characters characters

Contagiunea emotionala - cum iti poate afecta rolul de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 ianuarie 2024    |   294 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

contagiunea emotionala
Ti s-a intamplat vreodata sa incepi ziua binedispus si energic, sa intalnesti cativa oameni iritati sau pesimisti si sa simti cum propria energie scade? Acesta este un exemplu de contagiune emotionala.Starea noastra de bine poate fi extrem de usor influentata de starea de bine a celor din jurul nostru. Lucrurile sunt similare si cand e vorba de emotii negative. Atunci cand cineva cu care interactionam are o zi proasta, exista o probabilitate ridicata ca si ziua noastra va deveni la fel. 

Citeste si:


Este bine ca parintii sa isi ascunda emotiile fata de copii?


4 feluri in care ne evitam propriile emotii


Razi cand copilul tau rade sau iti vine sa plangi cand il vezi ca plange si sufera. Acest lucru se datoreaza contagiunii emotionale care apare cand emotiile si comportamentele unei persoane le influenteaza pe ale unei alte persoane din apropiere. E important sa fii constient ca exista acest fenomen pentru a-ti gestiona mai eficient propriile emotii si comportamente, iar starea ta de bine sa nu fie influentata de cea a altor persoane.

Contagiunea emotionala poate sa fie pozitiva sau negativa si poate sa apara ca urmare a contactului fizic dintre doua persoane, dar si in urma comunicarii verbale sau nonverbale (tonul vocii, gesturi, expresii faciale). Specialistii sustin ca in spatele contagiunii emotionale se afla asa numitii ”neuroni in oglinda” care ne determina sa copiem comportamentele si expresiile unei alte persoane. Cand o persoana ne zambeste, automat ii zambim si noi, nu-i asa? Acesti neuroni explica cum oamenii isi oglindesc unii altora emotiile. Acelasi fenomen face posibila si empatia, insa daca in momentele de empatie, reusim sa ne imaginam cum se simte cealalta persoana, in momentele de contagiune emotionala, preluam cu totul emotiile acesteia.

Contagiunea emotionala poate fi asociata cu erori. De exemplu, cand preluam furia unei alte persoane, mai ales daca nu ne dam seama de acest lucru, riscam sa luam decizii impulsive  care sa ne afecteze in timp.

In interactiunile parinte-copil au loc foarte frecvent procese de contagiune emotionala. Este important sa acorzi atentie acestui fenomen, deoarece iti poate influenta reactiile si deciziile in rolul de parinte.

Parintii pot transmite speranta, fericire, dar si anxietate sau frica, copiilor atat verbal (prin cuvintele adresate), cat si nonverbal (prin limbajul corpului). Iata cand poate sa apara contagiunea emotionala in relatia cu copilul tau:

  • In rutinele de dimineata cand copilul se trezeste somnoros si morocanos, adopta o fata vesela, zambeste, canta-i si incet incet vei observa cum starea lui se va imbunatati.
  • In parc, copilul tau poate prelua agitatia sau plansetele unui alt copil. Intelegand mai bine cauza comportamentelor sau emotiilor copilului tau, il poti ajuta mai bine sa le gestioneze - de exemplu, puteti vorbi despre cum l-a afectat tristetea copilului respectiv sau puteti sa mergeti in alt loc de joaca.
  • La cumparaturi, un strain poate sa faca o gluma cu copilul tau sau sa ii spuna cuvinte care sa-i starneasca rasul. Bucura-te de starea de bine a copilului si contribuie la mentinerea ei cu o gluma, un zambet in plus etc.
  • Cand copilul tau iti povesteste de ce este furios pe un coleg de clasa, te surprinzi devenind furios la randul tau, lucru care te poate impiedica sa ramai obiectiv sau sa oferi recomandari echilibrate copilului tau.
  • Cand copilul tau devine foarte trist pentru ca este expus consecintelor actiunilor sale - de exemplu, jucaria s-a stricat pentru ca a aruncat-o de la inaltime, devii la randul tau trist si decizi sa ii cumperi alta.

Contagiunea emotionala in familie poate inseamna vibratii pozitive pentru toti membrii familiei, un tantrum care se poate transmite rapid tuturor daca nu e bine gestionat, o molipsire generala cand cineva rade, dar si un parinte calm si implicit un copil calm. 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe