Cartile electronice versus cartile tiparite
Lectura este esentiala in invatare, insa la fel ca multe alte activitati, lectura s-a mutat in mare parte si in mediul digital. De aceea, este de inteles de ce specialistii in educatie isi indreapta atentia catre felul in care copiii citesc cartile electronice si cum le influenteaza lectura electronica invatarea in general. Inteleg copiii mai usor informatiile citite in cartile electronice? Reusesc sa isi concentreze atentia mai bine atunci cand citesc carti electronice sau atunci cand citesc carti tiparite?
Raspunsurile la aceste intrebari sunt importante mai ales pentru cadrele didactice, dar si pentru parintii copiilor care aleg sa citeasca online si care iau in considerare din ce in ce mai mult, invatarea online.
Citeste si alte materiale despre lectura:
Strategii de lectura eficienta
Recomandari pentru lecturi eficiente
Cartile electronice versus cartile tiparite
Ce spun studiile realizate pana acum despre lectura digitala, pe carti electronice?
- Cartile tiparite incurajeaza o implicare emotionala mai ridicata decat cartile electronice.
- Textele electronice sunt mai putin intelese sau retinute decat textele pe hartie. Cel putin acesta este rezultatul unui studiu care a cerut participantilor sa aseze in ordine cronologica 14 evenimente dintr-o carte politista. Participantii care au citit cartea pe hartie au obtinut rezultate mai bune decat participantii care au citit cartea electronica.
- Cartile tiparite sunt percepute ca incurajand concentrarea atentiei, memorare si intelegerea mai profunda a textului.
- Pe de alta parte, cartile electronice sunt apreciate pentru ca sunt mai ieftine si mai accesibile, dar li se reproseaza faptul ca incurajeaza multitasking-ul. Cu alte cuvinte, cititorii tind sa isi intrerupa lectura mai des atunci cand citesc carti electronice decat atunci cand cites carti tiparite.
- De asemenea, cartile electronice tind sa fie citite cu rapiditate si mai superficial, fiind asociate cu activitatea rapida pe care o desfasuram pe internet.
Cartile electronice – cum pot fi citite mai eficient
Pentru ca majoritatea copiilor vor tinde sa citeasca mai putin atent si mai rapid cartile electronice, ii putem ajuta sa isi formeze obiceiuri prin care sa isi concentreze mai usor atentia. Iata cateva strategii de invatare in timpul lecturii digitale.
- Cere copilului sa isi sublinieze pe tableta, acele cuvinte pe care nu le intelege din textul pe care il citeste.
- Cauta impreuna cu copilul tau, semnificatia cuvintelor subliniate.
- Invata-ti copilul sa sublinieze ideile cheie dintr-un text citit.
- In functie de dispozitivul de pe care este citita cartea electronica, ajuta-l pe copil sa invete sa semnalizeze pe text paginile sau fragmentele care ar putea sa ii fie utile mai tarziu in invatare.
- Recomanda-i copilului sa isi orienteze atentia doar asupra lecturii atunci cand citesc in mediul digital. Este mai eficient ca alte site-uri sa fie inchise, iar ca notificarile de pe telefon sa fie oprite.
- Vorbeste-i copilului despre dezavantajele multitasking-ului si despre faptul ca intreruperile frecvente ii afecteaza invatarea, facand necesar un interval mai lung de timp decat in mod normal pentru a obtine aceleasi rezultate.
- Incurajeaza-l pe copil sa ia notite in timpul lecturii digitale, preferabil scrise de mana, deoarece scrisul de mana ajuta memorarea informatiilor.
Copilul tau citeste carti electronice?
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/97481684@N08/9365641519
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.
-
Timpul petrecut in fata ecranelor in vacanta
Cum gestionam timpul petrecut in fata ecranelor in vacanta de vara.
-
Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.
Adauga tu primul comentariu: