characters characters

7 tipuri de abuz domestic

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 decembrie 2021    |   2598 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.

sapte forme ale abuzului domestic
Abuzul, indiferent de forma pe care ar lua-o, afecteaza moralitatea, imaginea de sine si de multe ori, aspectul fizic al victimei. Abuzul in familie din pacate, are un impact devastator nu doar a victimei, ci si a copiilor-martori. De exemplu, in familiile in care exista abuzuri fizice intre parinti, copiii sunt traumatizati, furiosi si se simt lipsiti de putere pentru a face ceva sa opreasca abuzul. Drept rezultat, apare o disfunctionalitate la nivel cerebral din cauza hiper-reactivitatii emotionale constante, ceea ce poate duce in timp si la tulburari de personalitate sau alte tulburari afective.

Citeste si:

Abuzul emotional in cuplu

Abuzul emotional asupra copilului


Sapte tipuri de abuz domestic

Abuzul domestic apare nu doar sub forma violentei fizice, ci si sub forma violentei emotionale sau verbale. In contextul studiului recent lansat de Salvati Copiii privind abuzul asupra copiilor in Romania, in familie si la scoala, discutia despre abuz si formele acestuia este oportuna.

Controlul. Se manifesta cand unul din parinti incearca sa controleze comportamentul celuilalt: cum se imbraca, cu cine iese in oras, cat si cum cheltuie, ce gandeste, ce hobby-uri are etc. Apare inevitabil in acest caz critica, amenintarile si furia. Comportamentele menite sa il controleze pe celalalt afecteaza stima de sine a victimei si o izoleaza in cele mai multe cazuri, de restul lumii.

Manipularea emotionala. A-l face pe celalalt sa se simta vinovat, rusinat, furios sau vulnerabil este o alta forma de abuz. Amenintari precum parasirea caminului conjugal sau abandonarea celuilalt si interzicerea de a-l mai vedea pe copil, sunt si ele manipulari emotionale, la fel ca infidelitatea repetata.

Abuzul verbal. Cuvintele, dar si tonul vocii pot fi o forma de abuz care sa afecteze emotiile partenerului, sa ii scada stima de sine si sa ii erodeze siguranta personala pe care o simte. Insultele, comentariile umilitoare in privat sau in fata altora pot afecta puternic emotional, victima. Acelasi lucru se intampla si in cazul glumelor rautacioase repetate, a ironiilor sau “tachinarilor” care creeaza disconfort.

Abuzul sexual. Indiferent ca e vorba de comportamente sexuale ce nu fac placere celuilalt sau ca vorbim de lipsa consimtamantului in a intretine relatii sexuale, chiar si in interiorul casniciei, face parte din categoria abuzului sexual.

Violenta fizica. Loviturile fizice, palmele, pumnii sau folosirea unor obiecte pentru a atinge fizic o alta persoana inseamna violenta fizica. Adesea, abuzul fizic creste in intensitate treptat, fiind insotit de justificari, scuze si incercari de a obtine iertarea din partea victimei. In afara de lovituri, violenta fizica se poate manifesta prin abandonarea persoanei in locuri periculoase, punerea acesteia in pericol sau in situatii periculoase (condusul cu o viteza excesiva, de exemplu) sau refuzul de a acorda ajutor in caz de boala sau accidente. Violenta fizica in familie este extrem de periculoasa, iar victimele pot avea deseori nevoie de sprijin din partea autoritatilor pentru a se elibera din relatia cu abuzatorul.

Abuzul financiar. Intr-o relatie sanatoasa, partenerii de viata discuta despre problemele financiare si iau decizii impreuna. In cazul opus, cand unul din parteneri are controlul financiar putem vorbi de abuz financiar.

Alienarea parentala. Aceasta forma de abuz apare cand copilul este fortat sa ia partea unuia din parinti sau cand este intors impotriva unuia sau a altuia. Copiii au nevoie de iubire si atentie din partea ambilor parinti, insa cand sunt folositi ca si mijloc de manipulare a partenerului vorbim de alienare parentala.

Deseori, cand vine vorba de abuz in familie, apar mai multe forme ale acestuia in acelasi timp. Abuzul domestic, in orice forma ar aparea, afecteaza sanatatea emotionala si fizica a copiilor si a parintilor. Oricat de dificil ar parea, este important ca parintii sa caute cele mai bune solutii pentru a pune capat situatiilor abuzive.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe