characters characters

Copilul cu o atitudine negativa

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iunie 2023    |   872 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copilul cu o atitudine negativa
Dispozitia emotionala a copiilor depinde si de mostenirea genetica, de aceea unii copii sunt in mod natural binedispusi, sociabili si optimisti in cea mai mare parte a timpului, in timp ce altii tind sa fie mai putin cooperanti, pesimisti si usor descurajati. Atitudinea sau dispozitia negativa a copiilor poate afecta pe termen lung relatia parintilor cu acestia, dar si succesul si echilibrul emotional al copiilor. Cum poti sa il ajuti pe copil daca are o atitudine generala negativa?

Citeste si:


Optimismul se invata in copilarie


Cum cresti un copil optimist


Cum recunosti atitudinea negativa in randul copiilor

Iata cateva comportamente sau semne care indica o atitudine negativa:

  • copilul tau se plange frecvent de diferite probleme sau obstacole
  • isi plange de mila
  • este pesimist – crede ca nu va reusi ce isi propune sau renunta sa mai incerce
  • este critic fata de cei din jur
  • este deseori ironic sau sarcastic in interactiunile cu ceilalti
  • refuza activitati noi
  • in general, refuza sa coopereze cu parintii sau cu alte persoane
  • are o toleranta scazuta la frustrare


Cum poti gestiona mai bine relatia cu un copil cu atitudine negativa?

Evita sa il etichetezi, judeci sau critici pentru atitudinea sa

Prima reactie a parintilor in fata copilului cu atitudine negativa este sa contraargumenteze, sa negocieze sau sa discute in detaliu refuzurile sau ideile copilului. Apoi, pentru ca deseori aceste discutii nu functioneaza, apare frustrarea si etichetarea copilului ca dificil, agresiv, incapatanat etc. Aceasta reactie nu este benefica, deoarece copiii interiorizeaza aceste etichete si continua, cu si mai multa convingere, sa se comporte la fel.

De aceea, primul pas este sa iti constientizezi propriile tale reactii in fata atitudinii copilului tau si sa incerci sa ramai bland, dar ferm in fata acestora.

Nu reactiona la toate starile emotionale ale copilului tau

Cand copiii exprima deseori frustrare, iritare, descurajare, ironie etc., iar parintele reactioneaza la fiecare astfel de replica, interactiunile devin dificile si ineficiente. De aceea, rezista tentatiei de a reactiona la fiecare dispozitie emotionala a copilului, fara a-l ignora insa. Continua sa comunici cu el acceptandu-i atitudinea si neincercand sa o schimbi sau sa o critici, raspunzand insa dintr-o perspectiva mai echilibrata. De exemplu, daca copilul tau iti spune: “M-am saturat de scoala si teme!”, ii poti raspunde: “Da, poate fi obositor sa inveti.” – fara a oferi solutii, sfaturi sau contraargumente, doar acceptandu-i starea in care se afla.

Observa tiparele in comportamentul copilului tau

Uneori, atitudinea negative se exprima in anumite momente (poate dimineata sau seara, cand este obosit) sau cand vine vorba de anumite subiecte de conversatie (de exemplu, scoala, timpul petrecut in mediul online sau relatiile cu prietenii) sau doar in interactiunea cu anumite persoane (poate unul dintre parinti este tinta mai frecventa a comportamentelor dificile). Observand cand si cat de frecvent apar aceste reactii, poti intelege mai bine nevoile care stau la baza lor. De exemplu, nevoia de odihna sau hrana, anxietatea sau stresul, frustrarea (in fata refuzurilor de exemplu) sau nevoia de atentie si afectiune pot fi cateva dintre nevoile care pot sta la baza comportamentelor negative si, in timp, daca sunt neimplinite, pot incuraja o atitudine negativa a copilului.

Vorbeste deschis despre atitudinea sa

Fara a-l critica sau respinge, spune-i copilului tau ca ai observat ca deseori tinde sa reactioneze negativ in interactiunile cu tine sau in anumite situatii. Spune-i ca ai vrea sa il ajuti sa rezolve probleme mai eficient, sa isi exprime nemultumirile intr-un mod mai rezonabil sau sa isi gestioneze emotiile mai bine. Explorati impreuna solutii pe care le poate incerca si ajuta-l sa le implementeze.

Ofera-i un model de rol pozitiv

Cat de des critici, te plangi sau ii judeci pe cei din jur? Daca tinzi sa faci aceste lucruri frecvent, este foarte probabil ca vei fi copiat de catre copil. De aceea, acorda mai multa atentie felului in care rezolvi probleme, reactionezi ni situatii frustrante sau, dimpotriva, te bucuri de momentele placute. Ii vei arata copilului tau, in mod indirect, alternative mai sanatoase de comportament.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe