characters characters

Cum isi trateaza parintii fiii si cum isi trateaza fiicele

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 septembrie 2020    |   1051 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

cum isi trateaza parintii fiii si fiicele
Desi egalitatea de gen este o preocupare din ce in ce mai vizibila in societatea noastra, iar fetele au acces egal la oportunitati de educatie si dezvoltare, exista inca diferente subtile de atitudine ale parintilor si cadrelor didactice in functie de gen. Ca parinti, este dificil sa ne dam seama de aceste diferente sau le consideram naturale si benefice.

Citeste si:

Fetitele in roz, baietii in albastru. Stereotipurile de gen in cresterea copiilor

Cum crestem baieti care respecta fetele


De exemplu, poate consolam mai mult o fetita care a cazut si s-a lovit decat un baietel aflat in aceeasi situatie. Nevoile emotionale ale copiilor sunt insa aceleasi, indiferent de gen: atat baietii, cat si fetele au nevoie de sprijin si acceptare, de iubire neconditionata si incredere din partea parintilor.

Iata cateva directii in care parintii isi trateaza diferit fiicele si fiii.


Cum isi lauda parintii fiii si fiicele

Studiile arata ca parintii isi lauda diferit copiii diferit, in functie de gen. Exista doua tipuri de lauda: una referitoare la persoana sau abilitate („Esti foarte inteligent!”) si una referitoare la proces („Ai depus mult efort si ai reusit.” sau „Ai colorat cu multa atentie, bravo!”). Atat parintii, cat si cadrele didactice tind sa laude diferit fetele si baietii, fetele primind mai multe laude referitoare la persoana, iar baietii mai multe laude referitoare la proces. Consecintele sunt importante, pentru ca cele doua tipuri de lauda au efecte diferite. Cand copiii sunt laudati pentru efort si proces, isi formeaza o mentalitate flexibila, adica invata ca propriile lor abilitati se pot imbunatati prin efort. Cand copiii sunt laudati pentru calitatile lor, tind sa isi formeze o mentalitate rigida, adica sa fie convinsi ca abilitatile si talentele lor raman fixe de-a lungul timpului. Un studiu din 2014 arata ca 24% dintre laudele primite de baieti de la parinti se incadreaza in categoria lauda referitoare la proces, in timp ce doar 10% din laudele primite de fete de la parinti se incadreaza in aceasta categorie.

Asteptarile parintilor legate de performanta scolara

Cand vine vorba de matematica, potrivit studiilor, parintii tind sa aiba asteptari mai ridicate de la baieti decat de la fete si sa considere ca fetele trebuie sa depuna mai mult efort pentru a avea rezultate bune la aceasta materie. De asemenea, parintii de baieti considera matematica mai importanta pentru viitorul copilului decat parintii de fete. Convingerile si asteptarile parintilor fata de copii sunt importante, pentru ca ii influenteaza direct pe acestia. Cand fiicele aud de la parintii lor ca matematica este mai grea pentru fete, risca sa devina descurajate sau sa isi formeze anxietate fata de aceasta materie.

Aceeasi diferenta este confirmata de studii si in atitudinea cadrelor didactice fata de fete si baieti.

Timpul petrecut cu copilul

Un studiu din 2006 arata ca tatii tind sa petreaca mai mult timp cu fiii decat cu fiicele lor, probabil pentru ca simt ca au mai multe lucruri in comun. De asemenea, se pare ca in familiile cu fete si baieti, fetele sunt cele care au mai multe responsabilitati casnice.

Desigur, fiecare familie este diferita si este forate probabil ca in cazul tau, aceste diferente sa nu existe sau sa fie minore. Este important insa sa fim constienti de tendintele noastre involuntare cand vine vorba de interactiunea cu fiicele si fiii nostri, pentru a ne asigura ca le oferim sanse si oportunitati egale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe