characters characters

Adolescentul plictisit, retras si visator

Propus de: Catalina Hetel   |   06 noiembrie 2014    |   4257 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

adolescenti plictisiti la picnic
“Nu stiu ce sa fac” sunt parca cuvintele care caracterizeaza viata de zi cu zi a adolescentului. Schimbarile corpului, sexualitatea ce trebuie inteleasa si continuta, ineditul si noul lumii si al sinelui, noile posibilitati fizice si intelectuale, modificarile felului in care este privit de catre anturaj, noua persoana care apare, toate acestea contribuie la structurarea si transformarea eului adolescentului pe bazele copilariei.

Adolescentul nu mai e un copil si totusi uneori copilul e prezent si viu. Adolescentul nu e nici om mare si totusi, cerintele fata de el sunt uneori ca de la un om mare. A pierdut eul de copil si inca nu are un eu definit de om mare. Nu se mai recunoaste in oglinda, de cele mai multe ori nici nu ii place ce vede. Aceasta pierdere de sine contribuie la instalarea unei stari asemanatoare cu starea de depresie.

Adolescentul si felul in care il vad ceilalti

Adolescentul este foarte interesat de opiniile celorlalti legate de el, chiar daca se preface ca nu da importanta si ca nu aude. Verbalizarile despre el, despre calitatile si capacitatile lui sau dimpotriva despre lipsa calitatilor si a capacitatilor lui, se vor infige in sufletul sau si isi va aminti de ele mult timp, ca despre niste evenimente importante. Multi adulti inca isi amintesc cand au fost facuti “prosti” sau “urati” chiar daca acestea au aparut in situatii neinsemnate sau s-au dovedit a fi neadevarate.

Distructive sunt mai ales afirmatiile si caracterizarile parintilor. Acestia se dovedesc a fi agasati de toanele si de schimbarile adolescentului, de lipsa lui de implicare si de scop. Parintii se tem adesea ca adolescentul “nu va face nimic in viata” sau ca “nu va fi bun de nimic” tocmai datorita acestei stari de confuzie care il domina. Aceste afirmatii nu fac insa altceva decat sa adanceasca starile de confuzie.

Afla daca ar trebui sa te ingrijoreze faptul ca adolescentul tau spune ca e plictisit tot timpul:
Ce inseamna plictiseala la adolescenti


Citeste despre rolul reveriei si retragerii sociale la adolescenti:
Reveria si retragerea la adolescenti

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Obiective emotionale pentru noul an scolar
  5 obiective emotionale pentru noul an scolar
  01 septembrie 2022   

  In fiecare toamna, la inceputul unui nou an scolar, parintii, copiii si cadrele didactice pornesc la drum cu planuri, obiective, ingrijorari sau aspiratii. Iti propunem ca de aceasta data sa acorzi atentie si laturii emotionale a dezvoltarii copilului tau in noul an scolar.

 • Trasaturi de personalitate
  Teoria care te poate ajuta sa il intelegi mai bine pe copilul tau
  30 august 2022   

  Te surprind cateodata reactiile sau preferintele copilului tau? Te ingrijoreaza anumite trasaturi de personalitate ale acestuia sau te intrebi daca le poti schimba? Teoria Big 5 sau teoria celor cinci mari trasaturi ale personalitatii iti poate oferi o perspectiva mai cuprinzatoare asupra copilului tau, dar si asupra propriei tale personalitati.

 • Cinci efecte ale invalidarii emotionale in copilarie
  Cinci efecte ale invalidarii emotionale in copilarie
  09 august 2022   

  Neglijarea si invalidarea emotionala in copilarie duc la cel putin trei efecte importante la maturitate.

Mai multe