lung. Una dintre acestea este eroarea costului irecuperabil. Ce inseamna aceasta si cum iti poate influenta deciziile luate in rolul de parinte.

Citeste si:


Ganduri irationale care iti pot face viata de parinte mai grea


Erori de gandire care apar in educatie


Eroarea costului irecuperabil


Eroarea costului irecuperabil apare in situatiile in care am investit resurse (timp, bani, energie etc) intr-un proiect sau activitate si desi acestea nu ne aduc satisfactie sau nu progreseaza cum ne-am dori, continuam sa investim resurse. Motivul pentru care continuam sa facem acest lucru consta in teama de a pierde resursele deja investite. In aceasta situatie, luam decizia de a continua sa investim intr-un proiect sau activitate pentru a evita o pierdere, nu pentru a obtine un castig. Din aceasta perspectiva, decizia este irationala si poate duce la pierderi semnificative pe termen lung.


Aceasta eroare iti poate influenta deciziile in domeniul profesional, dar si in plan social sau personal. Cum se manifesta in rolul de parinte sau in familie in general?

  • Il incurajezi pe copilul tau sa continue un curs extrascolar pentru care ai platit deja o suma considerabila, desi copilul tau nu este interesat de acesta si desi continuarea cursului inseamna ca vei plati in continuare.
  • Ramaneti la un eveniment pentru care ati platit desi nu va aduce bucurie sau informatii utile.
  • Il incurajezi pe copil sa termine o carte pe care a inceput-o chiar daca nu ii place sau ii este greu sa urmareasca firul actiunii.
  • Insisti sa termine toata mancarea din farfurie, pentru ca altfel trebuie sa o aruncati, chiar daca copilul iti spune ca nu ii mai este foame.
  • Esti convins ca, daca vei investi mai multi bani in pregatirea academica sau sportiva a copilului tau, ii cresti sansele ca in viitor, sa castige mai multi bani la randul lui.
  • Il incurajezi pe copilul tau sa ramana prieten cu un copil pe care il cunoaste de multi ani, desi nu mai au lucruri in comun sau nu se mai inteleg atat de bine.

Cum putem depasi aceasta eroare de gandire pentru a lua decizii mai benefice?


Evalueaza din cand in cand proiectele sau deciziile pe care le-ai luat. Cat de mult invata copilul tau la cursurile extrascolare la care este inscris? Cat de vizibil este progresul lui? Cat de interesat este de aceste activitati? Aceleasi intrebari le poti adresa si pentru deciziile si alegerile facute pentru tine insuti/insati. Exista lucruri pe care ai putea sa le schimbi si care ar duce la rezultate mai bune? Obtii ceea ce iti doresti din activitatile in care ai investit efort si timp?

Analizeaza temerile care te impiedica sa renunti la un proiect sau la o idee. Deseori, ne este greu sa renuntam la proiectele sau activitatile pe care le-am inceput pentru ca acest lucru inseamna sa renuntam la imaginea ideala a rezultatului pe care ni-l dorim. De exemplu, daca ai investit bani si efort intr-o idee de afacere, ti-ai format o imagine a ceea ce ar insemna succesul afacerii respective si ce ti-ar aduce, atat financiar, cat si emotional (libertate, incredere in sine etc.). In cazul in care afacerea nu evolueaza insa in ritmul dorit, decizia de a schimba sau de a renunta la idee inseamna, implicit, a renunta sau a reformula imaginea succesului. Cu cat ramai insa mai deschis la optiuni alternative si cu cat cauti modalitati de a imbunatati sau schimba, cu atat iti cresti flexibilitatea psihologica si, implicit, sansele de reusita.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe