characters characters

Curba motivationala

De ce isi pierd copiii motivatia pentru invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 mai 2020    |   2001 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

curba motivationala
Motivatia pentru invatare si performanta este unul dintre cei mai importanti factori ai succesului scolar. Problema este ca motivatia copiilor si a adultilor este intotdeauna oscilanta, depinzand de starea generala emotionala, de nivelul de enrgie fizica, de contextul social, de tipul de activitate si de o multime de alti factori. De aceea, motivatia nu este suficienta pentru a obtine succesul la scoala sau in domeniul profesional, fiind nevoie intotdeauna de disciplina si autocontrol.

Citeste si:

Motivatia intrinseca si motivatia extrinseca pentru invatare

Cum il motivezi pe copil sa invete


Este important sa putem anticipa momentele in care motivatia copiilor scade, pentru a-i putea incuraja sa continue si sa isi foloseasca „rezervele” de disciplina si autocontrol pentru a compensa lipsa motivatiei. Cum anume evolueaza motivatia atunci cand vine vorba de o sarcina sau un proiect pe care il incepem?

Studiile arata ca, atat pentru copii, cat si pentru adulti, motivatia urmeaza un traseu constant: la inceput, motivatia este crescuta, urmand sa scada pe masura ce ne apropiem de mijlocul sarcinii si sa ramana scazuta pana cand ne apropiem de final, unde incepe sa creasca din nou. Astfel, mijjlocul unei sarcini este cel mai important moment in care copiii au nevoie de sprijin suplimentar si incurajare.

Motivatia copiilor pentru invatare tinde sa ramana crescuta atunci cand invatarea este traita ca o joaca. Caietele de vacanta Intuitext aduc joaca si invatarea impreuna, pentru o vara distractiva si interesanta pentru copilul tau.


Pentru descrierea acestui fenomen este folosita denumirea „curba motivationala”.


De ce apare scade motivatia in timp?

Deseori, copiii sunt motivati sa termine un proiect pentru a obtine o nota sau aprobarea celor din jur. Motivatia extrinseca este deseori insuficienta pentru a sustine eforturile pe termen lung. O alta cauza a acestui fenomen se leaga de problemele si dificultatile care apar pe masura ce proiectul avanseaza. Copiii se pot descuraja usor daca nu inteleg o notiune sau daca nu gasesc usor informatiile de care au nevoie, de exemplu. In plus, cand copiii subestimeaza timpul necesar pentru realizarea unui proiect, stresul le va afecta nivelul de motivatie.

Cum poti sa iti ajuti copilul sa ramana motivat la mijlocul unei sarcini?


Ajuta-l sa isi planifice strategic si realist materia de invatat. Deseori, copiii si adolescentii estimeaza ca vor invata mai mult decat este de fapt posibil intr-un interval limitat de timp.

Invata-l sa estimeze corect timpul de care are nevoie pentru a termina un proiect.

Ajuta-l sa inceapa. Se spune ca cel mai greu pas este inceputul, pentru ca ulterior, lucrurile se pun in miscare de la sine. Adesea copiii cred in mitul motivatiei: asteapta sa le vina motivatia de a incepe sa isi faca proiectele/temelele/sarcinile. Activarea comportamentala arata insa ca lucrurile stau si invers: cand incepem o activitate, apare si motivatia pentru ea.

Vorbeste-i despre disciplina si autocontrol. Multi copii cred ca doar talentul sau inteligenta sunt necesare pentru a avea succes. Insa autocontrolul si disciplina stau la baza tuturor performantelor, indiferent de domeniu. De aceea, este benefic sa vorbesti copilului despre aceste abilitati si sa il ajuti sa si le dezvolte.

Contagiunea motivationala. Incurajeaza-l pe copil sa petreaca timp cu prieteni care au un nivel ridicat de motivatie si de autocontrol. Cand copiii observa ca alti copii invata si depun efort pentru un anumit obiectiv, tind sa faca si ei acelasi lucru. Contagiunea motivationala apare si in familie: cand copiii isi observa parintii fiind entuziasmati pentru un proiect sau o activitate, vor urma modelul acestora.

Automotivarea. Pe masura ce creste, copilul isi poate regla si nivelul motivatiei, amintindu-si de ce a inceput activitatea, care este scopul final sau imaginandu-si ca a atins obiectivul dorit.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe