Depresia in randul copiilor
Depresia nu ii afecteaza doar pe adulti, ci si pe copii, in egala masura. Aproximativ 5% din copii si adolescenti sufera de depresie la un moment dat. Situatiile stresante, schimbarile majore de viata sau evenimente neasteptate si incarcate emotional pot sa contribuie la aparitia simptomelor depresive la copii, la fel ca la adulti.
Citeste si:
Cum se manifesta depresia copiilor si adolescentilor la scoala
Cum afecteaza depresia parintilor dezvoltarea copiilor
Semnele depresiei in randul copiilor
Simptomele depresiei la copii includ adesea:
- Tristete profunda dificil de depasit
- Stari frecvente de iritabilitate
- Lipsa de interes fata de activitati ce obisnuiau sa aduca placere
- Stare de oboseala sau de epuizare
- Dificultati de adormire sau tendinta de a dormi mai mult decat de obicei
- Dificultati de concentrare
- Interactiuni sociale mai reduse
- O stare de indecizie constanta
- Lipsa increderii in propria persoana
- Pierderea apetitului pentru mancare sau tendinta de a manca mai mult decat de obicei
- Fluctuatii in greutate
- Dificultati de relaxare
- Stari de letargie pronuntate
- Sentiment de goliciune interioara sau de lipsa de emotii
- Ganduri de suicid sau de autovatamare
- Comportamente vizibile de autovatamare
Unii copii care sufera de anxietate pot sa dezvolte si simptome depresive si invers. In cazul copiilor mai mici, problemele de la scoala sau problemele de comportament pot fi un semn de depresie. In cazul celor mai mari, adesea abuzul de substante interzise poate ascunde un tablou clinic depresiv.
In general, copiii sunt mai predispusi sa dezvolte simptome depresive daca in familie exista dificultati pe termen lung peste care nu stiu cum sa treaca, daca copilul este victima a bullyingului sau a abuzului sexual, fizic sau emotional. De asemenea, un istoric al vreunei tulburari psihice in familie, poate contribui la aparitia depresiei la copii. Exista cazuri in care anumite evenimente majore pot declansa depresia, cum ar fi: divortul parintilor, moartea unuia din parinti sau apropiati, o boala sau probleme serioase la scoala.
Ce poti sa faci ca parinte?
Primul pas este de a recunoaste semnele pe care le vezi si de a le acorda importanta. Mai apoi, trateaza cu seriozitate lucrurile si cere un ajutor de specialitate fiindca nu vei putea sa rezolvi singur aceasta problema. In situatia in care te confrunti cu refuzul copilului, cauta sa il incurajezi sa discute cu alte persoane in prezenta carora se simte confortabil si asigura-te ca stie ca oricand poate sa iti ceara ajutorul sau sa vorbeasca cu tine.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu Andreea Feraru, psiholog, despre terapia de familie: „Cand o floare nu infloreste, repari mediul in care creste, nu floarea."
Andreea Feraru este mama a doi baieti, psiholog clinician cu formare in consiliere experientiala, psihoterapie sistemica si psihoterapie corporala, in curand facilitator in Constelatii Familiale. Misiunea ei, asa cum o rezuma ea insasi, este sa insoteasca oamenii in „Calatoria catre centrul Fiintei" cu multa blandete si respect.
-
Parintii imaturi emotional. Efectele la maturitate
Imaturitatea emotionala a parintilor ii poate afecta pe copii pe termen lung. Iata care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta la maturitate copiii crescuti de parinti imaturi.
-
Motivatie si activare - copiii au nevoie de amandoua
Deseori ne concentram atentia asupra nivelului de motivatie al copiilor - cum le crestem interesul si motivatia de a invata lucruri noi sau de a citi, de exemplu. Insa cand ne orientam atentia doar asupra motivatiei, pierdem din vedere un element la fel de important: activarea.
Adauga tu primul comentariu: