characters characters

De ce este greu sa fii copil

Exercitiu de empatie pentru parinti: cum vede lumea un copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 septembrie 2019    |   4531 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

e greu sa fii copil
Este usor pentru adulti sa uite ca a fi copil nu inseamna doar a nu avea responsabilitati si griji. Ne putem intelege mai usor copiii daca facem un exercitiu de empatie: cum vede lumea un copil, prin experienta sa limitata si prin emotii puternice.

Din perspectiva de adult, copilaria pare, pentru cei mai multi dintre noi, perioada cea mai fericita si lipsita de griji a vietii noastre. Daca facem insa un exercitiu de memorie, ne amintim ca totusi nu totul era roz si simplu cand eram mici. Aveam temeri, ingrijorari, dificultati la scoala sau in grupul de prieteni si multe dintre ele pareau imposibil de depasit.

Ca sa il intelegi mai bine pe copilul tau (si comportamentele sale dificile), iti propunem nu doar un exercitiu de memorie, ci unul de empatie. Cum vede lumea un copil si cum se simte din aceasta cauza?

Citeste si:

Increderea versus frica in rolul de parinte

Ce sa spui copilului in loc de "Nu mai plange"


Lipsa experientei.

Primul conflict cu un alt copil, prima nota mica, prima respingere sociala – toate aceste experiente dificile pot parea pentru copil adevarate catastrofe sau pot fi imposibil de inteles. Pentru ca un copil nu are o experienta sociala si emotionala variata, dificultatile, obstacolele sau problemele pot parea permanente si imposibil de depasit. De aceea este atat de important sa fii alaturi de copilul tau in momentele dificile, chiar daca tie ti se pare ca le exagereaza importanta. Lipsa experientei copilului tau va fi compensata prin sprijinul si explicatiile tale: valideaza-i emotiile („Stiu ca ti-e foarte frica acum.”), aratandu-i ca esti alaturi de el pana cand acestea trec („Vrei sa te tin in brate pana te linistesti?”) si vorbindu-i despre faptul ca multe situatii dificile fac parte din normalitate („Toti oamenii merg la medic periodic, pentru a se asigura ca sunt sanatosi. Ai sa vezi ca te vei obisnui in timp, iar medicii sunt foarte amabili de obicei.”).

Lipsa cunostintelor

Nu doar experienta limitata, ci si faptul ca nu au toate informatiile de care au nevoie poate influenta felul in care copiii reactioneaza in situatii noi sau dificile. Desi in primii ani de viata, copilul invata o multime de lucruri despre lume, ii lipsesc in continuare o multime de cunostinte si informatii care i-ar fi de folos. De aceea, este bine sa iti amintesti ca multe frici ale copilului sau multe crize de furie pot fi prevenite sau diminuate daca ii oferi copilului destule informatii inainte de a-l pune intr-o situatie noua.

Lipsa posibilitatii de a alege.

Pentru ca adultii stiu de multe ori ce este mai bine pentru copii, libertatea acestora de alegere este deseori limitata. Pe masura ce creste, copilul tau va constientiza mai mult aceasta lipsa de libertate si va incerca sa o compenseze. Este o tendinta naturala si benefica pentru dezvoltarea copilului tau. O data cu libertatea de alegere vine si responsabilitatea, asa ca este bine sa il incurajezi pe copil sa ia decizii in situatiile in care nu se s-ar putea pune involuntar in pericol.

Lipsa logicii.

Pana la varsta de 8 ani, copiii au asa numita gandire magica, care nu este guvernata de logica si de realitate. Gandirea magica este cea care ii face pe copii sa creada in zane si in monstri sau sa fie convinsi ca scaunul sufera daca il loveste. Asemenea convingeri fac intreaga copilarie magica, dar il pot pune pe copil si in situatii periculoase (cand crede ca poate zbura, de exemplu) sau il pot face sa ajunga la concluzii suparatoare si incorecte (ca a venit furtuna pentru ca el nu a fost cuminte, de exemplu).

Desigur, toate aceste lucruri nu inseamna ca un copil nu se bucura la maxima intensitate de prezent si ca experienta copilariei este una extrem de dificila. Dar tinand minte ca multe dintre situatiile care adultilor li se pare simple si normale pot fi dificile pentru copil, reusim sa il sprijinim mai mult.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe