characters characters

Dificultati in invatarea cititului

Ce poti face cand copilul are dificultati in invatarea cititului

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 noiembrie 2017    |   5725 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

dificultati in invatarea cititului
Abilitatea de a citi (si de a intelege informatiile citite) este esentiala pentru viitorul academic si profesional al copiilor. De aceea, cand copiii intampina dificultati in invatarea cititului, atat cadrele didactice, cat si parintii se pot grabi sa ii ajute pe cei mici punand in aplicare metode mai putin eficiente sau adoptand atitudini care il indeparteaza pe copil de citit.

Citeste si:

De ce e bine sa citesti si sa scrii impreuna cu copilul tau


Cititul – sase lucruri esentiale pe care este bine sa le stii


Iata cum poti sa iti ajuti copilul daca are dificultati in a invata sa citeasca:

Incearca sa intelegi ce simte si ce gandeste copilul tau.

Copiii care raman in urma colegilor in privinta cititului se pot descuraja cu usurinta si pot ajunge sa fie convinsi ca nu vor reusi niciodata sa citeasca. De aceea, nu este indicat sa il certi pe copilul tau in legatura cu nivelul abilitatii sale de a citi si nici sa il etichetezi drept lenes sau lipsit de vointa. Copiii care sunt certati atunci cand invata sa citeasca au toate sansele sa isi formeze o atitudine negativa fata de lectura si sa fie nemotivati sa depuna efort in continuare.

Arata-i ca greselile sunt frecvente si se intampla tuturor

Multi copii pot sa isi piarda curajul daca observa ca sunt corectati frecvent, ca nu retin corect ce au citit sau ca nu pot reda cu acuratete materialul pe care l-au parcurs. Insa mai ales la inceput, aceste greseli sau dificultati sunt frecvente si este bine ca cei mici sa stie acest lucru.

Explica-i faptul ca abilitatea de a citi se imbunatateste doar prin exercitiu.

Cu cat citeste mai mult si cu cat se bucura mai mult de experienta cititului, cu atat va deveni un cititor mai bun. Nu exista un alt secret prin care oamenii devin cititori experimentati.

Spune-i ce face bine.

Chiar daca este vorba doar de intonatie, de atentia cu care citeste sau de felul in care tine minte anumite detalii din textul citit, copilul are nevoie sa stie care sunt lucrurile pe care reuseste sa le faca bine, pentru a ramane motivat.

Vorbeste cu cadrul didactic despre dificultatile copilului tau.
Incearca sa afli care sunt, din perspectiva cadrului didactic, greselile pe care le face copilul tau si lucrurile pe care le poate face mai bine.

Informeaza-te despre dislexie.

Dislexia este o tulburare de invatare care se manifesa prin dificultati persistente de citire (citire lenta si incorecta, probleme in intelegerea textului citit). Dislexia nu inseamna un nivel scazut de inteligenta, iar cauzele sale sunt de multe ori mixte, specialistii vorbind despre probleme la nivelul motricitatii, echilibrului, perceptiei vizuale sau auditive, memoriei etc. Daca observi ca cel mic nu face progrese in invatarea cititului, este preferabil sa mergi cu el la un logoped, care poate diagnostica dislexia sau alte tulburari de invatare. Cu cat aceasta este diagnosticata mai devreme, cu atat ii va fi mai usor copilului sa recupereze.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe