characters characters

Copiii din familii bilingve

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 octombrie 2013    |   2087 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Cuplurile formate din persoane provenind din culturi diferite, care vorbesc limbi diferite, sau familiile care isi cresc copiii intr-o alta tara decat cea natala au de ales intre a creste un copil bilingv sau a-l invata pe acesta doar limba tarii in care locuiesc. Deoarece copiii invata cu usurinta limbile straine atunci cand sunt mici si pentru ca a stapani o limba straina este un avantaj, alegerea multor parinti este de a-l invata pe copil ambele limbi. De aici apar multe probleme si intrebari, la care incercam sa gasim raspunsuri in randurile urmatoare.

Ce inseamna a fi bilingv

A fi bilingv inseamna a avea capacitatea de intelegere si exprimare in doua limbi. Atunci cand exista doar capacitatea de a intelege o a doua limba straina, dar nu si capacitatea de exprimare in ea, vorbim de bilingvism pasiv, care apare in cazul multor copii crescuti in familii bilingve.
Deseori, copiii care cresc intr-o familie bilingva trec dintr-o limba in alta in mijlocul aceleiasi conversatii, fenomen care ii poate ingrijora pe parinti. Specialistii arata insa ca este un fenomen natural, care apare atunci cand copilul castiga control asupra celor doua limbi pe care le invata.

Avantajele copiilor bilingvi

-    Copiii care invata mai multe limbi de mici reusesc sa le stapaneasca la fel de bine pe ambele, precum copiii care invata doar o singura limba;
-    Studiile arata ca memoria copiilor bilingvi este mai buna si ca ei au o capacitate mai mare de planificare si control cognitiv decat copiii care vorbesc o singura limba.
-    Copiii care traiesc in medii bilingve manifesta o deschidere mai mare spre limbaj si inteleg mult mai profund importanta comunicarii;
-    Reusita de a invata inca o limba straina, mai tarziu, este mai rapida pentru copiii bilingvi, decat pentru cei care au invatat de mici doar o singura limba;
-    Copiii pot transfera cunostintele dintr-o limba straina in alta, ceea ce permite o mai buna intelegere a structurilor gramaticale;

Cum cresti un copil bilingv

1. Acordul familiei. E nevoie ca toti membrii familiei sa fie de acord ca cel mic sa invete doua sau mai multe limbi inca de la cea mai mica varsta.

2. Poti fi entuziasmat, insa ramai realist. Odata ce ati stabilit ca cel mic va invata doua limbi, nu incerca sa mai adaugi inca una. Studiile arata ca pentru o invatare eficienta, copiii au nevoie sa fie expusi unei limbi straine 30% din perioada unei zile.

3. Construiti un plan. Recomandat este ca persoanele din familie sa se imparta in doua tabere, astfel ca cel mic va sti ca poate vorbi in romana, de exemplu cu mama si matusa, iar in maghiara/ alta limba cu tatal si unchiul. In acest mod ii vei facilita procesul de invatare al celor doua limbi. O alta metoda eficienta, pentru familiile care traiesc in alta tara decat cea de origine, este de a vorbi cu copilul propria limba acasa, in timp ce acesta invata limba tarii in scoala si in relatie cu ceilalti copii.

4. Cauta sprijin. Este important pentru cel mic sa fie introdus si in alte cercuri bilingve. De exemplu, poti alege o gradinita cu predare intr-una din cele doua limbi ori isi pot face prieteni care sa vorbeasca ambele limbi.

5. Ai rabdare. S-ar putea sa ai parte de momente in care copilul sa nu stie cum sa-ti raspunda in limba pe care o vorbeste cu tine si isi cauta cuvintele in cea de-a doua limba. A creste un copil bilingv este un proces de durata ce necesita rabdare si intelegere. Acorda-i copilului timp si sprijin, evitand sa il pedepsesti, de exemplu, cand face o greseala de gramatica sau cand nu isi aminteste un cuvant in una dintre limbi.

Copiii au o capacitate extraordinara de invatare, asa ca nu ezita sa ii oferi copilului ocazia de a invata doua limbi, inca de la cele mai mici varste. Iti va multumi cand va creste mare. Cunosti copii crescuti in familii bilingve?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe