characters characters

Cum sa nu mai tipi la copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 iunie 2018    |   4443 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum sa nu mai tipi la copil
Se intampla tuturor parintilor, frecvent si poate deveni un obicei neplacut. Ne face sa ne simtim vinovati si rusinati si sa ne intrebam de ce nu putem reactiona mai bine. Tipatul la copii este comportamentul de care majoritatea parintilor pot sa scape cu usurinta, daca isi propun acest lucru.

Parintii tipa fiindca se simt trasi intr-un milion de directii diferite, ceea ce ii face sa se simta frustrati. Isi vad copiii ca se cearta intre ei sau ca unul face ceva ce nu i s-a permis ori nu pare sa renunte la ceva ce face si asupra caruia i s-a atras atentia.

Te-ar putea interesa si:

Ce trebuie sa stie parintii care tipa la copil 

Ce sa faci dupa ce ai tipat la copil 


Desi tipatul la copii este folosit ca o tehnica de a-i disciplina pe copii, adevarul este ca aceasta tehnica nu este deloc eficienta. Nu doar ca il sperie pe copil, dar ii ofera si un model de comunicare agresiva. Un studiu din 2013 arata ca tipetele nu fac decat sa creasca problemele de comportament in cazul adolescentilor, iar agresivitatea verbala tinde sa fie insotita mai devreme sau mai tarziu si de agresivitate fizica.

Cum sa nu mai tipi la copil


Ce poti sa faci insa atunci cand copilul nu te asculta, iar tendinta ta este de a tipa?


Observa care sunt situatiile care te fac sa tipi.
Tipetele nu apar din senin. Ele sunt determinate de ceva. Afla care sunt lucrurile ce te fac sa simti furia crescand in tine si care te determina sa tipi. De cele mai multe ori, se creeaza un tipar de interactiune intre tine si copil, fiind mai probabil sa tipi la el in anumite situatii (cand ii ceri sa faca ceva anume, precum temele, sau cand insista sa iti ceara ceva, de exemplu).

Da copilului o avertizare. In momentele de tranzitie, de la o activitate la alta, copiii au nevoie de un avertisment. De exemplu, inainte de a merge la masa, daca este prins de un joc, il poti avertiza ca mai are 10 minute si trebuie sa vina la masa.

Fa o pauza. Cand simti furia acumulandu-se fata de copilul tau si stii ca urmeaza sa tipi, iesi din camera si calmeaza-te. Chiar daca pare imposibil sa rezisti reflexului de a tipa, daca astepti ca furia sa se calmeze, vei vedea ca nu vei mai simti aceasta pornire. Cateva minute in care faci altceva te vor ajuta sa iti redobandesti controlul.

Fa-ti o lista de „DA”. Scrie impreuna cu familia ta lucrurile acceptabile pe care le puteti face inainte de a tipa sau de a actiona agresiv. Poti include pe lista exercitii de respiratie, a spune stop discutiei, a face cativa pasi pe afara, a fredona o melodie.

Repeta-ti in minte ca doar cand sunteti amandoi calmi poti sa transmiti copilului o lectie. A tipa nu inseamna a comunica. Tipetele nu fac decat sa ii inchida pe copii mai mult in ei. Copilul tau nu trebuie sa isi invete lectia pe moment, ci atunci cand poate fi atent, adica atunci cand e calm.

Cunoaste care sunt comportamentele pe care le poti considera normale. Uneori din cauza varstei, a diferentei de dezvoltare intre copii, te-ai astepta ca unul din ei sa se comporte altfel decat o face. Ceea ce ii face pe parinti sa tipe deseori este ideea urmatoare: „copilul nu ar trebui sa se comporte asa cum o face si ca daca se comporta asa inseamna ca ceva nu e in regula cu el si, implicit, cu modul in care l-am crescut”. De multe ori insa, este vorba doar de asteptari prea ridicate ale parintilor fata de capacitatea copilului de autocontrol.

Incearca sa intelegi care sunt temerile tale care te fac sa reactionezi violent fata de cel mic. Felul in care interpretezi comportamentul copilului tau sta la baza reactiei tale violente: poate te temi ca nu esti un parinte suficient de bun, poate iti e teama ca nu vei reusi sa il disciplinezi pe copilul tau niciodata sau poate pur si simplu te simti nerespectat de catre cel mic. Oricare ar fi interpretarea pe care o dai situatiei, este bine sa stii ca intre parinti si copii exista intotdeauna conflicte, ca un copil are propriul sau ritm de dezvoltare si ca respectul copiilor se castiga si se mentine daca iti poti prezenta punctul de vedere ramanand calm si stapan pe situatie.

Discuta despre tipete si ce se poate face dupa ce tipetele au avut loc. Niciodata nu e tarziu sa iti ceri scuze si nu e deloc rusinos, chiar daca tu esti adult, iar el e copil.

Se spune ca exista trei tipuri de tipete pe care parintii le folosesc:

  • Cand parintele ridica tonul doar pentru a avertiza copilul ca au ajuns la limita rabdarii,
  • Tipatul de furie, de intensitate ridicata si cu ton agresiv, care sperie copilul si afecteaza din punct de vedere emotional
  • Tipatul de spaima/atentionare- cand copilul face ceva ce ar putea sa ii puna in pericol viata si are mai mult rolul de a-l proteja.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe