characters characters

De ce au nevoie copiii de compania altor copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 octombrie 2017    |   2101 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

de ce au nevoie copiii de compania altor copii
Copiii sunt nascuti cu tendinta de a acorda atentie si interes copiilor de aceeasi varsta. In relatiile cu alti copii, cei mici se dezvolta in feluri diferite decat in relatiile cu adultii. De aceea, este important ca socializarea copiilor sa inceapa din primii ani de viata, chiar daca inca nu comunica verbal.

Copiii invata cele mai importante lectii de la alti copii, nu de la adulti:


Copiii invata de la alti copii ce inseamna comunicarea autentica.

Interactiunile dintre copii si adulti pornesc de cele mai multe ori de la pozitia de superioritate pe care adultul o adopta fata de copil. Multe dintre intrebarile pe care adultii le pun copiilor nu sunt sincere, ci sunt puse doar pentru a „face conversatie” cu copilul, fiind un fel de test pe care copilul trebuie sa il treaca („Ce animal este?” sau „Ce culoare are jucaria ta?”). In plus, adultii incearca de multe ori sa controleze comportamentul copiilor, ori sa ii invete ceva anume.

Copiii adreseaza intrebari sincere altor copii: legate de jocurile pe care le vor juca, de jucariile fiecaruia sau despre regulile pe care le negociaza. In comunicarea dintre copii, acestia pot vorbi despre ideile lor si despre preocuparile lor.

De aceea, comunicarea autentica dintre copii le formeaza acestora mai multe abilitati utile de comunicare decat comunicarea cu adultii.

Pe masura ce copiii cresc, comunicarea lor are mai mult de a face cu emotiile si experientele pe care deja le-au acumulat. Ei pot sa fie onesti cu prietenii lor fiindca acestia nu vor avea reactii exagerate si nu vor incerca sa isi asume controlul, la fel cum se intampla in cazul parintilor.

In relatiile cu ceilalti copii, invata sa fie independenti si sa aiba curaj.

Unul din scopurile copilariei este de a depasi dependenta de parinti si de a creste ca persoana separata de parinti. Inca de la 2 ani prin refuzul lor, copiii isi exprima aceasta intentie. In jurul varstei de 4 ani cei mici incep sa prefere sa isi petreaca timpul impreuna cu alti copii, unde pot experimenta roluri si situatii pe care nu le-ar putea experimenta in relatiile cu adultii. De exemplu, in interactiunile cu alti copii, pentru ca sunt pe pozitii egale, regulile pot fi negociate si modificate. Copiii invata astfel nu doar sa negocieze, ci si ca preferintele si argumentele lor pot avea efecte asupra lumii din jur, o idee importanta pentru incurajarea independentei si curajului.

Cum influenteaza parintii capacitatea copiilor de a-si face prieteni

Studiile arata ca:

 • Relatia sigura de atasament dintre parinti si copii este asociata cu relatii pozitive de prietenie ale copiilor la varsta de 5 ani, in timp ce relatiile nesigure de atasament dintre parinti si copii sunt asociate cu o capacitate mai redusa a copiilor de a-si face prieteni.
 • Parintii pot decide durata socializarii copiilor si situatiile in care aceasta are loc, influentand astfel in mod direct prieteniile copiilor. Prescolarii ai caror parinti le faciliteaza mai multe ocazii de a intalni copii de aceeasi varsta au mai multi tovarasi de joaca decat copiii a caror socializare nu este incurajata de catre parinti.

Interactiunile dintre copii au loc pornind de la un principiu de egalitate, in timp ce interactiunile dintre copii si adulti pornesc mereu de la o diferenta de putere. Copiii au nevoie de ambele tipuri de relatii pentru a deveni adulti echilibrati si capabili sa se descurce in mod independent.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

Poveste terapeutica despre prietenie


Socializarea copiilor: de ce sunt respinsi unii copii

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe