characters characters

Ce reguli ar impune un copil?

Propus de: Valentina Cretan   |   06 aprilie 2010    |   4857 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Copiii suportă greu ideea de a respecta reguli, mai ales cand ele sunt impuse de adulti. Surprinzator este faptul ca ei accepta cu usurinta regulile emise de copii, in cadrul unor jocuri, intalniri, petreceri. Suporta chiar foarte usor consecintele incalcarii acestora si li se pare normal sa fie sanctionati. De ce n-am face impreună cu ei regulile pe care vrem noi sa le respecte? Sa le inducem convingerea ca ei le-au elaborat, sa se mandreasca astfel cu codul lor de legi.

 

Cum am procedat eu?

Dupa ce a inceput primul an de scoala, baiatul meu s-a confruntat cu o serie de schimbari care au venit in avalansa, desi a frecventat gradinita si am discutat mult despre ce inseamna sa fii scolar. Au aparut reguli noi, mai ales in ce priveste programul scolarului. Le-a acceptat pe rand pe toate, dar nu ne-am inteles cu programul de joia. Regula este sa nu lase teme pentru sfarsitul saptamanii, pentru ca atunci familia are un alt program, de relaxare. Deci, temele trebuie terminate joia.


Intr-o joi, asteptam autobuzul impreuna si ne faceam programul, discutia era contradictorie. El spunea ca vrea sa scrie sau vineri...sau sambata...sau chiar duminica. Eu insistam spunand ca ar trebui sa se odihnesca si sa relaxeze in aceste zile, ca ar putea interveni vreo vizita, vreo plecare, ca temele sunt scurte si usoare. Atunci, in culmea dezaprobarii, baiatul meu a scos un bilet vechi de autobuz si a spus hotarat:
-    Vezi biletul asta?
-    ...
-    Asta e biletul cu toate regulile facute de tine!si il mototoleste precipitat, dupa care il arunca...civilizat la cos. S-a zis cu ele! Azi facem ce spun eu, dupa regulile mele.
    Nu am spus nimic, mi-am tinut rasul, pentru ca era treaba serioasa, adevarata revolta.
-    Ai inteles? ma intreaba nedumerit de supunerea mea.
-    Da. Cand ajungem acasa, vom face regulile dupa cum doresti, pentru sfarsitul saptamanii si pentru ziua de joi.


Ajunsi acasa, el uitase discutia si dorea sa se apuce de teme. Eu am luat o coala de hartie si i-am spus ca nu va face teme, va face regulile sale iar eu voi scrie pe un afis pentru a le cunoaste toata lumea si a le respecta. Nu i-am dat ragaz insa de gandire, i-am amintit ca noi toti respectam niste reguli pentru ca lucrurile sa mearga bine. I-am dat cateva exemple chiar din programul meu de mamica, pentru a ajunge mai usor la intelegerea lui. A ramas fara cuvinte, iar regulile lui au ramas nerostite. Nu stia ce sa spuna. Totusi, l-am incurajat sa-mi spuna cand o regula nu-i place, sa o discutam, pentru a intelege de ce e importanta, de ce e o regula, de ce trebuie respectata. L-am determinat apoi prin exemple si conversatie aparent intamplatoare sa spuna ce reguli ar dori el sa respecte in casa noastra. Iata ce a iesit (nu uitati ca a fost...putin manipulat):
 - temele vor facute de luni pana joi, incepand cu ora 14; daca sunt prea multe, vor continua si vineri.


Doar atat a avut de spus. Timpul a trecut si lista a ramas neschimbata, e la vedere si deja banala. E doar regula lui, nu? Cat despre teme, s-au facut doar joia. A uitat sa spuna in regula lui la ce ora se vor termina.

 

Institutor Valentina Cretan, Scoala Nr.22 „Mircea Eliade”, Craiova

“Sunt invatatoare de 22 de ani, gradul didactic I, am studii superioare in domeniul masuratorilor terestre si cadastrului, domeniu in care am si profesat ocazional in ultimii 6 ani. Munca la clasa, cu copiii, este adevarata mea chemare, este profesia in care ma regasesc.  Sunt casatorita si am un baiat in clasa I. Sunt titulara la o scoala de prestigiu in Craiova si in judetul Dolj - Scoala nr.22 "Mircea Eliade". Sunt un om obisnuit.”

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe