characters characters

Cum vorbesti copilului ca sa te asculte

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 septembrie 2013    |   1993 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

De cele mai multe ori, felul in care transmiti o idee conteaza (cel putin) la fel de mult ca ideea in sine. Cu totii interpretam indiciile care insotesc cuvintele pe care ceilalti ni le adreseaza: tonul, privirea, gesturile, postura, intonatia. Si copilul tau este capabil sa inteleaga corect mesajele pe care le transmiti, mai ales cele nespuse, care pot fi total opuse celor exprimate prin cuvinte: furia, nemultumirea, lipsa de incredere in propria autoritate, confuzia, nesiguranta, remuscarea... si lista poate continua. Atunci cand mesajul nonverbal pe care il transmiti nu corespunde cu mesajul exprimat prin cuvinte, apar problemele de comunicare.

Cum comunici cu copilul pentru a te asculta


Atunci cand vrei ca cel mic sa te asculte sunt cateva reguli esentiale de care trebuie sa tii cont:
  • Coboara-te la nivelul copilului tau.
  • Foloseste cuvinte simple.
  • Treci direct la subiect.
  • Nu tipa.
  • Fii convins de ceea ce spui.

Cum sa il asculti pe copil?

1. Invata despre ascultarea activa.
2. Ofera copilului tau toata atentia: opreste-te din ceea ce faci, intoarce-te spre el si asculta ce are de zis.
3. Confirma cele auzite prin comentarii simple de genul: “hmm, da, inteleg, bine, am auzit” etc.
4. Deseori in spatele cuvintelor se afla sentimente si emotii. Identifica emotiile copilului si arata-i ca le accepti si intelegi: “Inteleg ca esti suparat/dezamagit/frustrat/nervos”.

Cum sa comunici?

Tonul vocii:
-    Foloseste incurajari verbale si un ton cat mai pozitiv;
-    Cand stabilesti reguli si limite, foloseste un ton consistent, serios, care sa emane incredere si hotarare;
-    Daca nu esti de acord cu ceea ce spune copilul tau, evita sa tipi la elcopilul tau, dar explica-i ferm si concis care sunt argumentele tale;
-    Evita cicaleala si momentele in care insisti ca cel mic sa faca ceea ce ii ceri: foloseste un ton ferm si treci direct la consecinte daca nu te asculta;

Limbajul corporal:
-    Comunica stand in proximitatea si aria vizuala a copilului;
-    Aseaza-te la nivelul copilului si pastreaza contactul vizual;

Cuvintele:
-    Foloseste cuvinte clare si familiare copilului;
-    Evita sa folosesti cuvinte care critica, acuza sau ameninta;
-    Atunci cand vorbesti cu el nu lasa loc de interpretari si verifica daca a inteles corect ce ai spus cerandu-i sa rezume ce au inteles din ce ai spus. Numai astfel poti evita momente de genu: “Dar n-am inteles”, “Am crezut ca asta ai spus”, “Dar eu credeam ca...” etc.  
-    Evita etichetele (atat pe cele negative, cat si pe cele pozitive), acestea pot influenta imaginea de sine a copilului (“Sunt un copil rau.”), care se va simti descurajat si nu va mai depune eforturi pentru a-si imbunatati comportamentul.
-    Critica si lauda comportamentul copilului, nu trasaturile sale: “Ai muncit din greu pentru proiectul acesta, sunt mandra de tine.” versus: “Esti un baiat inteligent si harnic!”.
-    Daca situatia in care se afla copilul este una serioasa, iar comportamentul sau este potential periculos sau complet inadecvat, evita sa folosesti umorul in comunicare. Asigura-l pe copil de afectiunea ta si explica-i de ce este gresit comportamentul sau si care ar putea fi consecintele  sale negative, dar nu minimiza seriozitatea situatiei.

Poate dura destul de mult timp pana cand gasesti modalitatile cele mai eficiente de a vorbi copilului tau astfel incat sa te asculte si sa te inteleaga, dar avantajele merita efortul – comunicarea sta la baza unei relatii puternice si a unei educatii benefice pentru copil. Copilul tau in ce situatii nu te asculta?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe