characters characters

Cum pun capat certurilor cu adolescentul?

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 octombrie 2014    |   1348 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Multi parinti se confrunta cu o problema asemanatoare celei descrise astfel: „Fiica mea de 17 ani a ajuns la concluzia ca este suficient de mare incat poate sa decida singura ora la care sa se intoarca din oras, noaptea. Imi spune ca e un adult deja si trebuie sa o las sa se obisnuiasca sa fie independenta. Pur si simplu, nu stiu ce s-a intamplat. Familia mea, care pana nu demult era una fericita, a devenit un ring de box verbal. Din pacate, nu mi-au placut niciodata confruntarile si am ales sa ii dau libertatea de care are nevoie.” ”

De ce apar certurile intre parinti si adolescenti

Majoritatea parintilor de adolescenti trec printr-o faza initiala de soc, in care se intreaba „Unde a disparut copilul meu si de ce a fost inlocuit de acest adolescent furios?!” sau „sensibil, iritabil, instabil emotional”.

Motivul pentru care apar conflicte intre parinti si copii este ca adolescenta este perioada in care creierul inca se dezvolta. Adolescentii nu interpreteaza emotiile celor din jur la fel ca adultii, in mod rational. Centrul emotiilor este activat intens atunci cand adolescentul tau interpreteaza tonul vocii tale ca ridicat, de exemplu, cand pentru tine este, de fapt, doar calm si ferm. Adolescentul va reactiona intens emotional datorita acestei interpretari, iar de aici pana la strigate si o usa trantita in urma lui, nu mai sunt multi pasi.

In plus, multi adolescenti nu dorm suficient de mult sau de bine, asa ca oricum vor fi iritabili.

Cum faci fata certurilor cu adolescentii

Avem o veste proasta si una buna. Vestea proasta este ca nu exista un raspuns simplu pentru tine:). Vestea buna este ca a opri certurile cu adolescentul depinde doar de tine.

1. Cel mai simplu mod in care poti pune capat certurilor este... sa nu te mai certi. Doar pentru ca adolescentul tau arunca cu vorbe, nu inseamna ca si tu trebuie sa faci la fel. A ramane calm va fi de mai mare ajutor fiindca vei transmite starea ta, iar copilul va invata ca poate avea incredere in tine, chiar daca nu e de acord de fiecare data cu ceea ce gandesti. Poti sa aplici o regula de felul: cu cat adolescentul tau tipa mai tare, cu atat tu vorbesti mai incet. Cu cat adolescentul tau devine mai furios, cu atat tu devii mai bland si intelegator. Cu cat adolescentul tau devine mai rautacios, cu atat mai binevoitor devii tu. Aceasta dinamica nu inseamna sa devii mai umil sau mai speriat in fata copilului tau, ci sa iti pastrezi calmul.

Daca simti ca nu iti poti pastra calmul, ia o pauza, iesi din incapere si reia discutia cand sunteti linistiti amandoi.


2. Intelege cum functioneaza mintea copilului.
Tine cont de faptul ca viata copilului se transforma din toate punctele de vedere: apar conflicte sociale, presiune din partea scolii, nevoia de independenta, drame romantice etc. Odata ce reusesti sa te pui si in locul copilului, sa-ti dai seama ca el incearca sa isi mentina echilibrul pe placile tectonice ale acestei perioade, vei avea mai multa rabdare si empatie fata de el.

3. Incearca sa iti dai seama care este abordarea ta in cazul conflictelor verbale. Le alimentezi enervandu-te si tu si raspunzand agresiv? Le eviti cu orice pret si cedezi in fata celuilalt? Sau reusesti sa iti pastrezi calmul? Modalitatea in care reactionezi in cazul conflictelor este invatata, asa ca daca iti doresti sa imbunatatesti felul in care comunici, o poti face.

4. Stabileste reguli. E bine sa discuti cu copilul tau despre ce se va intampla si cum anume se va modifica relatia voastra, in timp. "E important sa ii explici copilului ca vor exista momente in care nu va fi de acord cu ceea ce spui, va simti furie si se va simti neindreptatiti. Incercand sa ascunzi furia, aceasta se va transforma in resentimente, nemultumiri si razbunari. Ne dorim sa ne incurajam copiii sa experimenteze conflictul si sa invete sa treaca peste el, recomanda autoarea cartii Parentingul este un sport de contact: 8 modalitati de a sta conectat cu copilul tau, tot restul vietii”, Joanne Stern.

Alte recomandari:

Discuta despre fiecare problema in parte, pe rand, fara a aduce in discutie intamplari trecute sau greseli repetate ale copilului.

Evita comparatiile precum: „Fratele tau niciodata nu mi-a facut probleme”, „Vecinii se inteleg de minune cu fiul lor, nu cum ne intelegem noi” etc.

Oricare ar fi motivele pentru care va certati, este bine sa tii minte ca tu ai controlul asupra propriilor tale emotii si cuvinte. Furia copilului tau nu inseamna ca o cearta este pe cale sa inceapa, iar tu nu ai cum sa o opresti. Tu cum faci fata conflictelor cu adolescentul?

Citeste si:

Managementul furiei pentru parinti

Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor


*Credit foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe