characters characters

Ce au nevoie baietii de la tatii lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iunie 2021    |   754 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

ce au nevoie baietii de la tatii lor
Baietii au nevoie din partea tatilor de trei lucruri simple la prima vedere: disponibilitate, grija si indrumare.

Citeste si:

Greselile frecvente ale tatilor in relatia cu fiii lor


Idei de activitati pentru tati si fii


Ce au nevoie baietii de la tatii lor


Multi tati se concentreaza asupra stabilitatii financiare a familiei si uita cat de importante sunt nevoile emotionale si relationale din familie. Nu doar mama are rolul de a satisface aceste nevoi, ci si tatal. Iata trei intrebari care ii pot ghida pe tatii care vor sa isi evalueze relatia cu fiii lor, din pucnt de vedere emotional:

Copilul meu stie cat de important este pentru mine? Dincolo de cuvintele pe care parintii le spun copiilor, acestia au nevoie sa observe prin fapte, in interactiunea cu parintii lor, cat de mult conteaza pentru acestia din urma. Prezenta si atentia tatilor in relatia cu fiii lor, ajutorul si sprijinul oferit acestora, prioritizarea fiului in fata altor responsabilitati sunt modalitati prin care copiii stiu ca sunt importanti pentru parintii lor.

Copilul meu stie ca il iubesc? Iubirea cuprinde o multime de emotii si comportamente. Poti sa arati copilului ca il iubesti prin gesturi fizice si vizibile cum sunt imbratisarile, sarutarile pe obraz, alte gesturi de afectiune, dar si prin timpul petrecut impreuna facand diverse activitati. Desi am crede ca mama este cea care trebuie sa arate copiilor iubire, in realitate toti copiii isi doresc sa simta din partea ambilor parinti, grija si iubire.

Copilul meu stie ca sunt mandru de el? Baietii au nevoie poate mai mult decat fetele de afirmatii din partea tatilor care sa le dea incredere de sine si sa-i pregateasca pentru viata de adult. Baietii au nevoie sa stie ca tatii lor sunt multumiti de ei nu doar pentru ceea ce fac, ci si pentru ceea ce sunt. Tatii pot remarca trasaturile pozitive ale fiilor lor, pot oferi incurajari si laude, pot sa arate prin atitudinea lor pozitiva fata de copil ca sunt mandri de el.


In mod concret, tatii joaca roluri importante in educatia si in cresterea copiilor, putand sa se implice in mod direct in:

  • educatia sexuala a fiilor lor. Discutiile despre dezvoltarea fizica si alte subiecte legate de sanatate si educatie sexuala pot fi abordate cu mai multa usurinta de catre tati. Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca mamele nu ar trebui sa se implice deloc in acest aspect al educatiei copiilor lor.
  • stilul de viata al copiilor, in special in privinta activitatii fizice. Tatii pot incuraja sportul si miscarea fizica prin timpul petrecut impreuna cu fiii lor facand miscare. 
  • abilitati practice de viata. Manuirea uneltelor, realizarea sarcinilor casnice sau orientarea spatiala in natura pot fi invatate de la tati.


Desigur, aceleasi contributii pot avea si mamele in educatia si cresterea fiilor lor. Aceste sugestii sunt orientative si nu presupun ca fiii ai caror tati nu isi asuma aceste roluri sunt afectati in mod iremediabil.

Indirect, tatii ii invata pe fiii lor:

Cum sa relationeze cu persoanele de sex opus. Relatia dintre tata si mama reprezinta modelul de relationare pe care il vor interioriza copiii. Exprimarea iubirii, respectul reciproc, modalitatile de comunicare in timpul conflictelor sau atitudinea generala fata de sexul feminin sunt invatate de catre baieti observandu-i pe tati.


Abilitati de lider si luare a deciziilor. Tatii pot fi modelul fiilor lor cand vine vorba de relationarea cu cei din jur, de preluarea rolului de lider sau de luarea deciziilor. 


Cum sa gestioneze un esec sau sa depaseasca o dificultate. Cand tatii reusesc sa isi pastreze calmul in fata unui esec al copilului si sa ii arate incredere in capacitatea acestuia de a reusi in viitor, copiii pot interioriza aceasta atitudine care le va fi de folos de-a lungul intregii vieti.


Cum sa comunice fara violenta. In mod ideal, tatii sunt pentru fiii lor un model de comunicare asertiva nonviolenta.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe