characters characters

Consecintele naturale versus consecintele logice

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 februarie 2013    |   4402 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Vorbim deseori in educatie despre asumarea responsabilitatii pentru consecintele actiunilor. Specialistii in educatie vorbesc insa de mai multe feluri de consecinte, pe care le poti folosi in educatia copilului atunci cand are un comportament nepotrivit. Iti vorbim in continuare despre diferenta dintre consecintele naturale si consecintele logice.  

O consecinta este rezultatul a ceea ce face o persoana. Cei mici invata care sunt comportamentele bune si cele gresite din consecintele pe care actiunile lor le au. Una din metodele eficiente prin care il poti invata pe copil ce inseamna responsabilitatea este cea prin care il lasi sa testeze consecintele (logice si naturale) pe care unele situatii le atrag .

Ce sunt consecintele naturale?

-        Ceea ce se intampla in mod natural pentru ca cel mic a facut ceva;
-        Responsabilitatea ”cade” pe umerii copilului;
-        Nu sunt administrate de catre parinte;

Iata si un exemplu: ”Mihai, ia-ti caciula daca iesi afara, altfel o sa iti fie frig”, spune parintele. Mihai nu isi ia caciula, iar consecinta naturala este ca, cel mai probabil, o sa ii fie frig. Astfel, responsabilitatea este a copilului fiindca el a decis sa iasa afara fara caciula pe cap si nu este datorata parintelui.

Ce sunt consecintele logice?

-        Rezultatul ”aranjat” de parinte, dar relationat in mod logic cu ceea ce copilul a facut;
-        Apar deseori atunci cand copilul se afla intr-o situatie care i-ar putea pune viata/siguranta in pericol;
-        Sunt strict legate de situatie;
Iata si un exemplu: ”Mihai nu te mai da cu rolele pe zgura, fiindca ai sa cazi”, spune mama. Copilul nu asculta, cade, iar consecinta logica este ca mama ii va lua rolele pentru a nu cadea si a se juli.

Atat consecintele naturale, cat si cele logice rezulta din alegerile pe care copilul le face privind comportamentul sau. Uneori, ambele tipuri de consecinte pot sa produca neplacere copilului, dar asta il va ajuta sa inteleaga urmarea comportamentului sau si va evita sa il mai repete .
Consecintele logice sunt recomandate ca alternativa pentru pedepse, deoarece sunt o modalitate de a-l invata pe copil sa isi asume responsabilitatea pentru greseala si sa invete sa o indrepte.

Cum alegem consecintele cele mai potrivite?

Atat timp cat viata copilului nu e pusa in pericol, putem lasa consecintele naturale sa apara. De exemplu: daca va continua sa o supere pe pisica ar putea sa fie zgariat; daca va umfla prea tare balonul, acesta ar putea sa se sparga; daca va continua sa se joace afara desi a inceput sa picure, se va uda. Este bine sa tii minte ca atat timp cat copilul nu este deranjat el insusi de rezultatul comportamentului sau (de exemplu, nu vede nicio problema in a nu se spala pe dinti), consecintele naturale nu vor functiona.

Consecintele logice pot sa apara acolo unde comportamentul copilului ii pune viata in pericol sau deranjeaza alte persoane. O consecinta logica pentru un copil care refuza sa isi stranga jucariile dupa ce si-a terminat joaca este sa ii fie luate jucariile. In aceasta situatie, si parintele e deranjat de comportamentul celui mic.
 

Cel mai bine este sa ii oferi copilului posibilitatea de a alege tipul de consecinta. De aceea e important sa ii oferi sansa de a alege, atunci cand e posibil.

Asadar, in situatiile in care este preferabil ca cel mic sa nu cunoasca pe propria piele consecintele naturale ale actiunilor sale, poti interveni pentru ca acesta sa invete de ce nu sunt benefice pentru el respectivele actiuni.
Tu ai aplicat astfel de consecinte pentru comportamentul copilului tau? Ne poti da un exemplu practic?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Camelia    23.03.2013 - 11:17
    Am aplicat astfel de consecinte pt comportamentul copilului. De exemplu, refuzand sa se joace frumos cu un alt copil, am izolat-o (e vb de o fetita)pentru cateva minute la ea in camera pentru a-si da seama ce inseamna sa nu ai cu cine te juca si pentru a intelege ca purtandu-ne frumos ne putem pastra prietenii. Multumirea mea este ca acum, fiind mai mare,stie sa se poarte in orice situatie, in orice colectivitate, in orice grup (fara a fi o introvertita, o inhibata),intrucat primesc de multe ori cuvinte de lauda la adresa ei. Ce ne facem insa cand in prezenta copiilor educati frumos sunt si copii ale caror comportamente lasa de dorit si sunt chiar incurajati de parintii lor sa manifeste aceste comportamente neadecvate? Cum se poate proceda mai ales daca acei copii sunt verisorii copiilor mei si nu as vrea sa ajungem la situatii tensionate, la certuri?

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe