Cum vorbesti cu alte persoane despre copilul tau?
Ai auzit vreodata parinti care sa-si critice copilul in fata altor persoane? Intentia nu e neaparat una gresita. Multi parinti considera ca prezentand altor persoane greselile pe care copiii le-au facut, cei mici vor intelege ca "nu e frumos" ce au facut si isi vor indrepta comportamentul.
1. Copiii pot fi foarte usor raniti si se pot simti dezarmati de fata cu alte persoane atunci cand tu ii mentionezi ca fiind niste raufacatori de care nu stii cum sa faci sa scapi macar cateva zile pentru a putea trage o gura de aer proaspat in piept. In plus, nimanui nu ii place sa se vorbeasca despre persoana lui ca si cum nu ar fi de fata.
2. Nu exista copii buni si rai. Ei sunt copii. Acest lucru inseamna ca te poti astepta din partea lor atat la comportamente exemplare si dintre cele mai bune, cat si la altele prin care tatoneaza limitele regulilor impuse de tine, cand cauta sa exploreze lumea din jur. Apropo, vrei sa stii si ce reguli ar impune el? Da un clik aici.
3. Orice copil greseste. Daca nu iti place comportamentul lui, cauta factorii care au stat la baza lui.
4. Copilul poate prelua aceasta atitudine in relatia cu tine. Chiar daca te gandesti ca “e mic si oricum nu pricepe”, “e doar o gluma pe seama lui”, intr-o zi poti fi surprins ca va folosi acelasi ton si aceleasi cuvinte adresandu-ti-le chiar tie.
5. Chiar daca iti imaginezi ca cel mic nu apleaca urechea la spusele tale, ai fi surprins sa stii ca in timp, astfel de vorbe nu fac altceva decat sa contribuie la scaderea stimei lui de sine. Va ajunge sa se desconsidere si sa-si formeze o parere proasta despre el: “nu sunt bun la nimic”, “nu merit nimic’; devalorizarea va fi cuvantul cheie in astfel de situatii. De asemenea, motivatia copilului de a mai face ceva, de a initia, a continua sau a incheia o activitate va fi mult mai redusa, ceea provoaca si lipsa creativitatii si a independentei.
Iata si cateva solutii pentru astfel de situatii:
- Evita sa-l faci de ras, sa-i atragi atentia, sa-l certi ori sa-l pedepsesti atunci cand sunt si alte persoane prezente.
- Explica-i faptul ca, uneori, oamenii spun cuvinte care dor, pur si simplu pentru ca sunt nervosi si nu gandesc. Intentia lor nu este de a-i rani pe cei dragi, ci pur si simplu de a se “elibera” de stres si nervi.
- Vorbeste-i despre modul in care oamenii trebuie sa se respecte reciproc.
- Atunci cand il certi, aminteste-i ca te-a suparat comportamentul pe care l-a avut, si nu el ca persoana. Comportamentul este cel care va fi pedepsit pentru ca in situatii similare, sa nu mai apara.
- E posibil ca intr-adevar, uneori, sa te simti stresat si saturat de “meseria” de parinte, Incearca sa iti controlezi reactiile. Poti sa parasesti camera in care e copilul, sa iei o gura de aer, afara sau pur si simplu sa incerci sa iei o pauza de cateva zile. Trimite-l pe cel mic la bunici, intr-o tabara sau intr-o excursie. Iti va face bine si te va ajuta sa gasesti o solutie.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand sa ignori comportamentul copilului
In unele situatii, a alege sa nu reactionezi emotional la comportamentele dificile sau neplacute ale copilului este cea mai buna alegere. Iata de ce.
-
Cum reactionezi cand copilul are comportamente neplacute in mod intentionat
O situatie dificila si aparent fara iesire pentru parinti: copilul are comportamente neplacute in mod intentionat si repetat, cu aparentul scop unic de a-i enerva sau atrage atentia parintilor.
-
Conversatiile reusite dintre parinti si copii
Trei aspecte pe care este bine sa le ai in vedere in conversatiile cu copilul tau.
Adauga tu primul comentariu: