characters characters

Cum il ajuti pe adolescent sa fie mai organizat

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 septembrie 2020    |   2212 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cum il ajuti pe adolescent sa fie mai organizat
Lipsa de organizare la adolescenti este adesea perceputa ca fiind un rezultat al nepasarii, lenei si chiar indiferentei. Multi adulti presupun ca adolescentii nu depun suficient de mult efort, nu iau lucrurile in serios si nu sunt atenti la ceea ce fac. In realitate, lipsa de organizare in randul adolescentilor poate ascunde rusine, anxietate, frustrare si consecinte in lumea reala cu care ei se confrunta: pierderea prietenilor, note mici la scoala, dezamagiri si asteptari ale parintilor ce nu sunt atinse. Problema adolescentilor nu este ca nu depun destul efort pentru a fi mai organizati, ci ca nu depun efort in mod eficient.

Citeste si:

Opt tipuri de copii dezorganizati

Cum ii sprijinim pe adolescenti sa descopere o viata cu sens


Cauze ale lipsei de organizare la adolescenti


Tendintele de autosabotare
– cand adolescentii nu au suficienta incredere in propriile lor abilitati, nu vor depune eforturi pentru a avea succes. Dezorganizarea poate fi rezultatul unei increderi in sine scazute si a tendintei de se autosabota.

Amanarea sau procrastinarea. Comportamentele de evitare pot de asemenea sa stea la baza lipsei de organizare. De exemplu, daca are un proiect dificil pentru scoala si se teme ca nu va reusi sa il faca, adolescentul tau poate tinde sa amane realizarea lui. Apoi, va spune ca nu are destul timp sa il faca. Aceasta situatie nu este cauzata de lipsa abilitatilor de a-si organiza timpul si spatiul, ci de lipsa strategiilor de coping si de gestionare a stresului.

Neajutorarea invatata. Copiii care au fost sprijiniti excesiv de catre parinti, fara a li se permite sa aiba initiative si sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor, pot deveni adolescenti dezorganizati si confuzi. Mai ales daca parintii decid sa renunte brusc la a le oferi ajutor si sprijin.

Lipsa experientei si a abilitatilor de organizare. Alteori, adolescentii au pur si simplu nevoie sa caute si sa descopere care sunt cele mai potrivite strategii de organizare pentru nevoile lor. Iata cum poti sa il ajuti in aceasta situatie.

Cum il ajuti pe adolescent sa devina mai organizat

Recomanda-i solutii simple pentru probleme specifice

Daca observi ca are aceleasi dificultati legate de organizare in fiecare zi, recomanda-i sa le rezolve luand masuri simple. Daca de exemplu, adolescentul tau nu isi gaseste niciodata cheile de la casa, sugereaza-i sa isi faca un buzunar special la ghiozdan sau la haina, in care sa le puna de fiecare data. In casa, poate avea o farfurioara langa usa unde sa le aseze din momentul in care intra pe usa, sau pe cuier.

Cautati instrumente externe care sa il ajute

Organizarea eficienta nu presupune doar un efort mintal, de gandire si vointa, ci necesita si instrumente externe. Listele, calendarele, planificatoarele, spatiile de depozitare sunt toate necesare pentru o organizare mai eficienta.

Recomanda-i sa isi formeze obiceiuri pozitive

Ne este mai usor sa fim organizati daca ne formam obiceiuri care sa ne ajute sa mentinem rutine zilnice benefice. De exemplu, daca isi face patul si asaza lucrurile la locul lor in fiecare dimineata, reuseste sa isi pastreze ordinea in camera si, implicit, ii va fi mai usor sa gaseasca lucrurile de care are nevoie. La fel de benefic este si obiceiul de a incepe invatarea cu cea mai dificila materie, de exemplu.

Ajuta-l sa evite perfectionismul.

Uneori putem pierde timp gandindu-ne cum anume sa planificam si sa ne organizam, iar de aici si pana la procrastinare nu e decat un pas mic. Sistemul de organizare gandit nu trebuie sa arate perfect, ci trebuie sa functioneze. In plus, cand ceva nu functioneaza, poate cauta alta strategie.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe