characters characters

Cat timp petreci cu copilul tau?

Calitatea timpului petrecut cu copiii este mai importanta decat cantitatea

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 septembrie 2015    |   2836 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cat ore petrec parintii impreuna cu copiii
Timpul pe care parintii il petrec impreuna cu copiii a crescut din anii '70: tatii petreceau 2,6 ore pe saptamana impreuna cu copiii in 1965, ajungand pana la 7,2 ore pe saptamana in 2010. Timpul dedicat de catre mame copiilor a crescut de la 10,5 ore pe saptamana in 1965 pana la 13,7 in 2010.

Cat de important este timpul petrecut de catre parinti impreuna cu copiii lor?

Un studiu publicat in Journal of Marriage and Family arata ca numarul de ore petrecute de catre parinti cu copiii cu varsta intre 3 si 11 ani nu are niciun efect asupra felului in care evolueaza copiii.

Acest lucru nu inseamna ca timpul petrecut impreuna cu parintii nu este important pentru copii, ci ca de fapt calitatea timpului petrecut alaturi de copil conteaza mai mult decat cantitatea. Timpul de calitate petrecut impreuna cu copilul poate sa insemne: conversatii, lectura povestii de seara, mese luate impreuna, pe fondul unei atitudini calde si sensibile a parintilor.

In schimb, studiul a identificat situatiile in care timpul petrecut alaturi de copil are efecte negative asupra acestuia: cand mamelesunt stresate, neodihnite, se simt vinovate sau foarte ingrijorate. In plus, se pare ca timpul petrecut de parinte impreuna cu copilul la televizor sau neimplicati intr-o activitate anume poate avea un efect daunator asupra copilului.

De asemenea, se pare ca succesul copilului este corelat mai mult cu venitul si nivelul educational al mamei decat cu timpul petrecut impreuna cu aceasta.

In adolescenta insa, numarul de ore petrecute alaturi de parinte conteaza pentru copil: cu cat petrec mai mult timp impreuna cu mamele lor, cu atat adolescentii se implica in mai putine comportamente delincvente. Cu cat petrec mai mult timp cu ambii parinti, cu atat scade riscul de a consuma alcool sau droguri.

Pe de alta parte, pediatrii americani atrag atentia ca dezvoltarea copilului depinde si de timpul neorganizat pe care copiii trebuie sa il aiba la dispozitie, fara implicarea parintilor (joaca nestructurata si individuala).

Autorii studiului atrag atentia ca mamele care resimt presiunea de a dedica mult timp copiilor pot deveni mai stresate, iar stresul lor ii va afecta negativ pe copii.

Tu cat timp petreci impreuna cu copilul tau, in medie, pe saptamana?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe