characters characters

Contagiunea stresului - ce inseamna si cum ii afecteaza pe copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iunie 2020    |   852 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 0 - 3 ani.

contagiunea stresului
Stresul este contagios, iar transferul emotiilor provenite de pe urma stresului are loc foarte rapid si adesea imperceptibil, mai ales de la parinti la copii.

Citeste si:

Partea pozitiva a stresului

Semne ca familia ta e prea stresata


Efectele stresului asupra relatiilor de familie:

In situatii stresante, membrii familiei schimba felul in care relationeaza:

 • au interactiuni mai putin colaborative si apropiate unii cu ceilalti
 • isi suprima emotiile cand discuta despre subiectele conflictuale
 • comunica mai putin, devenind mai retrasi sau tacuti

Aceste schimbari sunt usor de observat de catre copii, chiar si in primii ani de viata. Nestiind care sunt motivele schimbarii observate in interactiunile din familie, copiii pot dezvolta simptome de anxietate si chiar de furie, astfel ca stresul se va extinde de la parinti, catre copii.

Cum putem reduce contagiunea stresului in familie?

Discuta despre problemele cu care familia ta se confrunta. Nu il lasa pe copil sa caute singur explicatii pentru stresul si discutiile dificile la care asista, pentru ca deseori copiii ajung la concluzia ca ei sunt de vina pentru problemele parintilor. Un copil care are o  explicatie pentru schimbarile pe care le observa, va fi un copil mai putin stresat. Nu este nevoie sa oferi informatii pe care copilul tau nu este pregatit sa le inteleaga, dar este important sa ii dai o explicatie generala despre problemele cu care va confruntati.

Foloseste tehnici de mindfulness si relaxare pentru tine si pentru copilul tau, astfel incat sa reduceti tensiunile existente.

Orientati-va intotdeauna catre solutii, nu catre vinovatie si rusine. Cand ne confruntam cu probleme, este usor sa cadem in capcana gasirii vinovatului sau a rusinii pentru ca nu am stiut sa actionam astfel incat sa evitam dificultatile in care ne aflam. Cand invatam sa reactionam la probleme cu intrebarea: „Care sunt posibilele solutii?”, vom reduce stresul inutil si ne vom folosi energia intr-un mod constructiv.

Mentineti relatiile apropiate cu cei din jur. In momentele de stres avem mai multa nevoie de afectiune, sprijin si respect reciproc. Fa un efort special de a te apropia de cei din jur atunci cand treci prin momente stresante.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Tulburarea exploziva intermitenta
  Tulburarea exploziva intermitenta. Cand ar trebui sa te ingrijoreze furia copilului tau
  22 octombrie 2020   

  Furia copiilor poate fi dificila pentru parinti dintr-o multime de motive - este greu de gestionat, duce la conflicte cu cei din jur si face viata de familie mai dificila. Insa de cele mai multe ori, furia copiilor este doar un semn al frustrarii iar in timp copiii pot invata sa o gestioneze. Cand ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu nervii copilului tau?

 • Erik Erikson. Stadiile dezvoltarii psihosociale
  Erik Erikson. Etapele dezvoltarii copilului si adolescentului
  21 octombrie 2020   

  De ce conteaza atat de mult primii 5-6 ani din viata? Cat de importante sunt evenimente si interactiunile pe care le au copiii in aceasta perioada pentru dezvoltarea personalitatii lor?

 • Abilitati emotionale
  Cele 7 abilitati emotionale necesare unei vieti echilibrate
  19 octombrie 2020   

  Multe comportamente dificile ale copiilor, pe care incercam sa le corectam sau sa le eliminam sunt cauzate de nevoi emotionale neimplinite sau de emotii intense pe care copiii nu stiu inca sa le gestioneze. De aceea, inteligenta emotionala este un subiect atat de discutat si atat de important.

Mai multe