characters characters

Adaptarea la schimbare

Cum il ajuti pe copil sa faca fata schimbarilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 februarie 2019    |   2931 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adaptarea la schimbare
Se spune ca singura constanta din viata este schimbarea. Desi sunt inevitabile, schimbarile se pot numara printre cele mai dificile provocari cu care ne intalnim in viata. Mai ales pentru copii, care au de castigat de pe urma unei structuri previzibile a vietii lor si de pe urma rutinelor, schimbarile pot produce furtuni emotionale si de comportament.

Citeste si:

Sase schimbari pe care le putem face in educatie

Cum il pregatesti pe copil pentru schimbari majore


Chiar si schimbarile pozitive pot avea efecte negative pentru copil (de exemplu, mutarea intr-o casa mai mare, dar in alta zona decat cea in care locuiesc prietenii copilului tau) sau pentru adult (de exemplu, promovarea la munca vine cu un nivel de stres mai ridicat, cel putin la inceput).

Etapele noi din viata de elev de asemenea pot fi dificile pentru copii. De exemplu, trecerea de la clasele primare la gimnaziu vine de obicei cu provocari, chiar si pentru cei mai buni elevi. Il poti pregati pe copil pentru clasa a V-a oferindu-i ocazia de a-si verifica abilitatile si cunostintele. Poti face acest lucru cu ajutorul caietelor Intuitext de teste de Evaluare Nationala pentru clasa a IV-a.


Daca adaugam si faptul ca mintea noastra functioneaza mai eficient pe baza de tipare si obiceiuri, iar situatiile noi ne solicita mai multa energie pentru a decide felul in care actionam, intelegem de ce ne poate fi dificil la orice varsta sa ne adaptam la schimbari.

Cum il ajuti pe copil sa se adapteze la schimbari

Ca orice alta abilitate insa, adaptarea la schimbari poate fi invatata si este cel mai bine daca incepem din copilarie. Iata ce poti sa recomanzi copilului tau atunci cand se confrunta cu o schimbare sau cum poti reactiona tu in fata unei schimbari, astfel incat copilul tau sa invete observandu-te pe tine.

Obtineti informatii.

Informatia inseamna putere. Copilul tau s-a mutat intr-o clasa noua? Recomanda-i sa invite cativa colegi in vizita, afla tot ce poti despre noii sai profesori, imprieteneste-te cu alti parinti din clasa. Ajuta-l sa descopere cat mai mult si cat mai devreme care sunt lucrurile cu care se va confrunta in noul mediu social. Cu cat stie mai mult despre o situatie noua, cu atat isi reduce nivelul de stres, nesiguranta si ambiguitate.

Cereti ajutor

Cand ne confruntam cu o problema noua, este important sa incercam sa o intelegem cat mai bine (pasul de mai sus) si, daca inca nu stim cum sa o abordam, sa aflam cum au procedat alte persoane in situatia respectiva. Acest lucru inseamna de multe ori a cere ajutorul unei persoane cu mai multa experienta. Revenind la exemplul de mai sus, daca copilul tau tocmai mutat intr-o clasa noua are dificultati in a se adapta la stilul de predare al unui profesor, poate cere ajutorul colegilor care au mai multa experienta, intrebandu-i cum se pregatesc de obicei pentru teste, de exemplu.

Inarmati-va cu rabdare si autocompasiune

Este normal ca perioada de acomodare la schimbare sa fie dificila, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Desi ne-ar placea ca lucrurile dificile sa treaca mai repede, uneori acest lucru nu este posibil.

Aminteste-i ca totul se invata

Copiii cu o mentalitate flexibila fac fata mai bine schimbarilor si provocarilor, deoarece au incredere ca isi pot creste capacitatea de invatare prin exercitiu. Este bine sa incurajezi aceasta atitudine la copilul tau, dar si la tine insuti.

Sarbatoriti micile victorii

Daca cel mic invata o limba straina, de exempu, apreciaza progresele pe care le face zilnic. Aminteste-i cat de dificil parea activitatea noua la inceput si cat de simpla pare acum. Astfel, il ajuti sa constientizeze progresul facut, dar si sa fie mai optimist data viitoare cand va fi nevoie sa invete un lucru nou.

Ajuta-l pe copil sa se autoevalueze

Cand vine vorba de scoala si de invatare, autoevaluarea este esentiala pentru increderea in sine. Recomanda-i copilului ca, dupa perioada de pregatire pentru un examen, de exemplu, sa isi testeze cunostintele. Daca rezultatele obtinute sunt pozitive, poate fi mai linistit cu privire la situatia de evaluare viitoare. Daca rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor, inseamna ca stie ce anume trebuie sa imbunatateasca. Oricare ar fi rezultatul, autoevaluarea este benefica.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe