characters characters

Invata-l despre simetrie

Propus de: Ion Cicu   |   01 martie 2013    |   8278 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

invata-l despre simetrie
Ai o dupa amiaza libera in care vrei sa petreci timpul alaturi de copil? Profita de ocazie pentru a-i propune o activitate care ii dezvolta spiritul de observatie si il ajuta sa inteleaga mai bine notiunile de geometrie.

 

De ce ai nevoie:
hartie

stilou

marker sau creion

reviste cu imagini

foarfece si lipici


Cum se realizeaza:
1. Cautati în casa desene simetrice. Vedeti cate dintre ele vor fi gasite si de copilul dumneavoastra. Priviti tapetul, diferite desene si diferite unelte.


2. Taiati din reviste imagini  care sunt simetrice. Taiati apoi de-a lungul axei de simetrie. Lipiti jumatate din  imagine pe foaia de hartie si cereti copilului sa deseneze jumatatea care lipseste.


3. Scrieti numele copilului pe o foaie mare de desen, apoi scrieti numele dumneavoastra. Care nume are mai multe litere care au axe de simetrie ? Care litere au o axa de simetrie?


4. Care litere au doua axe de simetrie? (B are o axa de simetrie, H are doua). Exista nume în care toate literele au axe de simetrie? Daca rasucim  o litera în jurul unui punct putem sa o citim asa cum era initial ? (Da. H, I, O, S ). Puteti face o lista cu toate literele alfabetului specificand care au un centru de simetrie, care au axe de simetrie, care nu au nici centru,  nici axe de simetrie.


5. Indoiti o foaie de hartie pe mijlocul acesteia. Puneti copilul sa deseneze o jumatate de cerc, o jumatate de inima sau de fluture pe una dintre partile indoite. Ajutati copilul sa decupeze figura desenata; foaia ramane indoita. Dezdoiti foaia pentru a vedea figura întreaga. Lipiti figura pe o foaie noua de hartie si puneti copilul sa o coloreze.



Aceste exercitii il ajuta pe copil sa inteleaga simetria si sensul figurilor geometrice.

 

Recomandarile tale

Spune-ne ce modalitate folosesti tu pentru a-l apropia pe copil de matematica. Trimite-ne propunerea ta pentru a o publica pe site si a o face cunoscuta si altor parinti.

 

Ion Cicu, profesor, Scoala nr. 96, Bucuresti

 
*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu