characters characters

Ce este stresul

Partea pozitiva a stresului

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 aprilie 2018    |   1608 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

ce este stresul
Stresul este perceput in general ca un fenomen negativ, pe care incercam sa il ocolim sau diminuam pe cat posibil. Insa avand in vedere faptul ca stresul este o reactie la o situatie pe care o percepem ca fiind amenintatoare, este important felul in care ne evaluam resursele.

Cu alte cuvinte, daca vrei sa il ajuti pe copilul tau sa faca fata stresului, nu este suficient sa il ajuti sa se calmeze sau sa evite dificultatile. O modalitate eficienta de a-l ajuta pe copilul tau este de a-l invata sa vada ca are resursele necesare pentru a face fata amenintarii. In acest fel, copilul nu mai percepe situatia (de exemplu, testul sau examenul) ca fiind o amenintare, ci ca fiind o provocare. Iar activarea mintala si fizica pe care o presupune stresul il ajuta sa actioneze pentru a depasi situatia.

Aceasta abordare a stresului este strans legata de mentalitatea flexibila descrisa de Carol Dweck: atunci cand copiii sunt convinsi ca propria lor capacitate de invatare poate fi imbunatatita si ca inteligenta nu este fixata, au rezultate mai bune la scoala si sunt mai perseverenti.

Descopera si alte perspective asupra acestui subiect:


Cum depasesti anxietatea? Inlocuieste-o cu entuziasmul


De ce copiii stresati nu invata bine

Exista o multime de cercetari cu privire la modul in care stresul afecteaza in mod negativ sanatatea, functionarea cognitiva si autocontrolul, insa prea putin se discuta despre ce se intampla atunci cand oamenii vad stresul ca pe un motivator pozitiv. „In numeroase situatii, a accepta si a imbratisa stresul este cea mai buna solutie, in loc de a incerca sa gasim solutii sau sa consolam.”, sustine Kelly McGonigal, psiholog si profesoara la Stanford.

Stresul poate deveni toxic si poate influenta negativ invatarea si starea emotionala a copilului tau, daca acesta este convins ca nu are resursele necesare petnru a face fata situatiei si daca situatia nu sta in controlul lui.

Iata cum poate fi privit in mod pozitiv stresul:

Invata sa iti pese de cei din jur. Reactia biologica la stres este de a ne apropia de altii si de a cere ajutor. Pe de alta parte, a-i ajuta pe cei din jur creste starea noastra de bine si poate reduce efectele negative ale stresului. In cazul copiilor, cei care realizeaza acte de bunatate zilnica, au un nivel mai scazut de stres toxic, precum si niveluri mai scazute de colesterol in sange si o sanatate cardiaca mai buna. Astfel, cei care au comportamente altruiste si empatice, au o dispozitie emotionala mai buna.

Invata-l pe copil sa foloseasca umorul pentru a face fata situatiilor stresante. Glumele, un nivel rezonabil de autoironie sau exagerarile ne ajuta sa vedem lucrurile intr-o perspectiva mai putin amenintatoare.

A avea un scop in viata reduce stresul. Studiile arata ca oamenii care simt ca au un scop in viata sunt mai multumiti de viata lor, chiar si in zilele mai putin reusite. Chiar daca a avea un scop in viata presupune si un nivel mai ridicat de stres, acesta poate fi gestionat mai eficient deoarece exista si un nivel ridicat de motivatie pentru a depasi dificultatile. Este natural ca un copil sau un adult sa traiasca un nivel ridicat de stres daca exista multe lucruri care sunt semnificative pentru el.

Poti sa iti ajuti copilul sa isi descopere scopul in viata folosind urmatoarele intrebari:

  • Ce calitate sau valoare apreciezi cel mai mult la tine?
  • Ce activitate, rol sau relatie iti ofera cea mai mare implinire/bucurie?
  • Care crezi ca sunt cele mai importante lucruri in viata?

Concentreaza-te pe cum anume stresul te poate ajuta sa cresti. A vedea provocarile drept oportunitati inseamna invatare in plus, iar acest stil de gandire poate modifica chiar si cele mai urate experiente avute. Cu cat copilul tau va descoperi ca poate face fata situatiilor dificile, cu atat va fi mai pregatit sa faca fata altor situatii stresante.

„In mod normal, oamenii invata si cresc cel mai bine din experientele de care vrem sa ii protejam”, spun psihologii. Iar modul in care gandim despre stres influenteaza felul in care reactionam la stres.  De aceea, este important sa alegem cu grija experientele de care ii aparam pe copii si experientele cu care ii lasam sa se confrunte.

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe