characters characters

Cand parintii isi implinesc propriile visuri prin copiii lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 mai 2019    |   1047 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

visurile parintilor implinite prin copii
Majoritatea parintilor isi incurajeaza copiii sa participe la activitati care ii pasioneaza pe parinti. Astfel, parintii sportivi isi vor lua copiii cu ei la alergat sau ii vor inscrie la diverse sporturi, iar parintii pasionati de citit, ii vor duce pe copii la librarie sau biblioteca. Este normal ca acest lucru sa se intample si este benefic pentru copil sa descopere pasiunile si interesele parintilor lui. Problemele apar insa atunci cand copiii nu au libertatea sa descopere pasiuni diferite de ale parintilor, pe cont propriu.

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa isi descopere aspiratiile

Ikigai - conceptul japonez care il poate ajuta pe copil sa isi descopere vocatia

 
Care sunt semnele ca un parinte incearca sa isi traiasca propriile visuri neimplinite prin intermediul copilului?

Un stil de parenting de tip "elicopter". Implicarea excesiva in activitatile copilului, ghidarea lui permanenta, limitarea responsabilitatilor sau autonomiei copilului sunt toate semne ca parintele isi vede copilul ca fiind "parte din el insusi" si nu o persoana separata, cu nevoi si preferinte diferite. 

Parintele il forteaza pe copil sa faca lucruri care nu ii plac sau de pe urma carora nu obtine niciun beneficiu. De exemplu, toti copiii trebuie sa manance legume si sa mearga la scoala, dar nu este niciun motiv pentru care copiii trebuie sa practice un anumit sport si nu altul.

Stima de sine a parintilor variaza in functie de performantele obtinute de copil. Cand parintii incearca sa isi indeplineasca propriile visuri prin intermediul copiilor, sentimentul propriei lor valori va depinde in mod direct de rezultatele obtinute de copil. Desigur ca un parinte poate suferi atunci cand copilul are un esec. Dar un esec al copilului nu reflecta valoarea parintelui si nu ar trebui sa fie perceput astfel de catre acesta.

Parintele incearca sa il protejeze pe copil de dezamagiri pe care el insusi le-a avut. Este benefic si natural ca parintii sa comunice despre deciziile mai putin fericite pe care le-au luat ei insisi, astfel incat copiii sa invete din ele. Insa la fel de important este ca un copil sa invete din propriile greseli si sa ia decizii bazate pe propriile nevoi. Atunci cand un copil ia o decizie asemanatoare cu a parintelui (de exemplu, sa renunte la cursurile de pian) nu inseamna ca va avea si aceleasi regrete ca parintele fata de aceasta decizie.

Parintele resimte un nivel ridicat de anxietate cu privire la performantele copilului. Un nivel ridicat de ingrijorare privind activitatea copilului, mai ales atunci cand nu exista motive obiective pentru aceasta, poate fi un semnal ca parintele il percepe pe copil ca fiind neseparat de el insusi. Este normal sa vrem binele copiilor nostri, sa avem emotii atunci cand ei au emotii, dar la fel de normal este si sa ne putem relaxa in relatie cu ei si sa avem un nivel ridicat de incredere in potentialul lor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Social media
  Trei feluri in care putem incuraja o relatie sanatoasa a copiilor cu social media
  22 octombrie 2021   

  Retelele de socializare online sau social media fac parte din viata de zi cu zi a adultilor, dar si a copiilor si adolescentilor. Cum le pot influenta acestea dezvoltarea emotionala si cum ii putem ajuta sa nu fie afectati de timpul petrecut online?

 • Legatura dintre traumele din copilarie si codependenta la maturitate
  Legatura dintre traumele din copilarie si codependenta la maturitate
  18 octombrie 2021   

  Traumele din copilarie pot afecta in mod semnificativ capacitatea copiilor de a-si forma o imagine de sine stabila, iar acest lucru poate duce la maturitate la probleme precum codependenta.

 • Echilibrul psihologic
  Ce inseamna echilibrul emotional
  15 octombrie 2021   

  A fi echilibrati din punct de vedere psihologic inseamna a avea o perspectva consecventa, dar flexibila asupra vietii si a reusi sa dedicam timp atat propriilor nevoi, cat si nevoilor celorlalti. O cercetare recenta subliniaza 10 aspecte ale echilibrului psihologic.

Mai multe