Cum incurajezi independenta copilului in timpul vacantei de vara
Copiii cer deseori atentia si sprijinul parintilor la tot pasul pentru ca le place compania parintilor si au nevoie de afectiune, nu neaparat pentru ca au cu adevarat nevoie de ajutor. Alteori insa copiii invata ca nu pot face lucrurile pe cont propriu si ajung sa creada cu adevarat ca au nevoie de parintii lor in orice situatie se afla. Aceasta situatie poate duce la o adevarata dependenta de parinte, iar pe termen lung, nu este benefica nici pentru copil, nici pentru parinte.
Citeste si:
Neajutorarea invatata sau de ce nu este bine sa faci lucruri in locul copilului tau
Cum cresti un copil independent
Desigur, in primii 3-4 ani de viata, copilul este cu adevarat dependent de parinte si are nevoie de atentia si prezenta unui adult. Insa in clasele primare, copiii sunt pregatiti sa inceapa drumul spre independenta. Iata cateva sugestii despre cum poti sa srijini independenta copilului tau in aceasta vara:
Joaca independenta. Multi copii din generatia actuala pierd ocazia de a se juca independent, din dorinta parintilor de a le oferi un program zilnic interesant si educativ. Vara este ocazia perfecta pentru a incuraja joaca libera a copilului. Poti face acest lucru in mai multe feluri: lasa-l sa aleaga singur activitatile, chiar si atunci cand spune ca se plictiseste, lasa destul timp liber in programul sau zilnic, evita sa il intrerupi atunci cand observi ca este captivat de o activitate si incearca sa intervii din ce in ce mai putin in joaca sau activitatile lui - daca ai facut acest lucru pana acum in mod excesiv.
Organizarea timpului. Una dintre cele mai importante abilitati care ne ajuta sa fim independenti este organizarea timpului. Puteti crea impreuna programul de vacanta, lasandu-l pe copil sa aleaga cumva arata acesta. Daca alegerile copilului tau legate de timp nu sunt cele mai eficiente, va avea destul timp sa le corecteze.
Stabilirea de obiective pentru vacanta. „Daca nu stim unde vrem sa mergem, nu ajungem nicaieri”, se spune. Iar vacanta de vara este o perioada propice pentru obiective si proiecte pe termen lung. Lasa-l pe copil sa isi aleaga singur obiectivele si dorintele pentru vara si incurajeaza-l sa le scrie pe o foaie de hartie. Intreaba-l apoi cum poate sa si le indeplineasca. Daca nu il atrage ideea de stabilire de obiective si planuri, reia discutia mai tarziu, cand il observi pe copil realizand o activitate care il intereseaza sau vorbind cu pasiune despre un subiect de interes. De exemplu, daca stii ca este pasionat de tehnologie, il poti intreba daca ar vrea in aceasta vara sa invete programare. Vorbeste despre interesele si pasiunile sale fara presiune, fara a incerca sa il convingi sau sa il fortezi sa le urmeze. Daca inca nu isi cunoaste prea bine interesele si pasiunile, propune-i ca in aceasta vara fiecare dintre voi sa descopere un nou domeniu de interes. Puteti explora pe internet site-uri educationale, cursuri online sau carti disponibile gratuit.
Observa abilitatile de viata ale copilului tau si sprijina-l sa isi formeze unele noi. Invata-l ssa isi duca hainele murdare in cosul cu rufe, sa se spele singur, sa puna farfuria murdara la spalat, sa isu pregateasca o gustare usoara etc. De asemenea, implica-l in activitatile tale de reparat, curatat sau gradinarit – va invata observandu-te si ajutandu-te.
Treburile casnice sunt de asemenea o modalitate de a incuraja independenta si responsabilitatea copilului tau. Pentru ca are mai mult timp liber vara, atribuie-i una sau doua sarcini casnice in plus, care sa ii revina doar lui. De exemplu, poate avea grija de animalul de casa sau poate fi responsabil cu asezarea mesei.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
Adauga tu primul comentariu: