characters characters

Copiii sensibili

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 mai 2018    |   6158 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copii sensibili
Copiii sensibili reactioneaza mai intens la stres sau in situatii prin care alti copii trec cu usurinta. Plang usor, se intristeaza frecvent, se pot infuria sau entuziasma rapid si in general au un nivel ridicat de empatie si compasiune. Toate aceste trasaturi le pot face viata mai dificila, atat lor, cat si parintilor, care incearca sa ii ajute sa nu sufere mai mult decat este nevoie.


Din pacate, copiii sensibili vor suferi in multe situatii peste care alti copii trec cu usurinta. Insa pot fi ajutati ca, in timp, sa isi creeze strategii prin care emotiile lor sa fie gestionabile si prin care sa se adapteze mai usor din punct de vedere social.


Citeste si alte articole despre copiii sensibili:


Copilul orhidee sau copilul foarte sensibil


Cum poti ajuta copilul sensibil sa supravietuiasca


Copiii sensibili si dificultatile cele mai frecvente cu care se confrunta


Cea mai mare problema cu care se confrunta copiii foarte sensibili este aceea de a face fata stresorilor zilnici. O agenda plina la scoala si acasa nu face decat sa ii incurce si sa ii epuizeze.
Deseori acesti copii nu sunt foarte atrasi de jocurile sportive de echipa, fiindca nu le place sa se expuna in fata altora. Sunt mai degraba interesati de lucruri care nu atrag atentia multor copii, putand fi pasionati pe termen lung de un subiect de nisa.


Copiii foarte sensibili pot avea dificultati atunci cand trebuie sa aiba performanta sub presiune, deoarece se streseaza foarte rapid si traiesc anxietati la cote foarte ridicate. Le este greu sa isi ascunda emotiile si sa se arate curajosi, ceea ce face ca viata scolara sa fie extrem de dificila pentru ei.


Copiii foarte sensibili isi doresc sa se poata descurca si cauta sa indeplineasca la timp toate sarcinile scolare care li se dau. Sunt constiinciosi, isi fac la timp temele si asculta profesorii in tot ceea ce acestia spun. Din aceasta cauza pot fi apreciati de profesori, insa respinsi de colegii de clasa.

Copiii sensibili – cum pot fi ajutati

  • Cand un copil foarte sensibil nu reuseste sa se adapteze cerintelor societatii are nevoie de sprijin si ajutor. Cum poti ajuta copilul foarte sensibil sa supravietuiasca?
  • Copiii foarte sensibili au nevoie de mai mult timp decat restul copiilor pentru a-si incarca bateriile. Incurajeaza-l sa se odihneasca suficient de mult si sa gaseasca modalitatile cele mai eficiente prin care se poate relaxa.
  • Ajuta-l prin pasi mici sa iasa din zona sa de confort, sa isi asume riscuri si sa exploreze in afara limitelor sale.
  • Educa-l pe copil sa nu ia lucrurile personal. Critica poate demoraliza usor orice copil, insa cei sensibil sunt cu atat mai afectati de aceasta.
  • Discuta despre emotiile sale. Deseori se va simti vinovat pentru ceea ce se intampla altor persoane apropiate lui. Arata-i ca nu e cazul sa isi asume vina pentru ceva ce nu tine de el.
    Invata-l sa foloseasca umorul in situatiile sociale care sunt mai dificile pentru el.
  • Invata-l pe copil sa vada care sunt calitatile care vin impreuna cu sensibilitatea sa ridicata. Copiii sensibili inteleg usor emotiile si intentiile celor din jur, sunt politicosi si amabili, pot fi o companie placuta atunci cand se simt confortabil, iubesc animalele si natura si pot avea o curiozitate uriasa.


Copiii foarte sensibili pot sa se comporte foarte bine la scoala, insa acasa sa manifeste crize reale de furie. Acest lucru se intampla deoarece stie ca parintii il inteleg si sunt acolo langa el, pe cand la scoala, este pe cont propriu. Daca copilul tau este foarte sensibil, bucura-te ca ai in viata ta o persoana grijulie, careia ii pasa. Fii mandru de copilul tau si arata-i cat de norocos te simti ca e in viata ta.


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe