characters characters

Certurile cu adolescentii

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 mai 2023    |   292 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

certurile cu adolescentii
In preadolescenta si adolescenta, comunicarea dintre parinti si copii devine mai dificila decat si-ar dori acestia. Conflictele par sa izbucneasca din orice, intensitatea emotionala a reactiilor a copiilor creste rapid si deseori, fara un motiv clar pentru parinti, iar agresivitatea verbala devine aproape inevitabila. Cum poti reactiona cat mai bine in aceste situatii?

Citeste si:

Furia la adolescenti


De ce enerveaza adolescentii pe parintii lor


Certurile cu adolescentii. Cum apar

Desigur, multe conflicte cu adolescentii apar atunci cand acestia nu sunt de acord cu o limita, o regula sau o cerinta a parintelui. Insa in alte situatii, certurile apar pentru ca:

  • incerci sa ii oferi un sfat sau sa ii explici ceva si copilul te respinge in mod agresiv verbal
  • iei o decizie sau actionezi intr-un fel, iar copilul tau isi exprima critica fata de aceasta intr-un mod lipsit de respect
  • copilul tau isi exprima parerea despre o anumita situatie si devine irascibil cand observa ca nu o iei in considerare, chiar daca ai adus contraargumente
  • ii adresezi o intrebare copilului din simpla curiozitate sau dorinta de a te conecta emotional cu acesta si reactia lui este de respingere
  • iti exprimi ingrijorarea in legatura cu un aspect al vietii sale, doar pentru a primi respingere si furie din partea lui.

Cum poti reduce certurile cu adolescentii?


Invata sa observi starea emotionala a adolescentului tau.

In adolescenta, emotiile devin explozive si dificil de anticipat si gestionat de catre copil. De aceea, certurile cu parintii devin mai intense si mai agresive. Cand observi ca emotiile copilului tau i-au scapat de sub control, opreste discutia si propune-i sa o reluati cand sunteti mai calmi. Ridicarea tonului vocii, gesturile agresive, replici lipsite de respect sunt cateva dintre semnele ca starea emotionala a copilului tau nu mai este potrivita pentru continuarea discutiei.

O greseala frecventa a parintilor in asemenea momente consta in a oferi explicatii rationale sau motive pentru care adolescentul nu ar trebui sa fie furios sau frustrat. O alta abordare daunatoare este oferirea unor raspunsuri agresive sau pline de furie. Ambele tipuri de reactii nu duc decat la intensificarea emotiilor copilului si, implicit, la agravarea conflictului.

Invata sa recunosti argumentele pe care nu este nevoie sa le combati

Condusi de emotii intense si avand o nevoie puternica de a obtine ce isi doresc, adolescentii tind sa foloseasca replici care duc la discutii nesfarsite sau care, dimpotriva, ii lasa pe parinti fara raspuns. Iata cateva dintre acestea:

  • Nu-mi pasa./ Nu ma intereseaza.
  • Nu e corect!
  • Nu intelegi nimic.
  • De ce nu ma asculti?!
  • Nu mai sunt un copil!
  • Nu poti sa imi spui ce sa fac.
  • Nu e vina mea.

Cand parintii incearca sa raspunda acestor replici in mod rational – oferind explicatii sau contraargumente, discutiile tind sa devina si mai intense si mai lungi. De cele mai multe ori, emotiile parintilor devin la randul lor mai intense, existand riscul agravarii conflictului. Alternativa mai eficienta este sa reiei discutia cand copilul tau este mai calm sau mai dispus sa dezbata subiectul in mod mai rational.

Formulati reguli pentru comunicare bazata pe respect

In momentele de calm, discuta cu copilul tau despre solutii pe care le puteti implementa pentru a comunica intr-o forma mai respectuoasa in viitor. Cere-i parerea si implica-l in gasirea de solutii, astfel incat sa simta ca este respectat si apreciat.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe